2016. január 16., szombat

Gardák a Szigetközből

Bizonyára a Balatonon horgászó, vagy az oda ellátogató horgászok találkoztak már a gardával (Pelecus Cultratus), alias a kardkeszeggel, ám a dunai pecások tudják, hogy szép számmal él e különleges hal a folyóvízben is. Ez a csodaszép őshonos hal nem csak a nagyobb folyót kedveli, hanem szépen elterjedt a Szigetközben, az ágrendszerekben, a Mosoni-Dunán, sőt, a Lajtán is.
Erős, hosszú, szárnyszerű mellúszók is jellemzik a gardát

Ennek a halnak a megjelenése inkább hasonlít egy késpengére, hasa oly vékony, hogy talán éle is van, ezért vigyázzunk amikor megfogjuk, nehogy baleset legyen belőle :)))
Szája felfelé áll, ebből adódóan következtethetünk életmódjára, táplálkozására. Ez a hal többnyire vízközt, valamint a víz felszínén szedegeti össze magának a táplálékot. 

Amikor először találkoztam vele, csodáltam, hogy hogyan is került elém egy ágvízben, hisz a Balaton nem itt van. Igen. Szegényes a szakirodalom a balatoni gardákat kivéve, azaz nem igen olvastam írásokat folyóból történő gardahorgászatról. Egy-egy írás azért eljutott hozzám, a legyező horgászok beeső zsákmányáról. Tehát térjünk is vissza az első folyami gardám történetéhez. Fenekezős folyami horgászatot űztem egy ismerősömmel, a célhal dévér, kárász és márna volt egy lassabb sodrású szakaszon. Azt tapasztaltuk, hogy a vízbe vetett szereléket süllyedés közben betámadja valami, még szinte le sem tettük kezünkből a botot, már tépte húzta valami a csalit, ami giliszta volt akkor. Persze a támadókat nem tudtuk megfogni. Sejtettük, hogy a fehérhalak aznap vízközt táplálkoznak, ezért nagyobb előkére cseréltük a szereléket, s a csali mellé pufit is tűztünk, hogy minél nagyobb eséllyel fogjuk meg az ismeretlen garázdákat. No a változtatás eredményt is hozott, a támadás pillanatban történő bevágást követően a horog végén küzdött valami. Elég jó erőben volt, ám hamar a felszínre került a tettes, egy fél kiló körüli garda. Volt is öröm, és meglepetés. Hitetlenkedve vetettem vissza a szerelékem, s máris jött a társa, amely szinte ugyanakkora súlyban volt. Mellettem horgászó ismerősöm is fogott egyet, aztán vége lett a gardák támadásának.

másfél kilós kárász mellett is jól mutatnak a szigetközi gardák
Célzottan gardára persze sohasem horgásztam, nekem is mint beeső zsákmányként szerepeltek horgászataim során. Minden évben vittem haza belőlük két-három darabot, ugyanis mint ismert, húsa kissé olajos, illatos, s a folyami ragadozóhalak, a harcsa, a csuka és a menyhal igen nagy becsben tartják az ízvilága miatt. Hányszor húzott már ki a gardaszelet a kapástalanságból, hányszor hozott eredményt, nem is tudom számon tartani. Volt rá példa, hogy csukázás közben se pergetve, se élőhallal nem lehetett a csukákat evésre bírni, pedig a szakasz, ahol próbálkoztam, ismert csukás víz volt, s szinte minden helyen ült egy-egy spori. Volt nálam garda. No felrakok egy szeletet a hármashorogra, hátha....Öt percen belül eldurrantotta a csuka. Aztán fél órán belül még kettő......Ennyit a garda fogósságról.
Ahol a csukák gardákra lestek
A menyhalak egyszerűen odavannak a garda húsáért, télen, mikor nehezen találnak maguknak táplálékot, messziről megérzik az olajos húsú gardaszelet illatát, s egymással versengve próbálják behabzsolni a felkínált szeletet. 

A ragadozóhalak mellett, azért én is megkóstoltam milyen is az íze a gardának. Igaz, én azért némi hőkezelést alkalmaztam, nem nyersen fogyasztottam, ahogy a ragadozóink. Sóztam, majd paprikás lisztben beforgattam, olajban kisütöttem, egy kis rizlingszilvánival aztán megúsztattam! :) Fenséges ízű hal. Ha lenne affinitásom a legyezéshez, lehet, célzottan gardára legyeznék. Többféle módon is meg lehet azonban fogni, a már említett pufi lebegtetésével, csonticsokorral, valamint gilisztával is. 

A legemlékezetesebb garda fogásom azonban másképp zajlott. Rajkán a Szivárgó-csatornán úsztattam keszegre, a másik botommal pedig küszdarabbal fogtam a tenyeres sügereket. Kapás, bevágás, sügér. Ez volt a menetrend, ám a harmadik sügerem után érdekesen küzdött a haldarabra oly nagy áhítattal rátörő
Folyami garda (32cm) Rajkáról küszfarokra
korgó gyomrú pikkelyes. Még fárasztanom is kellett. Nahát, mi lehet ez? Fogtam már itt pisztrángot is, gondoltam, még egyszer megismétlődik a dolog, de tévednem kellett. Meglepetésre egy csodálatosan szép gardát sikerült fognom, a hal a sodrásban lebegő küszfarokra csábult el, s elég jól megharcolt a maga 32 cm-es testhosszának minden erejével. Meg is érdemelte a szabadságot.

Az Öreg-Duna ágon egyszer két olyan szép gardát fogtam, hogy ketten kitettek egy jó kilót, bár képet akkor nem csináltam róluk, mivel akkor ép nem volt mivel. Az Öreg-Duna ág "24-es"-ként ismert szakaszán (1824. fkm) gyakorta lehet fogni őket úsztatva és hosszú lebegtetett előkére rakott csontival és pufival.

A "24-es" napfelkeltekor
Sikeresen lehet fogni gardát a Mosoni-Dunán és a Lajtán is. Innen látható, hogy a kardkeszeg szépen elterjedt az egész Szigetközben és igen jól érzi magát változó körülmények, nagyobb és kevésbé nagy sodrású szakaszokon is, sekélyebb és mélyebb vízben is. 

Víz fölé hajló növényzetről be-behulló rovarokra nem csak a domolykók várnak, hanem a gardák is
Természetesen minden évben sikerül a Balatonon is fogni gardát, vagy ahogy ott nevezik "látott halat", s örülök, hogy szép számban élhetnek, s szaporodhatnak most, mikor leállt a balatoni halászat, s az un. "gardafesztivál" sem tizedeli már őket úgy, mint ahogyan az beindult néhány éve. Hallottam, hogy 10dkg sült gardát 550 ft-ért kínáltak akkor. Elképesztő arcátlanság. A legutóbbi gardafesztiválhoz kacsolódó hír is a fülembe jutott, miszerint gardafogó versenyt írtak ki, hogy legyen mit eladni a fesztiválozó jó népnek. No comment.
Balatoni látott hal
Az elmúlt esztendő nem hozott számomra sikert a folyami gardák megfogása tekintetében, el kell mondjam, egyetlenegy darabot sem sikerült horogra kapnom. Bízom benne, hogy csak a szerencse került el tavaly, s nem a gardák tűntek el, valamint hiszek benne, hogy sok szép kardkeszeggel összehoz majd a sors a Balatonon kívül a Szigetközben is!!

Kelt: 2016. év Fergeteg havának 16.-ik napján

2016. január 8., péntek

A multiplikátoros orsó alapos karbantartása

A tél szobába zavar ilyenkor minden horgászt, s a kitartó téli horgászok is bent kuksolnak, hisz nem tisztázódott még le honnan, kitől lesz engedélyük erre az évre. A meleg fűtött szobákban előkerülnek a nyáron oly sok halat látott felszerelések, s kisebb nagyobb karbantartások, javítások emésztik fel azt a kevés időt, amely amúgy a vízparton találna sokunkat. Most egy olyan embernek szeretnék teret engedni, olyan ember szaktudását szeretném megmutatni, aki ismert és sok helyen elismert a multi orsók világában. Át is adom neki a szót:

Üdvözlök mindenkit ezen a havas hideg téli napon, Tóth Jánosnak hívnak, több kedves horgász ismerősöm kérésének eleget téve írok pár sort a multi orsók teljes karban tartásáról.


Egy Abu ambassadeur 4601 C3 típusú szinkronizált szálvezetős henger multin szemléltetném a téli alapos karban tartás részleteit, nem minden fénykép lett profi, de a telefonomtól ennyi telik. 2 féle karban tartás van nézeteim szerint, az alapvető..: horgászat után letakarítja az ember az orsót és leolajozza azokat a pontokat, amit a gyártók is ajánlanak, nevezetesen a dob  tengely 2 végét, és a szálvezető szerkezetet, a csúszkát és a worm shaft tengelyt,ezt bárki meg tudja tenni az orsó fontosabb szerkezeti elemeinek megbontása nélkül. A gyártók adnak is egy-egy fiola olajat általában az orsó mellé gyárilag, hogy ezt ki is tudjuk vitelezni bármikor, még akár a vízparton is. Elérkezik a szezonba egy olyan pont, általában télen, amikor (használattól függően persze ) , fontos lehet az orsó teljes kitakarítása és a meghajtó fogas kerekek, és  egyéb forgó-gördülő elemek kenése. Nézzük hát hogyan történik mindez, szükséges egy tiszta nyugodt hely, szerszámok, törlő kendők és természetesen kenő anyag, amit az orsóba teszünk majd, nevezetesen megfelelő zsír és olaj.


Az orsót kívülről természetesen megtisztítottam. A hajtási oldal felől található 3 nagyobb csavar, ez fogja össze a nagyobb szerkezeti elemeket, az orsó hajtási oldalát, és a keretet, ami az orsót tartja a boton, és össze fogja, (benne a dobbal) , és a jobb oldali takaró lemezt tartja, alatta a szinkronizáló mechanika hajtásával. A  csavarok kilazítása után látható a dob oldalán a röpsúlyos fék,  ez ha tiszta sok dolgunk nincsen vele, vigyázzunk a röpsúlyokra. Látható még a dob csapágya is, ha ez nem morog nem ad dobás-hajtás közben furcsa mormogó hangokat, akkor nincsen különösebb dolgunk vele, ha igen, akkor párban cseréljük idővel.
Miután a jobb oldalon is leszereltünk 3 kis csavart, lejön az oldaltakaró lemez, benne a fogas kerekekkel, külön csak maga a keret lesz a kezünkben, a szálvezető rendszerrel. mindent alaposan takarítsunk meg, erre jó egy ecset ,  illetve Szilvia papír törlő a barátunk..:) Látható egy kis bronz fogas kerék, és egy alatta lévő alátét elem, ezt pattintsuk ki, és szét fog jönni a szálvezető és a worm shaft tengely.Természetesen a pawl, körmös kapaszkodó bütyök kupakját is vegyük le a szálvezető alján..
Látható a worm shaft tengely és a lewer winder többi eleme, ezeket alaposan tisztítsuk meg, törüljünk meg minden szennyeződéstől. Fontos a worm shaft tengely végének a gondos tisztítása és kenése, a hornyok kitakarítása. Miután végeztünk szereljük össze. Egy ecset és némi tiszta alkohol pl seb-benzin jól jöhet.
Takarítás után már másként néz ki a helyzet, szereljük össze szépen gondosan megkenve mindenhol, én erre szilikonos zsírt használok. Mivel dobás és tekerés közben is jár a szálvezetőnk, ez a szerkezet fokozottan igényli a kenést, év közben lehet pótolni a szilikon zsírt és olajozni a csúszkát természetesen. Lehetőleg mindig tartsuk tisztán, ez a dobás táv szempontjából is fontos lehet.
Most nézzünk bele a jobb oldali takaró lemezbe, ahol a szinkronos hajtást szolgáló fogas kerekek vannak, érdemes leszedni őket a csapjukról, letörölgetni őket és kenő anyaggal ellátva visszaszerelni  a helyükre, én ide is szilikonos zsírt és pár csepp olajat használok. Látható még középen az orsó tengely perselye, ezt is takarítsuk ki, és tegyünk egy kis zsírt olajat bele. Szereljük vissza a keretre.
oldalról látni a keretet és a fogas kerekeket már a helyükön megkenve
Ez volt a viszonylag egyszerűbb része a dolognak, haladhatunk tovább. Az orsó szétbontásakor a dobból kijött a tengely, ezt alaposan töröljük le és egyelőre tegyük félre. Vigyázzunk rá, ez egy fontos elem, ezen forog a dob..!
tengely
Ezek után a keretet és a dobot tegyük félre a tengellyel együtt biztos helyre. Nem marad más hátra ,  szét kell szedni az orsó hajtását, ez a bal oldali elég súlyos szerkezeti eleme az orsónak. A hajtókar műanyag anya takaró kupakjának a leszedésével fogjunk hozzá.

oldalról az orsó
Miután kicsavartuk a kis biztosító csavart a hajtó karból, levehető a műanyag takaró kupak. Látható a rögzítő anya is, amit egy zéger gyűrű is biztosít, ha kipattintottuk a gyűrűt és kilazítottuk az anyát, lejön a hajtó kar, (a zéger gyűrű hajlamos elpattanni, vigyázzunk rá.!) , tegyük őket majd külön egy helyre szép sorrendbe. Év közben itt is néha-néha egy-egy csepp olajat juttathatunk a tengelyre, jót tesz a hajtásnak.


anya és külön a gyűrű
Leszedhető tehát a hajtó kar, a fék csillag, itt minden féle kis alátéttel - rugós alátéttel stb. találkozunk, mindent szépen sorrendben szedjünk le, töröljünk tisztára, és rakjuk le. Az összeszerelésnél fontos lehet a sorrend, jobb egyből mindent sorrendbe letenni. Vékonyan át is zsírozhatjuk őket egyből.
Nincs más hátra, mint az orsó hajtásának a takaró lemezét-fedelét eltávolítani, ez 2 kis csavar kicsavarása után lehetséges is. Láthatóvá válik a hajtás, illetve a hajtó kar folyamatos visszaforgás-gátló tűgörgője is. (Vigyázzunk a csavarokra.)
oldal lemez és bronz fogaskerekek
Látható a tűgörgő, több funkciója van..: egyrészt ki támasztja a hajtó kar tengelyét, másrészt a kontra szerkezet miatt befog, és fárasztás esetén blokkolja  hajtást, a fékünk így aktivizálódik és engedi az orsó hajtását és a dobot visszafelé forogni (mint egy kuplung szerkezet), a dobot is fékezve természetesen. Csak és kizárólag olajozzuk takarítás után, zsírozni nem szabad..!!!!

látható tűgörgő kint és bent
Miután végeztünk a tűgörgős csapággyal, nincs más hátra, mint a hajtás. Ez gyakorlatilag egy nagyobb és egy kisebb bronz fogas kereket jelent. Én a nagyobb fogas kereket a fék lamellákkal alátétekkel együtt le is szoktam egyből húzni a helyéről. Ekkor láthatóvá válik a tengely, amin forgott, látszik is, hogy a kenő anyag koszos, csere érett. természetesen töröljük le az elhasználódott zsírt a tengelyről.
fogaskerék

koszos tengely

tiszta tengely
Miután a nagy meghajtó fogas kerékben elég sok minden van, és nem az jön sorrenden, én félre teszem, és az orsó egy nagyon fontos elemét takarítom és teszem rendben előbb, az orsó alap lemezén, nevezetesen az átváltó szerkezetet, ez minden dobásnál dolgozik ! Leszedem a fehér műanyag kengyelt a kis bronz fogas kerékkel együtt, kitakarítom, félre teszem, és bontom tovább a szerkezetet. Minden törlök tisztára és szépen sorrendben leteszek az alátét papírtörlő kendőre.
alkatrészek sorban

Miután minden tiszta, elkezdem az átváltó szerkezetet visszatenni, ekkor lítiumos sárga zsírral megkenem, teljesen általános gépzsír, amit műszer olajjal egy kis tégelyben meghígítok előre. nem kell sajnálni a kenő anyagot, de a feleslegesen sok se a legjobb. Ekkor szoktam megkenni a nagy fogas kerék-tartó tengelyét is.
Most jön az orsó „lelke” a nagy fogas kerék és a fék lamellák karban tartása, szépen mindent sorrendben szedjünk szét, és tegyünk magunk elé, törüljük őket el gondosan!A fogak közül alkoholos ecsettel mossuk ki a koszos kenő anyagot. A művelet lényege a megfelelő sorrend! Minden alátétet lekenek a hígított gépzsírral finoman, én a fék lamellákat is vékonyan, de azokat szilikonos zsírral, nem baj, ha csúszik kicsit a fék, a rosszabbik az, ha tapad.
átváltó szerkezet a helyén tiszta sárga zsírral
Ha végeztünk a kenéssel minden alá tétet tegyünk a helyére és helyezzünk mindent vissza az orsó-tartó tengelyére, tegyünk a fogas kerekek közé is természetesen hígított gépzsírt, és szereljük vissza a takaró lemezt a helyére. Ügyeljünk arra, minden a helyére kerüljön, semmi se maradjon ki.
Ezután természetesen a rugós alátéteket és egyéb alátéteket, fék csillagot tegyük a helyére, a hajtó karral együtt, ügyelve a biztosító zéger gyűrűre. A hajtó kar fogantyúit is megolajozhatjuk egyúttal, ha nem golyós csapágyasak.(Ez esetben nem azok)
Helyezzük vissza a dob tengelyt, rendesen kenjük meg a rajta lévő bronz perselyt a higított-lágyított gépzsírral. Látható a dobás közbeni fékezést biztosító röpsúly pálya, ide ne kerüljön kenő anyag..!
fogaskerék féklamellákkal
Végezetül szereljük össze az orsót a 3 biztosító csavar meghúzásával. Látható a worm shaft tengely tiszta, szilikon zsíros tengelye is. Tekergessük meg az orsónkat, had helyezkedjen el benne a kenő anyag szépen, így teljesen karban tartva várhatja a tavaszt és a szép halakat. A záró képen látható mi minden volt az orsónkban, nem csak az elhasználódott kenő anyagot távolítottuk el és pótoltuk az orsónkba, hanem a fém kopadékot is eltávolítottuk, ami igen csak fontos, mert az orsónkat nem koptatja tovább, evvel is növeltük valamennyivel az élet tartamát.



koszos törlőkendők
Ha valaki nem érez elég bátorságot és késztetést az orsó ilyen szintű szétszerelésére és karba tartására, az bízza szakemberre. Néha többet ártunk, mint használunk kellő tapasztalat hiányában, gondoljunk csak egy-egy alkatrész, rugó elvesztésére pótlására. Ettől függetlenül nem olyan nagy ördöngösség ez, hogy valaki ne tudja ezt szépen nyugodtan gondosan elvégezni otthon is akár.
Amennyiben a fent leírtakkal, valamint bármilyen multiorsóval kapcsolatos kérdés felmerül, ezen az elérhetőségen várom a kérdéseket, megjegyzéseket, javaslatokat:
magnum9797@gmail.com 

Az alábbi képekkel fogásokban gazdag horgász évet kívánok mindenkinek..!Üdv: Magnum97.










 Kelt: 2016. év Fergeteg havának 8.-ik napján





2015. december 12., szombat

Karácsonyi halételek


Bizony benne járunk decemberben, napról-napra közelebb jő a karácsony, s egyre többen törjük a fejünket, mi is kerüljön az asztalra, mi is legyen az ünnepi menü. Néhány évtizede terjedt el, hogy a magyar családok nagy hányada karácsonykor halászlevet, vagy valamilyen más halételt eszik. Az elmúlt három hónapban havonta egy halas receptet már közzétettem, de most szeretném tartani magam az ígéretemhez, ebben a hónapban öt halétel receptjét osztom meg, mégpedig az alábbiakat:



1. Halászlé szigetközi módra
2. Törpeharcsakarikák sütve spagettivel
3. Lecsós harcsa
4. Menyhal bundázva
5. Paprikás lisztben fordult sült keszeg


Egyszerű, bárki számára könnyen elkészíthető, hagyományos magyar halételek ezek, mindig sikert aratnak, s az ízviláguk felidézi a folyók rohanását, a nyarat, mikor fűzesek mentén a hajnali nap első sugarai a parton találtak, ahol a halakra vártam fogás reményében.....


1. HALÁSZLÉ SZIGETKÖZI MÓDRA

Minél többféle a keszeg, annál finomabb az alaplé
Halászlé. Ahány ember, annyiféle. Sok helyen jártam, sokféle halászlevet ettem, de olyat, amilyet édesapám készít, olyat csak nála tudok enni. Felülmúlhatatlan ízvilág, kitűnő szakértelem, s mennyei ízek. Én is szoktam fínom halászlevet készíteni, dícsérik is, de közelébe se ér annak, amit édesapám főz. Jöjjön hát az általam gyakran készített halászlé receptje. Mitől is szigetközi? Egyrészt azért, mert Szigetközben fogott halakból készül, másrészt mert van benne márna, amely kissé pikánsabb ízt ad neki.

Hozzávalók:
2-3 kiló keszeg
1 márna, 
pontypatkók, vagy jászpatkók
ikra és haltej
1 kg hagyma
pirospaprika
erős paprika (krém)
Üstben fő az alaplé 13 féle, 20 kg-nyi folyami halból

passzírozás menete
Az első dolog, hogy vízben felteszem főzni a megtisztított keszegeket, (minél többféle van, annál jobb), hozzáadom az apróra vágott hagymát, ha van márnafej, uszony, farok, törzs, azt is belerakom. Sózom, kevés pirospaprikával meghintem, majd hozzáteszem a haltej és az ikra felét. Mikor a hal és a hagyma szétfőtt, leveszem a tűzről, s az egészet átpasszírozom, ügyelve, hogy szálka már ne kerüljön bele. Az így elkészített sűrítményt újra főzöm, igény szerint felszaporítom vízzel, sózom, majd annyi pirospaprikát adok hozzá, hogy színt kapjon, kevés erőspaprikát, vagy erőspaprika krémet is adok hozzá. Mikor összerottyant, hozzáadom a ponty, márna, esetleg jászpatkókat, a haltej és az ikra megmaradó részét. Mikor felrottyan, onnan néhány perc múlva a tűzről leveszem. Nálunk friss ropogós héjú kenyérrel fogyasztják.








Márna és pontypatkóval....
Jó étvágyat!


2. TÖRPEHARCSAKARIKÁK SÜTVE SPAGETTIVEL

Néhány darab elég is
Sokan bosszankodunk a törpeharcsák idegesítő, zavaró jelenléte miatt egyes horgászatok alkalmával, pedig kevesen tudják, hogy a húsa rendkívül ízletes, szálkamentes. Egy alkalommal többet is fogtam belőlük, jó arasznyi körülieket, s eldöntöttem, hogy kísérletezek egyet, vagy beválik, vagy nem. Bevált. Íme a recept:

Hozzávalók:

5-6 darab törpeharcsa
só, bors, őrölt kömény
spagettitészta
20 dkg trappista sajt
pár salátalevél
ketchup

A törpeharcsákat megnyúzom, majd karikákra szeletelem. A karikákat sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszerezem, miközben kifőzöm a spagettitésztát. A fűszerezett halkarikákat forró olajban kisütöm, rászórom a kifőtt tésztára, reszelt sajttal meghintem, (amely szépen ráolvad a halra), salátával díszítem, ketchup-al ízesítem!
Érdemes megkóstolni
Jó étvágyat hozzá!


3. LECSÓS HARCSA

rotyog már
Ez az étel egy balatoni kiruccanás alatt érett receptté. Az történt, hogy egy verseny előtt próbálgattuk a felszerelést késő délután, miközben be volt tervezve egy kis lecsó az estére. Hogy-hogy nem, a próba előtt sikerült egy néhány kilós harcsát fognunk, s mivel nem ettünk még a Balatonból fogott harcsa húsából, jött az ötlet, hogy a két ételt összehozzuk. Hát azt kell mondjam, megérte. 

Hozzávalók:
1 szelet szalonna
hagyma
paprika
paradicsom
harcsafilé

Elkészítése roppant egyszerű, a szalonnát apróra vágom, üvegesre párolom, hozzáadom a felkarikázott hagymát, azt is üvegesre párolom, majd jöhet a karikára vágott paprika és paradicsom, mielőtt kész sózom, majd hozzáadom a harcsafilé szeleteket, néhány percig főzöm, majd jóízűen elfogyasztom.
Balatoni harcsakóstoló
Jó étvágyat!


4. MENYHAL BUNDÁZVA

Bundázott menyhal vegyeskörettel
A kedvenc ételem halból, a bundázott menyhal. Húsa igazi kuriózum, szálkamentes, rendkívül ízletes. A hal megfogása igazi férfiembert kíván a parton, téli estéken a dermesztő szélben, több fokkal nulla fok alatt ácsorogva, átfagyva menyhalra vadászva....A hal megérdemli, hogy igazi nemes étekként bánjunk vele, ami nagyrészt nálunk a tálaláson, a körítésen teljesedik ki. Évek óta menyhal kerül nálunk a karácsonyi ünnepi asztalra. Jöjjön a recept:

1 db 1,5-2 kg-s, vagy több kisebb méretű menyhal
liszt
tojás
zsemlemorzsa
egy pohár tej

A körethez burgonya, vagy rizs, vegyeszöldséggel, a díszítéshez zöldségek, a mártáshoz fokhagyma, tejföl, szárított zellerlevél, citrom

Ínycsiklandó
A halat megnyúzom, fejét levágom, alaposan átmosom, több darabra felvágom, majd tejben megáztatom. Ezt követően az ismert módon bepanírozom, friss olajban kisütöm. A köretet elkészítem (tört krumpli, krumplipüré, vegyes zöldségköret, vagy rizs). A mártást elkészítem úgy, hogy a tejfölbe fokhagymát nyomok, szárított zellerlevelet morzsolok, citrom levét csepegtetem. Mikor minden kész, tálalok. Van, hogy desszert is készül hozzá, általában vaníliapuding szederrel, tejszínhabbal....

Ehhez az ételhez nagyon jól passzol a száraz Balaton-felvidéki fehérbor. Ebben az esetben a Fáró pincészet szürkebarátját ajánlanám.

Jó étvágyat!


5. PAPRIKÁS LISZTBEN FORDULT SÜLT KESZEG

télen is jól fogható a keszeg
Ez a legismertebb, a legegyszerűbben elkészíthető, szerintem az egyik legfinomabb halételünk. Többnyire télen szoktam nagyon szeretni, mikor egy kissé megenyhült időszakban egy pár órás peca alkalmával szépen be lehet fogni tenyeres keszegekből. Frissen a legfinomabb.


Sütni frissen a legjobb (a háttér még hóban)
Hozzávalók:

2-3 kiló keszeg (bodorka, karika, vörösszárnyú, dévér, jász, paduc, vagy szilvaorrú, esetleg kárász)
liszt
paprika
olaj

A halakat megtisztítom, a haltesteket mindkét oldalon sűrűn beirdalom, majd besózva állni hagyom. Egy óra múlva a sótól kimosom, addigra az apró szálkák elpuhulnak. A halakat egy órára egy nagy tál vízbe rakom. Ekkor kidolgozza a halhús a sót. Lisztet pirospaprikával összekeverem, majd ebbe beleforgatom a halakat. Felforrósított olajban a halakat kisütöm. Akkor kezd jó lenni, mikor a bunda elkezd felhólyagosodni. Imádom meccs közben eszegetni, legyen az box, vagy focimeccs. Na ez az étel aztán szereti a folyadékot, azt tartják, a hal életében s még azon is túl szeret úszni. Hát ezt meg tudom erősíteni. A sült keszeghez nagyon jól passzol a száraz és félszáraz fehér, vagy akár a vörösbor is!

Jó adag vacsora
Mindegyik ételhez jó étvágyat kívánok!


Kelt: 2015. év Álom havának 12.-ik napján