2015. november 15., vasárnap

Harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával


Fogj egy harcsát
Harcsa. Legnagyobbra növő édesvízi ragadozó halunk. Sok horgász specializálja magát a harcsa megfogására, s kiváló sikereket is elérnek ennek köszönhetően. Én annyira nem űzöm őket, bár olykor kedvet kapok egy kis harcsázáshoz. Az igazán nagyokkal valahogy nincs szerencsém, vagy elkerülnek, vagy irgalmatlanul megszaggatnak. Csónakom nem lévén, a lehetőségeim partról elejteni egy tekintélyes példányt némileg korlátozottak. Ennek ellenére sok harcsát fogok, valószínű a gébek invázióján fellelkesülve igencsak elszaporodtak a bajszik Szigetközben, de főleg a Mosoni-Dunán. Többnyire sörös palack méretű pundrák rázzák olykor a bot végét, ám esetenként be-bejön egy 3, vagy akár egy 4 kilós példány is, amelyet valami véletlen folytán meg is tudok fogni, hisz igazán nem értek a harcsázáshoz. Ebben az esetben már megmozdul bennem valami a gasztró irányába, s van, hogy a márványtestűt hazahozom, hogy valami finom ételt készítsek belőle. Legutóbb mikor erre sor került, elkészítettem a

HARCSAPAPRIKÁST JUHTÚRÓS SZTRAPACSKÁVAL KÖRÍTVE

Ez az étel nagyon finom, igazi ínyenceknek való fogás. Elkészítése nem igényel óriási szaktudást, nem bonyolult, tehát érdemes nekivágni. 
harcsapaprikás alapja

Hozzávalók:
1-1,5 kg harcsafilé
10-15 dkg füstölt szalonna
1-1,5 fej hagyma
2 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kevés vargányagomba (ínyenceknek)
bors
paprika
liszt
tejföl

A szalonnát apró kockákra vágom, üvegesre sütöm, kissé megpirítva a széleit. A szalonnadarabokat kiveszem a zsírjából. A szalonnazsírba apróra vágott hagymát szórok, üvegesre sütöm, majd hozzáadom a két paradicsomot amelyet szintén összevágok a művelet előtt. mikor megfelelően összesült, a tűzről lehúzva pirospaprikával hintem, sót, borsot adok hozzá, majd kevés víz hozzáadogatásával szafttá főzöm. Amikor ezzel elkészültem, hozzáadom a harcsafilét, a gerezd fokhagymát belenyomom, vagy reszelem, hozzáadom a vargányagombát, majd kevés vizet hozzáadva tovább főzöm. Figyelem a hal hamar megfő! Négy-öt perc főzést követően hozzáadom az időközben kevés liszttel megfuttatott tejfölt, s amint megrottyan a pöri, két percet várok és tűzről levéve félreteszem.

Galuskára való feltét

JUHTÚRÓS SZTRAPACSKA
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
1/2 kg liszt
1 tojás
víz
kapor
sült szalonna

Pár fej krumplit apró reszelőn lereszelek, liszt, só, tojás kevés víz hozzáadásával tésztát keverek belőle. Nokedliszaggatóval forró vízbe dolgozom bele, majd ha megfőtt, leszűröm. Van aki tepsiben megsüti a kifőtt galuskát, ez tájegységenként változó, én sosem alkalmazom, s nem öntöm le forró zsírral sem, hisz itt egy könnyed ételről van szó.

TÁLALÁS

A tányérra kiszedem a sztrapacskát, juhtúrót teszek rá, az előzőleg félrerakott pirított szalonnakockákkal megszórom, valamint a juhtúróhoz elmaradhatatlan kaporral (ha nincs friss jó a szárított is) meghintem, majd mellészedem a harcsapaprikást.
Az ízek harmónikusan passzolnak


BORAJÁNLÓ

Ehhez az ételhez száraz, vagy félszáraz testes, részben oxidatív fehérbor illik. Én személy szerint a Badacsonyi Kéknyelűt ajánlom.
Jó Étvágyat!










Kelt: 2015. év Enyészet havának 15-ik napján.



2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem a nyáron beeső harikból egyet elkészítek így!
    Jó kis recept!
    Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Jimmy!
    Érdemes néha a gasztropecának is áldozni, természetesen csak alaposan és megfontoltan, hogy a végeredmény a maximumra törekedjen!
    :)

    VálaszTörlés