2015. október 1., csütörtök

Recept sügérre!


Mostanában divatos és egyre terjed a C&R, azaz a fogd meg és engedd el. Nem hiszem, hogy ezen jelszó alatt örömmel fogadnának, noha több mázsányi halat engedek szabadon egy évben horgászataim során a természetes vizeken. Sosem szabad azonban elfelejteni, hogy a halfogás, a horgászat az ember gasztronómiai igényeinek kiszolgálása miatt született meg. Én úgy tartom, az arany középúton járva nem érheti szó a ház elejét, se innét, se onnét. Tehát csak az olvassa tovább ezt a bejegyzést, aki részben vagy egészben a C&F, vagyis a Catch and Filééz híve is kissé.....

A blog megszületésekor jött az ötlet, némi külső ötlettel fűszerezve, hogy jelenjen meg az oldalon halas recept is. Igen, szeretnék kedvezni azon olvasóim számára is, akik előszeretettel fogyasztanak halat, és szívesen el is készítik azt.

Úgy döntöttem, havonta közreadok majd egy receptet, karácsony közeledtével pedig akár többet is, hisz talán akkor nagyobb lesz az igény is az ilyesmire, képpel is illusztrálva. A hónap utolsó napja lévén ma megteszem az első lépést ebbe az irányba is.

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy szeptemberben megnő a csapósügerek aktivitása, s akár pergetve, akár haldarabbal, akár élő babahallal kiválóan foghatók akár nagyobb számban és méretben is. Nem is oly rég részem volt egy kis sügerezésben. A szigetközi ágrendszer egy felső szakaszán Rajka település térségében kiváló alkalom adódott a Szivárgó-csatorna nevű folyó partközelében lassan rottyanásnak induló hínármezői szélét vallatni.


Jelen esetben babahallal, úszós szerelékkel sikerült a sügerek nagyját becsapni. Amúgy mindig amnesztiát nyernek, de egy évben egy alkalommal gasztronómiai éhségem csillapítását szolgálják. Négy-öt darab termetes sügér már elég egy ebédhez. 



Ha sikerült összefogni egy ebédre valót, nem is maradt más hátra, minthogy akkor jöjjön a recept:

A sügereket megtisztítom, én egyszerűen megnyúzom, a belső részeket eltávolítom, a fejét levágom. Innentől kezdve több módon is elkészíthető, én most a Sörbundában sült sügér elkészítésének egyszerű módját közlöm:

Sörbundában sült csapósügér

A megtisztított halat besózom, 30 percet a sóban állni hagyom. Közben lisztből, jófajta világos sörből masszát keverek kevés bors hozzáadásával, amelynek az állaga a tócsni tésztájához legyen hasonlatos. (A maradék sört megiszom) A sügereket a sóból kimosom, 10 percig egy tálban hideg vízben áztatom. Ezt követően a halakat a sörbundába beforgatom, majd forró olajban hirtelen kisütöm. A bunda szélei finom ropogósak lesznek, a hal pedig valami mennyei ízélményt ad majd, vetekszik akár még a fogas ízével is, ezt bátran mondhatom. Száraz fehérbor, illik hozzá, én az Olaszrizlinget ajánlom! Köretnek burgonya, rizs, vagy akár friss ropogós héjú kenyér is beillik!

Jó étvágyat kívánok!

Kelt: 2015. évben, a Földanya havának 30. napján

3 megjegyzés:

  1. Szia Sala!
    Igazad van,nem baj az ha hal kerül az asztalra,de a mértékre figyelni kell!
    Elvégre a hal egészséges és hülyén is nézne ki,hogy egy horgásznak halat kéne venni
    a boltban. :)
    Biztos finom lehet ez a sörbundában átsütött sügér!
    Gratulálok a blogodhoz!

    Üdv. Jimmy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van Jimmy, az arany középút a lényeg ahogy azt a bejegyzés elején is említettem volt. Köszönöm a gratulációt igyekszem szépen felépíteni az oldalt! Üdv

      Törlés
  2. Gratulálok!
    Csak ajánlani tudom az oldalt!
    Hasznos ötletek horgászok számára, finom receptek a háziasszonyok részére!
    Minden egy oldalon!
    Köszönöm az élményt!
    Egy hűséges olvasója...

    VálaszTörlés