2015. október 2., péntek

Néhány tipp a menyhalazáshoz

A mai felgyorsult világunkban amikor a napi pénz utáni hajsza végén otthonunka zuhanunk fáradtan, igen kevesek fejében fordul meg az a gondolat, hogy nosza, a napból hátra levő két-három órát horgászattal töltse el. Sokan úgy tekintenek a horgászokra, hogy na persze, akinek ideje van rá...
Én úgy vagyok vele, idő arra van, amire az ember igazán akarja hogy legyen. Igaz, vannak külső befolyásoló tényezők, de ha az ember nagyon szeretné, ki tud szorítani néhány órácskát kedvenc hobbija művelésére, akár heti egy-két alkalommal....

A hűvössé váló időben, ősz közeledtével sok horgász befejezi a szezont. A folyók közelében élők viszont eljátszadozhatnak a menyhalazás gondolatával akkor is, amikor még csak éppen belekóstolunk az őszbe. Szeptemberben.

A menyhalazás nem igényel félnapos-napos időigényt, nem igényel sok felszerelést, nem kell sort állni a horgászboltban etetőanyagért, akár két óra szabadidő feláldozása is elég, ha az ember a folyópart közelében él. Elég kerékpárra pattanni, ha közel a folyó, egy vödörben elfér minden szükséges felszerelés, valamint két bot.
Szebbek...
Büszkeség

Sokan nem tudják, hova is kell menni, hogyan is kezdjenek hozzá, mit vigyenek magukkal, mikor van a releváns időszak, nekik szeretnék most segítséget nyújtani ezzel a bejegyzéssel, néhány ötlettel, illetve azon dolgok bemutatásával, amelyek nekem beváltak a tőkehalak horogra kerítése során.
Jó másfeles
1. Milyen bot legyen, amelyet magunkkal viszünk?
Menyhalazáshoz elég két egyszerű fenekező, nem túl merev spiccű bot, vagy még a fagymentes időben feederbot. Jók a süllőző, vagy akár régebbi a szekrény mélyén porosodó pergető botok is. Én a klasszikus kétrészes üvegbotokra, a Germina és a Balaton márkájúakra, valamint az általam gyakran használt Shakespeare Combo kétrészes üvegspiccű botokra esküszöm. Kiválóan jelzik a kapást, erősek, bírják a strapát, és ami a lényeg, a nagyobb gyűrűkbe nem fagy bele a zsinórról felvett víz télen, mint az a feederbotoknál tapasztalható. 
Nem ritka a 62 cm feletti...
2. Orsó, zsinór, horog, ólom és jelző:
Orsó: 
Az orsó legalább 30-as legyen, nem kell a legmodernebb, de bírja a telet, az olykor -7 fokot is! Zsinórral megfelelően legyen feltöltve. Én két Nevis Coast 50-es orsót használok, simán bírják a megpróbáltatásokat, nem kell félteni őket, ám illik a szezon előtt olajozni, karbantartani.

Zsinór:
Célszerű a 30-as monofil, ám lehet vékonyabb is, de 25-ös méret alá ne menjünk. Előfordulhat még nagyobb harcsa, sőt márna is, amely beesik a menyhalazásra szánt felszerelésre, legalább legyen esélyünk megfogni őket is. Jól bírják a téli strapát a Decathlon-ban kapható Caperlan zsinórok, amelyek nem terhelik meg a bukszát, de megbízhatóak a téli esték horgászatai alatt a folyókon.

Horog:
Legjobb a süllőző, hosszú szárú horog, de megfelelnek a 6-os, 8-as pontyozó horgok is. Jobbak a kisebb süllőzők, mivel a nagy menyus óvatos, nem szívja torokra rögtön a csalit, mint a kisebbek, szeret szöszmötölni, bár a menyhalra igaz, ha táplálékot lel, nem hagyja ott. Valahogy jobb szeretem a kisebb süllőző horgokat, mivel járulékosan sügér, süllő, domi is be-be esik, sőt a márna is simán felveszi...

Jelző:
A horgászboltokban kapható fénypatron a legjobb jelző, a bot végére erősítve látványos lesz a kapásunk, amely oda-odahúzást, folyamatos rázást jelent majd. A patronok közül a bütykös végűt szeretem (Carp Zoom Light Stick 4,5-8,0x35mm). Ha vége a pecának, fagyasztóba teszem és később többször, akár 7 alkalommal (2-3 óra/alkalom) is felhasználhatom.

Ólom:
Klasszikus folyóvizi lapos tányérólmokat célszerű használni, a sodrás erősségéhez igazítva, hogy a szereléket helyben tartsa. 50-100 grammos méretben alkalmazom őket.
forgókapcsos és csúszóólmok
3. Szerelék:
Én úgy készítem el a csúszóólmos szereléket, hogy az ólmokat tudjam rajtuk gyorsan cserélni, a víz sebességéhez alkalmazkodva. Az előke 40 centinél ne legyen hosszabb, mert a megakasztott menyhal hamar egy szikla, kő, vagy víz alatti faág alá viszi a zsákmányát és sokszor képtelenség kiszedni onnan, erre akkor van esély, ha ilyen tereptárgyak mellé vetjük be a szerelékünket.
Többnyire csúszóólmos szereléket használok, de alkalmazható a klasszikus nagy hurkos márnázó kötés, sőt a végólmos szerelék is.

Egy kész menyhalas szerelék, amit gyakran használok
4. Csali:
Szeretem a frissen fogott küszt, karikát és bodorkát felhasználni, hiszen a friss haldarabnál nincs csábítóbb a menyhal számára. A halból én két-három centis darabot vágok, vagy a farkát tűzöm fel kétszer áthúzva rajta a horgot. Előfordul, hogy a küszt a farokba akasztva egészben rakom fel úgy, hogy a csalihal fejét úgy töröm le, hogy a garatrész a haltesten maradjon. Így a szagok kijönnek a csalihalból, a gébek viszont kevésbé férnek hozzá a csalihal belsejéhez. Vannak esetek, mikor a fagyasztott, kissé hűtőszagú snecidarab jön be jobban a menyhalaknak, ám a tuti az az esti órákban a vizes fűből szedett hosszú és kellően vastag harmatgiliszta. Esetenként próbáltam füstölt szalonnakockát, amely szintén sikeresnek bizonyult a menyhalak körében.
Jó ja nem várunk sokat a bevágással, akkor szájszélbe akad, s ha akarjuk bátran vissza is engedhetjük a menyust
Gyakran csalok is kicsit, az étkezésre szánt olajoshal levét dunsztosüvegbe gyűjtöm, s kint a vízparton a haldarabbal csalizott horgot párszor belemártom ebbe a förtelmes büdössé érő "szmötyibe", s úgy próbálok halat fogni. Verhetetlen!! A gardát valószínűleg az olajosabb húsa miatt előnyben részesítik, igazi adu ász lehet, ha más nem jön be.
Élve is tarthatjuk őket, míg tart a horgászat
A legtutibb viszont a géb. Ahol szürkület előtt rágja a csalit, s a szürkületkor hirtelen megáll a géb, na ott várható ragadozó. Tudják a kis piszkok, hogy el kell bújni. Ezért ha tehetjük, rakjunk el estére pár gébecskét, hátha...
Félig megemésztett géb a menyhal gyomrában. Gyakori táplálék
Sok esetben a csali beszerzése sem egyszerű, gyakori, hogy csalihalazás közben meglepetés éri az embert. Volt, hogy csalihalat akartam fogni, de csak sütnivaló méretben jöttek bodorkák, jászok, máskor meg a sügerek és kisbalinok nem hagytak snecizni...
Kisbalin vetette magát rá a vízben sodródó csalihalaknak felkínált csonticsokorra


néhány csalihal elég egy estére

Mondom elég.......
5. Mikor?:
Szeptember elején a szarvasbőgés kezdetétől május elejéig. Az se tántorítson el senkit, hogy a folyó ilyenkor még 17-18 fokos!!!! A menyhal eszik. Sőt, a nagyokat mindig szeptember és november legeleje között szoktam megfogni. Később már jellemzően kisebbek jönnek, a nagyobbak ritkábbá válnak. Menyhalazásnál a legjobb időszak a sötétedést megelőző fél, illetve az azt követő egy-két óra. Természetesen az éj hátralevő részében több alkalommal is jöhetnek hullámban a kapások, metszően hideg teleken igazi embert próbáló feladat és kihívás egy teljes estét, vagy éjszakát kint tölteni a víz mellett.
Klasszikus téli ragadozó
Télen, borultabb ködösebb időben nappal is horogra kaphatók, ha az ember ráakad a nappali tartózkodási helyükre, ilyenkor többnyire gödrökbe húzódva várja a csapat az estét. Volt, hogy délután fél kettőkor elkezdtem fogni őket, s mire besötétedett ötkor, addigra már tizenhét darabot is megfogtam. Igaz, négy darabot vittem el akkor, a 35 centi alattiak mind amnesztiát kaptak. Régi szép idők.....Ne feledjük, az új szabály szerint naponta csak három darab tartható meg. Fogni lehet többet is, de nehéz úgy horogra keríteni, hogy ne nyeljenek mélyre, hogy komolyabb sérülés nélkül elengedhessük őket.
Bizony nappal is eszik
December végén, január elején szokott lenni egy-két hetes holt időszak, amikor alig-alig lehet kapásra bírni őket. Na ilyenkor megy az ívás. Amint végeztek a kötelező szaporodási elfoglaltságaikkal, újult erővel vetik magukat a csalira, természetesen lebegő, ikráktól, haltejtől kiürült hassal. 
Március végén fogott menyus
6. Hol?:
Menyhalra a kezdeti szeptember-októberi időszakban zárások környékén visszaforgó mélyebb langókban, kövezések mentén, vízbe dőlt fák környékén, vízben elágazó gyökérzet mellett, illetve a folyók külső kanyarívében a mélyebb leszakadó partok mentén, kövezések szélén. mélyebb gödrökben számíthatunk leginkább. Később, november-december idején, mikor a menyhalak bandába verődve megkezdik vándorlásukat ívóhelyet keresve bárhol rájuk lelhetünk, de az esetek 90%-ban a folyóvizek part menti részein, sokszor az egészen sekély akár 50 centis vizében is nyakon csíphetők. Nem kell félni, ha nem túl mély a víz, a menyusokat nem érdekli, ha vándorlásuk során sekélyebb részeken kell áthaladniuk, példa erre a Lajta, ahol sekélyebb szakaszokon is szép eredményt lehet elérni. Szeretem a Lajtát, Mosonmagyaróváron mindkét partja végig kövezéssel szórt. Ideális életteret biztosítva ezzel a menyuciknak. Érdemes zárások alatt a sodorvonalra dobni, a szerelékünket a víz oda teszi, ahová amúgy is lerakja a szállított táplálékot. A halak pedig tudják, hova kell menni élelemért!
Kiváló menyhalas pálya, egy zárás alsó része, a sodródó víz két oldala, mély, kövezett szegéllyel

A sodorvonalon sort állnak a ragadozók
A Duna part menti sávja menyhalat, harcsát, süllőt is adott már novemberben

A mély visszaforgók több menyhalat is rejthetnek, és rejtenek is
Visszaforgók általában mélyebb vizet rejtenek, ott is eredménnyel próbálkozhatunk

7. Mi történhet?:
Sok esetben a menyhalnak felkínált csalit más halfaj is megízlelheti, nem ritka, hogy a még ébren levő harcsák veszik fel a menyhalnak felkínált csalit.
Kölökharcsa gyakran együtt bandázik a hasonló méretű menyhalakkal

A harcsácska gyakori lehet még akár novemberben is
Leggyakrabban a bucók serénykednek a tipikus menyhalas helyeken, nem baj ha fogunk belőlük, mert azt tartja nálunk a mondás, hogy együtt bandáznak, s ahol este megjelenik a bucó, ott menyus is lesz.
Rák is felveheti a halszeletet

sokszor mélyre nyelnek, ezért érdemes egy érfogót magunkkal vinni
Becsusszanhat márna is a halszeletre

Ívás előtt közvetlenül erősen megduzzadnak az ikrától, haltejtől

Egy jó este három menyus akár 5-6 kilót is elérhet
Ne feledjük, az őszi esték már hűvösebbek, megfelelően rétegesen, vastagon öltözzünk fel, ne feledjük a fagyálló folyadékot, a forró teát, vagy a forralt bort sem, amely az esti baráti horgászatok egyik nélkülözhetetlen kelléke. Fejlámpa mellett nem árt, ha másféle lámpa is van velünk, jártam már úgy, hogy szétesett a fejlámpa, s a sötétben tapogatva szedtem össze a cuccaim.
Színek

Sárgul már....


2 kg felett

Egy jó helyválasztással akár 2 kiló feletti menyust is foghatunk

ívásra készülő "hasas" menyusok nálam gyakran amnesztiát kapnak
Hosszú vékony...
Színek
Darabosak

Épp megtörik a víz, s ott a gödör....

Nem igaz hogy téli hal, április végi (festett tojásos) húsvéton is fogható......
Sokat tudnék még írni róluk, egyszer összeszedem minden gondolatom, van már egy könyvre való a menyusokkal kapcsolatban, hisz hosszú évek óta kutatom eme halfaj viselkedését, életét. Keressetek bátran, bármilyen kérdéssel is ezen egyetlen tőkehalfélénkkel kapcsolatban!Kényelemben, még sötétedés előtt helyezkedjünk el


Addig is a menyhalazások alkalmával kívánok feszes zsinórt és

Sok sikert mindenkinek!Kelt: 2015. Magvető havának 2-ik napján.

7 megjegyzés:

 1. MA IRÁNY A RÁBA! REMÉLEM AKAD VALAMI :)

  VálaszTörlés
 2. CSodás irás!!kétszer olvastam..Amiben soha nem volt szerencsém világosban fogni menyust,,5.kor van sötét a kapások negyed 6 -7.aztán néma csend,,,!!Nem hiszek abba hogy a hal megérzi hogy a csali fagyasztott sok süllőt is fogtam vele még kora ősszel is!!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm!
  Ha eléggé összeállt a menyus, s megtalálja az ember a tartózkodási helyüket, akár befoghat belőlük délben is. A fagyasztott halnak más a bukéja, s kissé mállósabb a horgon, a különbség ez, illatban mindenképp más. Teszek majd fel világosban fogott menyusról készült képet is.

  VálaszTörlés
 4. Szia, Eloszor is megkoszonnem a blogot. En is itt lakom Movaron es csak par eve jottem ide. Szoval nulla helyismerettel kezdtem, magam terkepezgetek fel mindent es kerdezgetek termeszetesen. Tok jol jon hogy itt mindenfele infokat osztasz meg akar akaratlanul is (kepek alapjan felismerek helyszineket). A heten voltan eletemben eloszor menyhalazni kinn a Dunan Rajkanal es sok kis sullo meg Buco mellett fogtam is egy szep fel kilosat. Amugy is elvezetes peca volt, de ma megsutottem a joszagot es egyetertettunk a csaladdal hogy ebbol kell meg. Szoval valoszinu fogok meg fagyoskodni ha idom engedi.
  Egy kerdesem lenne viszont. Szinte mindenhol azt irjak a menyhalrol hogy ha eltelt 1 ora sotetedes utan akkor pakolhatunk is mert nem lesz tobb kapas. Te azt irtad hogy jon meg kesobb is, ez mennyire jellemzo? Mennyit erdemes varni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeptember közepétől jó eséllyel foghatóak, ám majd novemberig még nem kezdik meg a vándorlásukat ívóhelyek után kutatva. De facto: ha este fogsz néhányat egy gödör környékén ne várd még a következő hullámot. A vizek hűlésével elindul a menyusok ívási vágya, bandákba verődve elkezdi keresni az ívásra alkalmas helyeket és akkor már jellemző hogy több hullámban fogható. Tapasztaltam már három hullámot is. Az, hogy mekkora az az időintervallum ami két kapási hullám közt van,az változó, függ a helytől, meg sok egyéb mástól is. Lehet 20 perc, de lehet 2 vagy 3 óra is. Az ember kitartása a hidegben az ami határt szabhat ennek tüzetesebb elemzésére, megválaszolására. Szóban többet tudok majd mondani!
   Üdv

   Törlés
 5. A blog baloldalán is fent a mail címem. Itt is:
  rezfarku@gmail.com
  Oda írj s mailben leirok mindent. Állok rendelkezésedre. Akár egy közös peca is összejöhet...
  Üdv

  VálaszTörlés