2016. november 6., vasárnap

Szigetközi ecetes hal ;)

Ecetes hal
Szigetköz nemzeti eledele. Sehol máshol nem épült be a "köztudatba" úgy, mint ezen a tájon. A vizekkel bőven, s egykor halakkal is bővebben ellátott vidék egyik meghatározó étele az ecetes hal. Szerte a Kisalföldön ismert és szívesen elkészített étekről van szó. De az ország más tájain csak elvétve ismeri, s csinálja valaki. Aki szívesen kipróbálná, vagy kacérkodik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra tegye, vagy akár csak nem szereti az apró szálkák miatt a halat, annak írom le most ezt a bejegyzést! Jöjjön hát az elkészítés módja!

Hozzávalók:
1,5 kg márnapatkó
1,5 kg jászpatkó
(a fent leírt halpatkók helyettesíthetőek nagyobb dévér, kárász, balin, vagy pontypatkókkal is)
liszt
zsemlemorzsa
tojás
olaj
ecet
babérlevél
hagyma
egész bors
cukor
Díszítéshez citromkarikák

Elkészítés:
A halpatkókat konyhakészre tisztítom. Besózom. a sóban áll nagyjából két órát. A patkókat kimosom, majd vízben, hogy ellepje, egy órát áztatom, hogy a halhús kidolgozza a sót. (a szálkák egy része ilyenkor már megpuhul) A patkókat bepanírozom, majd forró olajban a patkókat kisütöm.

konyhakész márna és jászpatkók
Nem szükséges megvárni azt, hogy a kirántott patkók meghűljenek. Elkészítjük a levet. A léhez vizet, ecetet, cukrot teszek, amit felforralok. A cukor és az ecet mennyisége szájíz szerint változik, attól függően, hogy az ételt készítő édesebben, vagy ecetesebben szereti ezt az ételt.
Bepanírozott patkók

A kirántott halpatkókat egy tálba elkezdem belerakni rétegezve. Egy sor halpatkó után, a patkókra karikára vágott hagymát, szemes borsot, babérlevelet (3-4 db) helyezek. Azt követően újból halpatkó, hagyma, bors, babérlevél következik, amíg megtelik a tál, azaz, elfogy a kirántott halpatkó. Amikor ezzel megvagyok, felöntöm a még forró ecetes cukros lével úgy, hogy a patkókat teljesen ellepje. Ezt követően lehűtöm, majd legalább 3 napig érlelem. (ezalatt a szálkák a gerincet kivéve felpuhulnak). 
Kezdődhet a három napos érlelés
Jó étvágyat! :)
Tálalás:
Az ecetes halat hidegen fogyasztjuk önmagában köret nélkül. Díszítésnek citromkarikákat helyezünk rá. 


Kelt: 2016. év Enyészet havának 6-ik napján

9 megjegyzés:

 1. Helló :-)

  2015 decemberében tettél fel egy videót a 2015-ös évrôl, amit nem tudok letölteni, a youtube-on már nincsen fenn. Valahogy megkaphatnám tôled?
  Elôre is kösz.

  üdv rapa

  VálaszTörlés
 2. Csütörtökön lesz időm, rátöltöm a videót újra arra a bejegyzésre!

  VálaszTörlés
 3. Hali!
  Ecet-víz aránya kb mennyi?
  Ki kell próbálnom. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ecetesebbre kell bekeverni mint a salátalevet, akkor ízletes, ha ecetet ki lehet érezni és a szálkákat is meg kell hogy egye. Érlelés alatt naponta kóstold, ha szükséges ecetezheted tovább!
   😆

   Törlés
 4. Szerencsém volt megkóstólni.
  Üzenem mindenkinek: MENNYEI

  VálaszTörlés
 5. Nagyon bejött az egész család szereti...

  VálaszTörlés