Ecetes hal |
Aki szívesen kipróbálná, vagy kacérkodik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra tegye, vagy akár csak nem szereti az apró szálkák miatt a halat, annak írom le most ezt a bejegyzést! Jöjjön hát az ecetes hal elkészítésének módja!
Hozzávalók:
1,5 kg márnapatkó
1,5 kg jászpatkó
(a fent leírt halpatkók helyettesíthetőek nagyobb dévér, kárász, balin, vagy pontypatkókkal is)
liszt
zsemlemorzsa
tojás
olaj
ecet
babérlevél
hagyma
egész bors
cukor
Díszítéshez citromkarikák
Elkészítés:
A halpatkókat konyhakészre tisztítom. Besózom. a sóban áll nagyjából két órát. A patkókat kimosom, majd vízben, hogy ellepje, egy órát áztatom, hogy a halhús kidolgozza a sót. (a vékonyabb szálkák egy része ilyenkor már megpuhul) A patkókat bepanírozom, majd forró olajban a patkókat kisütöm.
konyhakész márna és jászpatkók |
Nem szükséges megvárni azt, hogy a kirántott patkók meghűljenek. Elkészítjük a levet. A léhez vizet, ecetet, cukrot teszek, amit felforralok. A cukor és az ecet mennyisége szájíz szerint változik, attól függően, hogy az ételt készítő édesebben, vagy ecetesebben szereti ezt az ételt.
Bepanírozott patkók |
A kirántott halpatkókat egy tálba elkezdem belerakni rétegezve. Egy sor halpatkó után, a patkókra karikára vágott hagymát, szemes borsot, babérlevelet (3-4 db) helyezek. Azt követően újból halpatkó, hagyma, bors, babérlevél következik, amíg megtelik a tál, azaz, elfogy a kirántott halpatkó. Amikor ezzel megvagyok, felöntöm a még forró ecetes cukros lével úgy, hogy a patkókat teljesen ellepje. Ezt követően lehűtöm, majd legalább 3 napig érlelem. (ezalatt a szálkák a gerincet kivéve felpuhulnak).
Kezdődhet a három napos érlelés |
Az ecetes halat hidegen fogyasztjuk önmagában köret nélkül. Díszítésnek citromkarikákat helyezünk rá.
Kelt: 2016. év Enyészet havának 6-ik napján
Helló :-)
VálaszTörlés2015 decemberében tettél fel egy videót a 2015-ös évrôl, amit nem tudok letölteni, a youtube-on már nincsen fenn. Valahogy megkaphatnám tôled?
Elôre is kösz.
üdv rapa
Csütörtökön lesz időm, rátöltöm a videót újra arra a bejegyzésre!
VálaszTörlésköszönöm :)
VálaszTörlésHali!
VálaszTörlésEcet-víz aránya kb mennyi?
Ki kell próbálnom. :)
Ecetesebbre kell bekeverni mint a salátalevet, akkor ízletes, ha ecetet ki lehet érezni és a szálkákat is meg kell hogy egye. Érlelés alatt naponta kóstold, ha szükséges ecetezheted tovább!
Törlés😆
Szerencsém volt megkóstólni.
VálaszTörlésÜzenem mindenkinek: MENNYEI
😆😆😆
TörlésNagyon bejött az egész család szereti...
VálaszTörlésNagyon örülök! Köszönöm!
TörlésNálunk a Dunakanyarban is jól ismert étel.
TörlésNagyon jó, hogy feltette a receptet!
Örülök neki! 😉
Törlés