2016. november 6., vasárnap

Szigetközi ecetes hal ;)

Ecetes hal
Azt gondolom, kedves olvasó, s ezzel feltehetőleg nem vagyok egyedül, hogy az ecetes hal kiérdemelte, a "Szigetköz nemzeti eledele" elnevezést. Sehol máshol nem épült be ez az étel a "köztudatba" úgy, mint ezen a tájon. A vizekkel bőven, s egykor halakkal is bővebben ellátott vidék egyik meghatározó étele az ecetes hal. Szerte a Kisalföldön ismert és szívesen készített étekről van szó. Érdekes, hogy az ország más tájain csak elvétve ismeri, s csinálja valaki. Megvallom, sok évtizeddel ezelőtt, mielőtt erre a tájra hozott a messzi keleti szél az északi hegyvidékről, magam sem ismertem, s nem is hallottam erről az étekről, első hallasra a ruszli jutott az eszembe, s amig nem kóstoltam, nem láttam, meg voltam győződve arról, hogy  a ruszliról van szó. Akkoriban nem volt még internet, hogy az ember azon böngészve beleakadjon akár csak véletlenül is ebbe a jellegzetesen kisalföldi tájjellegű étel receptjébe.  S hogy mi is lehetett a teremtésének története? Messzi homályba vész. Talán az egykor halakban bővelkedő vidék sok halétel receptjét teremtette meg, köztük ezt is. Vagy épp a jellegzetesen szálkás folyami halak könyebb elfogyasztása alkotta meg így, mivel az ecet az apró szálkákat elemeszti par nap alatt, s könyebb a halat aztán megenni.   Lehetett akár az, hogy a megmaradt rántott halpatkók felhasználását továbbgondolta valaki, s igy született meg... ki is tudhatja ezt pontosan?

Aki szívesen kipróbálná, vagy kacérkodik a gondolattal, hogy az ünnepi asztalra tegye, vagy akár csak nem szereti az apró szálkák miatt a halat, annak írom le most ezt a bejegyzést! Jöjjön hát az ecetes hal elkészítésének módja!

Hozzávalók:
1,5 kg márnapatkó
1,5 kg jászpatkó
(a fent leírt halpatkók helyettesíthetőek nagyobb dévér, kárász, balin, vagy pontypatkókkal is)
liszt
zsemlemorzsa
tojás
olaj
ecet
babérlevél
hagyma
egész bors
cukor
Díszítéshez citromkarikák

Elkészítés:
A halpatkókat konyhakészre tisztítom. Besózom. a sóban áll nagyjából két órát. A patkókat kimosom, majd vízben, hogy ellepje, egy órát áztatom, hogy a halhús kidolgozza a sót. (a vékonyabb szálkák egy része ilyenkor már megpuhul) A patkókat bepanírozom, majd forró olajban a patkókat kisütöm.

konyhakész márna és jászpatkók
Nem szükséges megvárni azt, hogy a kirántott patkók meghűljenek. Elkészítjük a levet. A léhez vizet, ecetet, cukrot teszek, amit felforralok. A cukor és az ecet mennyisége szájíz szerint változik, attól függően, hogy az ételt készítő édesebben, vagy ecetesebben szereti ezt az ételt.
Bepanírozott patkók

A kirántott halpatkókat egy tálba elkezdem belerakni rétegezve. Egy sor halpatkó után, a patkókra karikára vágott hagymát, szemes borsot, babérlevelet (3-4 db) helyezek. Azt követően újból halpatkó, hagyma, bors, babérlevél következik, amíg megtelik a tál, azaz, elfogy a kirántott halpatkó. Amikor ezzel megvagyok, felöntöm a még forró ecetes cukros lével úgy, hogy a patkókat teljesen ellepje. Ezt követően lehűtöm, majd legalább 3 napig érlelem. (ezalatt a szálkák a gerincet kivéve felpuhulnak). 
Kezdődhet a három napos érlelés
Jó étvágyat! :)
Tálalás:
Az ecetes halat hidegen fogyasztjuk önmagában köret nélkül. Díszítésnek citromkarikákat helyezünk rá. 


Kelt: 2016. év Enyészet havának 6-ik napján

11 megjegyzés:

  1. Helló :-)

    2015 decemberében tettél fel egy videót a 2015-ös évrôl, amit nem tudok letölteni, a youtube-on már nincsen fenn. Valahogy megkaphatnám tôled?
    Elôre is kösz.

    üdv rapa

    VálaszTörlés
  2. Csütörtökön lesz időm, rátöltöm a videót újra arra a bejegyzésre!

    VálaszTörlés
  3. Hali!
    Ecet-víz aránya kb mennyi?
    Ki kell próbálnom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ecetesebbre kell bekeverni mint a salátalevet, akkor ízletes, ha ecetet ki lehet érezni és a szálkákat is meg kell hogy egye. Érlelés alatt naponta kóstold, ha szükséges ecetezheted tovább!
      😆

      Törlés
  4. Szerencsém volt megkóstólni.
    Üzenem mindenkinek: MENNYEI

    VálaszTörlés
  5. Nagyon bejött az egész család szereti...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a Dunakanyarban is jól ismert étel.
      Nagyon jó, hogy feltette a receptet!

      Törlés
    2. Örülök neki! 😉

      Törlés