2016. december 11., vasárnap

Deresre húzott horgászat


Ahogy nyugaton az Alpok keleti láncai mögött elbújik a nap vöröslő arca, azonnal csend fojtja el két markával a folyóparti árteret. Olyan csend, melynek két keze szikrázó kristállyal szórja be a világot. Mozdulatlanság? A víz is csak néha sóhajt egyet, mikor kisebb örvénye végigsimít a megpihent, a meder fenekén fennakadt fatörzs csupasz ágain. Mély, nehéz, hosszú sóhaj ez, amelyet csak kevesen hallanak, hisz kevesen vagyunk, kik ilyentájt a vízpartokon hallgatózunk.


A hold telibe vigyorogja az eget a fák csupasz koronája felett. Sárga arcára évezredek alatt ráfagyott a mosoly. A Pásztorcsillag mutatja még, hogy hamarosan ezernyi pislogó lámpást gyújt be az égi Magvető, őt már felhajintotta az égre, mikor a nap épp álomba szenderült. A mélyülő szürkeségben csak aprót loccsan itt-ott a folyócska vize. Talán egy elárvult szárazra aszott faág ugrott a vízbe, hogy világot lásson a folyó hátán, vagy a télre készülő pézsmapocok játszik az érzékekkel? Itt-ott megzörren a falevél alkotta szőnyeg, a télre készülődő avarlakó nép épp az utolsó tartalékokat szedegeti össze pici raktárába, óvatosan, hisz a szemközti fán felébredt már a bagoly, s éles szeme, füle belefekszik a csend szimfóniájába, s hamis hangokat keres, hogy aztán lecsapjon a renitenskedőre.
Napnyugta 
A csillagok pislákoló fénye mellett két kicsi zöldes patron jelzi a víz alatti világ minden moccanását, a víz élő mivoltát, kisebb burványokat, barnára rothadt víz alatt úszó falevelek simítását, fű és nádcsomók véget nem érő útját. Jelzi azon vízben kószáló egy-egy élőlény maszatolását, odahúzását, aki miatt kint a hóban, dérben, este sötétben ott ül az ember. Az ember, kit még nem fertőzött meg a modern világ plázákba hajszoló érzéketlenné betegítő vírusa. Az ember, akinek szíve együtt dobban az erdőével, a folyóéval, kinek gondolatai összefonódnak a téli világ zenekarának koncertjével. Ez az ember nézi most árgus szemekkel a botok spiccét, dacolva a dermesztő hideggel, bízva a szerencsében. Hogy aprót rezzenve jelezze, számot tart valaki a felkínált csalétekre. 

Ő is nappali menyus
Kint toporog a dermedt világban a folyó partján az ember, akinek az Istene nem templomban, nem plázában lakozik, az -EMBER- Istene, amelynek nem pénz a neve, amelyhez manapság milliók imádkoznak!!! Az ember, aki érzi ősei sztyeppékről hozott hitét, s tudja, az Isten vele van az erdőn, a folyók partján, értik egymást, nem kell hozzá cafrangos ájtatosság, papok sem, csak gondolatok. Itt nincs szükség szavakra, csak érzésekre, s tiszteletre. Lám mennyi mindent megmutat itt kint a világból az Isten, amelyet a csillogó termékekkel roskadásig megrakott polcoktól, falak közt nem láthat senki. Hallom szavait, mikor azt mondja: "Tudod az emberek elrontották a karácsonyt!"

Az este mélyülő fénytelensége ropogósra varázsolja lábam alatt a füvet, s a faleveleket. Lélegzetem vastag párafelhőt rajzol arcom köré, beburkol teljesen, a félhomályban alig látok tőle. Fura hangot ad a zsinór, miközben tekerem, s a gyűrűkön át lerakja magáról a vízcseppeket, melyet azonnal jéggé varázsol a szikrázó világ. Ujjaim mintha ráragadnának a fehéres színben pompázó bederesedett bot nyelén, melyre rárakódik gyorsan a zsinórról lerepülő apró vízpára, mely azon nyomban odafagy. 

A part mentén hízik már a jég, a rárakódott dérben récék nyomai rajzolnak mintát, s egy-egy vízben úszó faág marasztalódik pihenése közben a szélvíz jegében jó időre. Távolabb riaszt egy őz, s hallani vélem a nádi farkasok ordítását is, majd elcsendesedik újra minden.
Színes az ősz is
Az ember, ki együtt él a természettel, láthatja, mit ősei Istene mutat neki, hogy "nézd, itt vagyok, itt voltunk mindig, s itt leszünk, ha nem is láttok már ti emberek, mert egyre vakokká lesztek a sok csillogástól, nézd, én is mutatok csillogót, olyat, amilyet elvinni nem tudsz, csak gondolatban, de nem is kérek cserébe se pénzt, se hitelt, csak azt, hogy vidd el a szívedbe zárt képet, s emlékezz reá! Ha hiányzunk, gyere, mert mindig várunk rád, s örömmel fogadunk, ha örömmel jössz."
Ki nyitott szemmel jár az este....
...észrevesz ezt-azt (Őszi csoport / gyűrűs tuskógomba = ehető)
Összefuthatunk a folyópart lakóival is (kép közepe, csíkos hátú erdei egerentyű ajándék sajtot majszol)
Egy-egy ívásra készülő menyhal is kitekinthet ránk
Dértől csipkézett fűbe kiugorhat egy-egy márna is
Ki szétnéz a jégvilágban
Így telnek a folyóparti esték, s gyönyörködök a természetben, mert bár alvónak tűnik Álom havának elején a táncoló hidegben, de nem az, hisz nyitott szemmel az élet minden apró rezdülését látni vélem. S a szemek engem is látnak, víz alól, víz felől, források, folyók, patakok fodraiból, az erdő oly sok ágai közül. Látnak, figyelnek a tél láthatatlan tündérei is...

Gyakorta látható arc
Ők, a tél tündérei megkezdték már a munkát, keményre taposták hajnalonta a földeket, elbújtattak minden rovart, csendet parancsoltak a világra, városba űzték a hangoskodó varjakat, jégkristállyal hintették be a világot, s ki birodalmukba látogatott, azt lassan deresre húzták "büntetésből", majd csillámporos könnyükkel megsiratták az elgémberedő ujjakat, kivöröslött arcokat, s ajándékba adták a megfestett téli táj képét....



Kelt: 2016. év Álom havának 11.-ik napján





Kelt: 2016. év Álom havának 11.-ik napján

25 megjegyzés:

  1. Talán ez volt az eddigi legjobb írásod. Gratulálok hozzá.

    VálaszTörlés
  2. mindig nagyon várom az új írásaidat, mint ahogy megszoktuk ez is nagyon színvonalas, talán azon emberkéknek tetszik a legjobban akiknek hasonló az értékrendjük, én ilyen vagyok, köszönöm !

    VálaszTörlés
  3. Jól döntöttem, hogy a hétfői napomat egy kis olvasással indítottam! :-)

    VálaszTörlés
  4. üdv.

    Nemcsak ez az írás, hanem ez az oldal tetszik úgy általában. Színvonalas, stílusos.

    Egy dologban kérném a válaszát, tanácsát: az első képen látható két bot bojlisbot? Ennek a spicce folyóvizi fenekezéshez alkalmas, jelzi a kapást? Azért kérdezem, mert láttam egy 3 méteres 3lb dobósúlyú botot, ami nekem csónakból akadóhoz közeli úszózás céljából kellene alapvetően, de ha alkalmanként a Tiszán is használható lenne fenekezni, úgy az még jobban hajlanék a megvásárlására.

    Válaszát előre is köszönöm:
    Viktor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerő szavakat!
      A két bot. Shakespeare combo 3,20-as kétrészes üvegspiccű bot. A dobósúlya ha jól emlékszem 40-80 gra
      Mm, de ebben nem vagyok biztos, majd otthon megnézem. 10 éve vettem öket. Csak folyón használom őket fenekező horgászathoz.Márna, ponty, harcsa, menyhal, süllő folyóvizi fenekező fogásához. Kiválóan jelzi a spicc még a maszatolós kapásokat is, minden rezdülést, kellően erős (6-10 kg harcsához is), egyben megfelelően rugalmas, de nem túl lágy karakterisztikával. Mindkét bot tonna feletti fogással büszkélkedhet. Semmiért nem cserélném el, még a legjobb heavy feeder-re sem! A 10 év alatt csak a két spiccgyűrűt kellett cserélnem. Bozótos folyóparton, csónakból kiválóan használható. Nem tudom lehet e még kapni őket valahol...
      Üdv

      Törlés
  5. Köszönöm a választ.
    Foglak olvasni a jövőben is.
    Viktor

    VálaszTörlés
  6. Üdv!

    Gyakran jövök ide, ez az eddigi legjobb! (a többi is igazán kellemes írás!)

    Tiszteletem: egy szintén folyami őrült (Rába, Dráva)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Ezek a hozzászólások adnak hitet a jövőt tekintve! Amúgy jövőre én is szeretnék eljutni a Rábára. Régi vágyam...
      Köszönöm! Mégegyszer.

      Törlés
  7. Ha meglesz a szándék, nagyon szívesen segítek a helykeresés során! Idén - szokásosan - szépen fogjuk a menyákat a Rábán. A Dráva meg...hát a mennyország... (mint a Bős előtti Szigetköz) Egyebet, ha nem gond privátban, ha kapok egy e-mail címet.

    VálaszTörlés
  8. A szándék megvan! A mail címem a blog bal oldali hasábján látható webes nézetben. Mobilon nem. Ezért leírom: rezfarku@gmail.com
    Pontosan az hiányzott, hogy menjek, csak lövésem se volt, hová....
    🤔

    VálaszTörlés
  9. O.K., a napokban küldök ezt-azt a címre. :-)

    VálaszTörlés
  10. A soraid után meglehetősen fájó kinézni az ablakon és szembesülni a ténnyel, hogy a "paneldzsungel" közepén élek...

    Gratulálok a műveidhez.
    K.G.

    VálaszTörlés
  11. Fantasztikus írás!Köszönöm, hogy újra elvarázsoltál!Hű olvasód!
    Csilla

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jo iras, tele mondanivaloval, gratulalok! Szinte ereztem a viz es termeszet illatat!

    VálaszTörlés
  13. Szuper iras, szuper mondanivaloval, gratulalok! Szinte erezetem a viz es a termeszet illatat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök hogy olyat alkothattam, ami másnak is tetszik!

      Törlés