Valaki az este megszórta a világot fehér porcukorral. Finoman csak, ahogy nagymamám régen a hókiflit, csak éppen színt kapott a sütemény, ahogy most színt kapott a folyópart. Tél van, még ha nem is járunk bokáig a hóban, a hideg, s ez az éppen fehérlő világ emlékeztet arra, hogy itt a zimankó, s közeleg az ünnep. Sok család csak ilyenkor teheti meg hogy halat egyen.
December |
H A L F A S I R T
Ezt az ételt most paducból készítem el, de bármilyen hal felhasználható erre a célra. (csináltam már pontyból, bodorkából, dévérből, sőt jászból is)
Hozzávalók:
0,6-1 kg hal (bármilyen)
1 fej hagyma
1 tojás
1 zsemle
só
bors
vegeta
petrezselyemzöld
1 evőkanál zsír
egy marék zsemlemorzsa
Elkészítés:
A halat megtisztítom, fejét levágom, belső részeit eltávolítom. |
A megmosott, megtisztított halat megnyúzom. |
Szálkamentes filék |
A megnyúzott halat egy éles késsel kifilézem, majd a filéket mindkét oldalon enyhén besózom. (a filék már szálkamentesek)
Amíg áll a hal a sóban, addig egy lábasba egy, másfél kanál zsírt (libazsír) teszek, az apróra vágott hagymát azon megdínsztelem. Közben egy darab zsemlét beáztatok, majd a víztől kinyomkodom.
Ledarált halhús |
A halfiléket a sótól kimosom, húsdarálón keresztül ledarálom.
Bekeverés előtt |
A ledarált halhúshoz hozzáadom a megdínsztelt hagymát, a kinyomkodott kis darabokra csipkedett áztatott zsemlét, a tojást, vegetát, sót, borsot, némi petrezselyemzöldet, majd szépen összekeverem az egészet. Mikor kicsit állni hagytam, fasirtgolyókat, illetve laposabb fasirtformákat alakítok ki belőlük.
Sütés előtt |
Két gerezd fokhagymát apróra lereszeltem, két deci tejföllel, kevés majonézzel, sóval, szárított zellerzölddel, csipetnyi őrölt borssal összekevertem, majd behűtöttem. Tálaláskor a halfasirttal és az időközben elkészített rizskörettel mind megettem!
Jó étvágyat! |
Mit is ajánlhatnék ehhez az ételhez? Természetesen száraz fehérbort, jelen esetben a Móri Ezerjót tartom a legmegfelelőbbnek ehhez a halételhez!
Mosoni Horgász
Kelt: 2016. év Álom havának 19.-ik napján
Nagyon jó írás és nagyon étvágygerjesztő a halfasírt!
VálaszTörlésFinom is volt!
VálaszTörlésAz a helyzet,hogy gasztroblogger-nek is jó vagy.Kellemes ünnepeket kívánok.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Viszont kívánom!
Törlésaz egész évi munkádért elismerésem ;)
VálaszTörléscsak így tovább :D a kedvünkért is
jó egészséget és sikereket a vízparton :p is
Köszönöm szépen!
Törlés