2023. november 26., vasárnap

Menyhalak társaságában

Nincs két egyforma mintázatú menyus
Néhány órára elcsendesedik a világ. Nem ömlik rám a szenny, a médiák torkából, a közösségi oldalakról sem tolakodik az arcomba a sok fotelhuszár műmájer, akiknek már a nulla fok is brutálisan farkasordító hideg, ahogy fogalmaznak. Elcsendesül, helyére billen itt kint minden. Távol a települések zajától, az erdő közepén a folyóparton más a világ ritmusa. A vadak neszeznek csak, s egy bagoly lesi épp minden mozdulatom. Ember csak a távoli faluban van legközelebb, de a harang szavát is erősen megszaggatja a szél, mire ideér. A fák susogása elnyomja azt is. 

Néhány órára kiszakadni ebből a művilágból. Magam mögött hagyni a zsibongó, egymást eltaposó rémálmot. Visszagondolok, hol van már a harminc évvel ezelőtti emberség, a kedvesség, udvariasság, s az egymásra való odafigyelés? A pénz utáni átkozott hajsza eltiporta az emberi értékeket, s az embertömegekből egy nyálkás, tesznye, ragacsos masszafolyamot gyúrt. Engem fancsali undorral köpött ki ez a folyamat, miután összerágott kissé. Nem bánom.


Írtam már erről. Elfogytak a téli horgászat szerelmesei. Az öregek már az égi horgászmezőkön áztatják a zsinórt, a fiatalabbak nem is hallottak erről a módszerről. Ez az írás sem jut el hozzájuk, hisz itt nincs "#", nincs teleszórva a net, fizetett hirdetésben sem jelenik meg, nincs az arcukba nyomva, erőszakkal kinyitott szájukba tölcsérrel beöntve. Talán nincs is ennek értelme így.  A kevés olvasó, gondolkodó, talán megakad néhány pillanatra, az első pár sor után a képeket megnézve, továbblapoz, hisz ma már ez a trendi, a hosszú szöveg fárasztó, sok idő, s közben pittyen a telefon, fontos válaszolni.....

Párban szép

Néhány utolsó mohikánként itt hagyott menyhalvadász a kapások szünetében talán előveszi a telefonját, s olvas néhány sort, míg rá nem fagy a keze a telefonra, vagy fát nem tesz a tűzre, amely melegen tartja kint a parton. 

Noha hosszúra nyúlt az ősz, a menyhalak aktívak voltak. A bezavarosodó áradó víz, a két naponta drasztikusan változó időjárás keményen próbára tette a horgászesélyeket. Voltak csodás esték,bár közel sem voltam kint annyit, mint szerettem volna. Ívás előtt megmozduló menyhalakból sikerült jó párat elcsípni, mint a régi szép időkben, most ismét nagyobb számban rázták a botot esténként. Néhány 45 centi feletti menyhal hazakerült, ám az alatt esélyt kaptak az ívásra, az életre. Meg kell találni az utat, legyen egy kis gasztro, de gondoljunk a jövőre is....




Itt toporgok a vízparton, nincs más, csak a szikrázó csillagok, néhány falevél, amely megzizzen a szélben, egy sunyi tekintetű róka, aki a falu felé indul el minden alkonyatkor, bízva a zsíros vacsorában. Szinte ismerősként üdvözöl, mintha biccentene is egyet, mikor gyanakodva elhalad tőlem betartva a tisztes tíz métert. Néha hagyok néhány halszeletet neki a parton. Talán ezért a kölcsönös tisztelet. Most még nem szorít úgy a zimankó, de sejtem, a tél hamarosan tokostól rúgja rám majd az ajtaját. Várni fogom.

Ő egy jobbacska méret

Addig is elcsendesedek a téli erdő alkonyában, a vízparton, menyhalak társaságában. Nem bánom, ha csíp az idő, ha kabátot bont a szél, szakállat derez a köd, hisz mindig ott pislákol a remény......

Vékony, kicsi, de a mi tőkehalunk


Van, hogy márna veszi fel a halszeletet

Próbára teszi a menyhalas botokat

De azért csakis az édesvizi mintás tőkehal az igazi....

S amint ezek a sorok íródnak, hódarával kopog, cicergeti az avart a szél. Belehel kissé a tél az kopott faajtó résein. Megkondult a menyhalak harangja, kezdődik az ívás. Találkozunk azután, januárban!


Kelt: 2023. év Enyészet havának 26.-ik napján



8 megjegyzés:

  1. Mosonihorgász :) böcsüllek mint kölök-koromban /az is már két emberöltőnyi/ J.F.C-től 'Az utolsó mohikán't... nincs az a # , amiért néhányótokat /akár virtuálisan is/ lecserélnélek...
    Novi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak dolgok, gondolatok, emberek, akik nem változnak, legfeljebb alkalmazkodnak. Erre lehet csak építeni...

      Törlés
  2. Helló :)
    Soha életemben nem menyhalaztam, élőben még nem is láttam. A hideget nagyon nem bírom. Még 15 fokos "melegben" is képes fázni a kezem, ha fúj a szél és víz éri. A katonaság óta van ez így, együtt kell éljek vele. Szóval a menyhalazás a számomra Mission Impossible :)
    Ennek ellenére örömmel olvasom ezt a történetet is, hiszen nem a hal fajtája, vagy a horgászat módja a lényeg.
    Én világ életemben szemben mentem mindenben a mainstreammel, azaz ebben az esetben én kimondottan igénylem a hosszú írásokat. Tőlem jöhetne akár egy második, vagy harmadik könyv is :)
    Az első és második bekezdéshez inkább hozzá sem szólok, mert valószínűleg az egészet ki kellene moderálni a névelőkön kívül...
    Véleményünk erősen megegyezik, sőt én még radikálisabb vagyok ebben a témában.
    Ezek hatásai alól megpróbálom kivonni magam, szerencsére meglehetősen nagy sikerrel.
    Megvan az a blogos keménymag, akik még azért hébe-hóba publikálnak. Ők tökéletesen kielégítik az olvasási szükségletemet. Ezeket el is mentem, s ha bármikor késztetést érzek, egyszerűen előveszem.
    Nem kell hozzá net, bárhol tárolhatom és akkor sincsen katasztrófa, ha a weboldal, blog nem elérhető, netán megszűnik és eltűnik váratlanul a netről nyomtalanul minden írás(volt rá példa a múltban nemegyszer).
    Ez pontosan a 186. írás tőled ami nekem megvan, bár tudom, 1-2 nincsen lementve valamilyen okból kifolyólag.
    Bocs a kis agymenésért.
    Izgalommal várom a következő "valamit"!
    üdv feri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kimerítő és alapos hozzászólásod! Néha feltörnek gondolatok, s jó, hogy még vannak. Jó, hogy nem hagyom elsodortatni magam a masszával. Hogyan tehetem? Semmi ördöngösség, csupán emlékszem a családra, a hagyományokra, amikor még nem arról szólt a karácsony, hogy vegyél, vagyél, koptasd a plázák járólapjait a csillogásban, s pucold ki a bukszád, vagy épp vegyél fel kölcsönt a csillogó termékekre, amikre igazából nincs szükséged. De maradjunk a horgászatnál. Hová lett a realitás? Amikor miimész, a vaskos harmatgilisztával, egyszerű felszereléssel és folyón olyan élményekkel gazdagodsz, aminek párja nincs. Akár 1,5 óra alatt. S szemben ott van az, hogy ennyi idő alatt össze se raksz egy versenyládát, beetetsz az agyontelepitett tavon, a felhájpolt cuccaiddal nekiallsz horgászni, fogsz 15 szanaszet szaggatott szájú szerencsetlen szaporodásképtelen pontyot, majd telerakod a social media felületeit a fotókkal.. van különbség. Ki a boldogabb? Mindenki. A saját világában. Csak van egy való világ, s van egy mesterséges, amel, jellegénél fogva gyökértelen, s egy erösebb szél elsöpri. Ha lesz erősebb szél. Szokott lenni. S hogy mit hoz a jövő? Ki tudja. Én már nem változom, ez bizonyos....
      S. CSABA

      Törlés
    2. Harmatról ugrik be, hogy a 80-as, 90-es években sokat jártunk éjjel márnázni a Margit-híd budai hídfőjéhez, a kanálishoz.
      Útban a cél felé a Dagály utcában(Árpád-híd pesti lába) volt egy udvar gyönyörű fűvel, mindig ott szedtük este 9 után gyenge elemlámpa fényénél a harmatgilisztát.
      Bot 210-es Shakespeare Alpha volt és legtöbbször kézben tartottam, vagy táskára volt támasztva.Vagy ujjal éreztem a kapást, vagy a spiccet lestem, amire öntapadós ezüst fényvisszaverős szalagcsíkot ragasztottam.
      Vagyis tulajdonképpen feltaláltam(tuk) a dunai feeder módszert :)
      Szerelékünk alapját Zabos Géza bácsi Tisza könyvéből merítettük és kis módosítással azt használtuk.
      210-es bot ide vagy oda, etetőkosár nélkül, sima magunk öntötte kanálólommal betegre fogtuk magunkat általában. Néha sajtot is feltettünk. Erre a célra kizárólag hóvirág sajt volt a nyerő!
      Kirámolás, felszerelés kb 3-4 percig tartott.
      Csak úgy eszembe jutott....

      Törlés
  3. Jó lenne valami gomb, hogy javítani lehessen hozzászólást (szembe mentem) :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Sala!

    Húsz éve járok a szigetbe horgászni évente 6-7 alkalommal. Mentor nélkül 10 év csak földrajzi felfedezés volt a horgászat próbálgatása minimális eredménnyel. Sokszor figyeltem a horgászó helyi erőket, mit és hogyan csinálnak, majd az ellesett módszereket elkezdtem alkalmazni és megtörtént a csoda... Az Öreg Duna megmutatta adakozó arcát csodálatos fogásokban /pisztráng,márna,paduc,harcsa,ponty,amur, óriásdévér, leánykonci,stb.. Mindig rengeteg élménnyel térek haza és feltöltődök energiával. A bejegyzéseid olvasva , sokkal többször jutok a vízpartra, néha olyan érzésem van mintha együtt horgásznánk... Köszönök mindent Sala !!!!!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, hogy ennyire átérzed, hogy így átmennek ezek a gondolatok. Ettől más az, amit én írok. Mind megélt élmény, s ami a legfontosabb, mind igaz. Ezt érzi az olvasó, látja. Itt nem az a cél, hogy minél nagyobb pontyot fogjon az ember.
    Itt a természettel levő összhang, harmónia keresése, a kintlét...
    Köszönöm, hogy véleményt alkottál!
    Remélem jövőre találkozunk!

    VálaszTörlés