2016. december 19., hétfő

Halfasirt

Valaki az este megszórta a világot fehér porcukorral. Finoman csak, ahogy nagymamám régen a hókiflit, csak éppen színt kapott a sütemény, ahogy most színt kapott a folyópart. Tél van, még ha nem is járunk bokáig a hóban, a hideg, s ez az éppen fehérlő világ emlékeztet arra, hogy itt a zimankó, s közeleg az ünnep. Sok család csak ilyenkor teheti meg hogy halat egyen. 
December
Noha jópár receptet közreadtam már, a kedvencemet így ünnep előtti időszakra tartogattam. Ez a halétel mind a karácsonyi, mind a szilveszteri asztalon bátran megállja a helyét. Fogyasztható frissen, forrón bármilyen körettel, illetve hidegen, kenyérrel, kiflivel, zsemlével. Mi is hát ez az étel, amely annyira sokoldalú? Nem más, mint a 

H  A  L  F  A  S  I  R  T

Ezt az ételt most paducból készítem el, de bármilyen hal felhasználható erre a célra. (csináltam már pontyból, bodorkából, dévérből, sőt jászból is) 

Hozzávalók:

0,6-1 kg hal (bármilyen)
1 fej hagyma
1 tojás
1 zsemle
bors
vegeta
petrezselyemzöld
1 evőkanál zsír
egy marék zsemlemorzsa

Elkészítés:

A halat megtisztítom, fejét levágom, belső részeit eltávolítom. 
A megmosott, megtisztított halat megnyúzom.


Szálkamentes filék
A megnyúzott halat egy éles késsel kifilézem, majd a filéket mindkét oldalon enyhén besózom. (a filék már szálkamentesek)

Amíg áll a hal a sóban, addig egy lábasba egy, másfél kanál zsírt (libazsír) teszek, az apróra vágott hagymát azon megdínsztelem. Közben egy darab zsemlét beáztatok, majd a víztől kinyomkodom.
Ledarált halhús
A halfiléket a sótól kimosom, húsdarálón keresztül ledarálom.

Bekeverés előtt
A ledarált halhúshoz hozzáadom a megdínsztelt hagymát, a kinyomkodott kis darabokra csipkedett áztatott zsemlét, a tojást, vegetát, sót, borsot, némi petrezselyemzöldet, majd szépen összekeverem az egészet. Mikor kicsit állni hagytam, fasirtgolyókat, illetve laposabb fasirtformákat alakítok ki belőlük.

Sütés előtt

Nagyon szeretem a mártásokat a halakhoz is. A halfasirt mellé fokhagymamártást készítettem, az alábbi módon:

Két gerezd fokhagymát apróra lereszeltem, két deci tejföllel, kevés majonézzel, sóval, szárított zellerzölddel, csipetnyi őrölt borssal összekevertem, majd behűtöttem. Tálaláskor a halfasirttal és az időközben elkészített rizskörettel mind megettem!
Jó étvágyat!


Mit is ajánlhatnék ehhez az ételhez? Természetesen száraz fehérbort, jelen esetben a Móri Ezerjót tartom a legmegfelelőbbnek ehhez a halételhez!









S mi maradt hátra? Csak a jókívánságok, melyeket a mellékelt képpel küldök mindenkinek!


Mosoni Horgász

Kelt: 2016. év Álom havának 19.-ik napján







6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás és nagyon étvágygerjesztő a halfasírt!

    VálaszTörlés
  2. Az a helyzet,hogy gasztroblogger-nek is jó vagy.Kellemes ünnepeket kívánok.

    VálaszTörlés
  3. az egész évi munkádért elismerésem ;)
    csak így tovább :D a kedvünkért is
    jó egészséget és sikereket a vízparton :p is

    VálaszTörlés