2022. június 2., csütörtök

Arany helyett csak "ezüst"


Békés halas horgászat során a folyókon bizony igencsak leszűkülnek a lehetőségek az áprilisi, májusi tilalmas időszakban. Emlékszem, még a 90-es évek elején a Bokodi-tavon mennyire szerettem kárászozni. Édesapám valódi szakértője volt a kárászjárásnak, a megfogásuknak. Mikor, mivel, hogyan csalhatók horogra a testes példányok. Öcsém továbbfejlesztette a kárászozást, kézzel a zsombék mellöl, vagy épp vízbe merített tollasütővel várta a kedvező pillanatot, s csak úgy repkedtek kifele a vaskos halak a vízből. Régi szép idők....

Magam már másfelé, folyókon, máshogyan próbálom megfogni őket, sikerrel, ám teljesen eltérő módszerekkel, igaz, felhasználva az évtizedes tapasztalatokat, szép eredményekkel kergetem az ezüstös  olykor aranyló halacskákat. A régi szép idők emlékei viszont minden egyes horgászaton eszembe jutnak, s jólesően gondolok vissza a három évtizeddel ezelőtti kárászos pecákra...
A békés halakra való horgászatok leszűkülnek, de nem szűnnek meg. Szeretek magam is egy kicsit kiülni a melegedő májusi időben kárászozni. Igyekszünk kizárni más, tilalom alatt levő halfajokat, több, kevesebb sikerrel. Igazából ha egy nagyobb kárászraj beáll az etetésre, agresszívan elver minden más halat, olykor még a pontyot is.


Élvezet horgászni a kiló körüli, esetenként a másfél kilós példányokra, hiszen a sodrást segítségül hívva, igenis megdolgoztatják a feeder, vagy a matchbotot, s van hogy nem óvatoskodnak, nagyhalakat megszégyenítő módon csavarják le a feeder botot a bottartóról, vagy épp a matchbotot kapják ki hirtelen az ember kezéből.

De ismerjük a kárászok természetét. Van, hogy éppen nagyon is óvatosak, s van, hogy jobban válogatnak, mint egy hercegkisasszony. viszont van, hogy szinte mindennek nekimennek. Ami bizonyos, ha egy területen csapatosan megjelennek, ott nem nagyon hagynak szóhoz jutni más halfajt. képesek még a nagyobb pontyokat is elverni. 


Horgászati szempontból igenis jó sporthal, ízre sem rossz, de hát a szakemberek csak jobban tudják, hogy miért is lett üldözendő, miért is nem szabad visszaengedni a kifogott példányokat. Én nem hasonlítanám össze sem a busával, sem a törpeharcsával, hiszen nem hiszem, hogy a folyóvizekben akkora károkat okozna, mint az előbb felsorolt két faj. 



Kóbor domi

Egy darabosabb az egyre inkább ritkuló jászokból

Nem a ponty túl kicsi (2,7 kg,), a kárászok nagyok.. Április végi teríték folyón...soha rosszabbat

Folyami "kiscápa"


Néha becsusszan egy-egy "telepített" pontyocska, darabosabb 40 centi feletti jászkó, domolykó, vagy a mindig vigyori paduc is, aki talán tanulni jött küzdeni a folyami kárászoktól..




Horgászni viszont nagyon jó rá, a tilalom idején levő ínséges időkben pedig kifejezetten szórakoztató, s hiánypótló a kárászozás. Viszlát jövőre is....


Kelt: 2022. év Napisten havának 2.-ik napján



2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy nincs jó kárászos vìz a környékemen.... már mennék is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony jó kis élményt adnak, ha rájuk talál az ember

      Törlés