2018. szeptember 21., péntek

Harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával - II.

Az elnevezés is! Betűk, az ízek harmóniája. Mire az agy felfogja a szavak jelentését, rabbá is válik, hisz ellenállhatatlan vágy bűvkörébe kerül, amely arra ösztönzi a testet, hogy csak hagy kóstolja meg, csak egy falatot ebből a fínom ételből..... csak egy falatot.... Igazi ínyenceknek való étek! Elkészítése nem túl bonyolult, nem kell hozzá mesterszakácsnak, vagy ahogy manapság mondják "masterchef"-nek lenni! Az alapanyagok beszerzése okozhat inkább kisebb fejtörést, hisz kiváló minőségre van szükség minden hozzávalóból!


Lássuk:

  • Először is harcsát kell fogni. Folyón, tavon, kispatakon, épp mi van a legközelebb. Pergetve, fenéken kishallal, giluval, nadállyal, partról, csónakból, de ha nem megy, lehet a boltból is. Nekem a Lajtából sikerült. Nem kell nagy, egy 3-5 kilós kölökharcsa megteszi.

Lajtai betyár
  • A másik fontos hozzávaló a jó minőségű juhtúró. Na ilyet idehaza az áruházakban nem találni. Ehhez ki kell menni a Felvidékre. Volt szerencsém ott is megfordulni kétszer is az elmúlt hetekben. Így a juhtúró is adott volt. 5,9 euro volt kilója, ami igazán kedvező ár, s a minőség, na kérem az páratlan!

Dévény, Magyarország kapuja (volt, 1920-ig), ma szlovák várromként mutogatják

Szerencsére a piacon kaptam még friss kaprot is, így nekiállhatam ennek a mennyei éteknek...

  • A halat filéztem, a harcsafilét felkockáztam. Két fej hagymát (makói) zsíron (rábapordányi) üvegesre pároltam. Apróra vágtam egy paradicsomot és egy paprikát (szabadföldi), majd az üvegesre párolt hagymához adtam. Mikor sűrűre főtt, egy kevés pirospaprikával (kalocsai), csipet sóval, borssal megfuttattam. Hozzáadtam a halat, majd óvatos kevergetést követve kevés liszttel és tejföllel sűrítettem. Ez kész is volt.
  • A juhtúrós sztrapacska. (Bryndzové Halušky). Krumplit meghámoztam, a legapróbb reszelőn lereszeltem. Liszt, tojás, só hozzáadásával kikevertem a tésztát. Forró vízben kiszaggattam, kifőztem.

Kevés szalonnát eközben megpirítottam.

Tálalás. A juhtúró barátja a kapor. Igazi harmónia van köztük, igen jó a barátság, s szépen kiegészítve egymást páratlan ízvilágot alkotnak. Aki nem hiszi, járjon utána!

  • A sztrapacskára hidegen rátördeltem a juhtúrót, megszórtam pirított szalonnával, kevés tejfölt tettem rá, majd apróra vágott kaporral hintettem meg. Mellészedtem a forró harcsapaprikást, majd az utolsó falatig felfaltam mindent!




Jó étvágyat!






Kelt: 2018. év Földanya havának 21.-ik napján



9 megjegyzés:

  1. Dévény ma is Magyarország kapuja! Teljesen mindegy, hogy mit hordanak össze a pogácsaképűek...

    VálaszTörlés
  2. Igaz. Árpád onnan irányította a 907-es pozsonyi csatát. Ami nem is Pozsonynál volt, hanem a Duna-Morva összefolyása előtt Hainburg mellett.

    VálaszTörlés
  3. Összefutott a nyál a számban...
    hogy is volt régen a reklámban?? - Uram! Megint nagyot alkottál!!!
    :) :)

    VálaszTörlés
  4. Jó étvágyat! Bár nem lehet rossz a bodorkás csukasülted sem! 👍😁👍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Igyekszem utánad, bár van még mit behozni :D :D :D

      Törlés
  5. Áh.... amatőr szakács vagyok én....

    VálaszTörlés
  6. Nem az egyik, hanem "A" kedvenc ételem. Már az első soroktól összefutott a nyál a számban annyira, hogy el sem olvastam ezt a bejegyzést. :-) ...nézd ezt el nekem.

    VálaszTörlés