Nem túl színes, mégis talán ötletet adó néhány recepttel szeretnék kedveskedni így az év vége felé a halfogyasztó olvasóimnak. Az utóbbi időben a halászlé és a szokásos sült keszeg mellett többnyire a tepsiben sült ragadozóhalakkal áldoztam a vizi gasztronómia elképzelt oltárán. Sokat nem variáltam. Sütöttem süllőt, csukát, pisztrángot.
A karácsony hangulatához bizony sokban hozzájárulhat a nemes ragadozóhalakból készített egytálétel is. Nyilván sokan a halászlevet részesítik előnyben, ám van, ki a főételnek szánja a halat, s némi változatosságot szeretne bemutatni otthon a konyhában.
Nagyon egyszerű étkek ezek, ám fenséges ízviláguk emlékezetessé teheti az ünnepi ebédet. Elkészítésük nem igényel hosszú előkészületeket, a fene tudja milyen nevű "hátaztmegholafenébenésmennyiértkapommeg" nevű fűszereket.
A ragadozóhalaink szinte kivétel nélkül fehér húsúak, szárazak. Nem kell félni, sütésnél nem fognak papírra száradni. Jó minőségű kolozsvári szalonna szeletekre fektetve, s a vastagabb irdalásokba szalonnát tűzve kap egy kis nedvességet, s egy pici füstös ízt a hal.
De lássuk is lépésről-lépésre az egyszerű tepsiben sült ragadozóhal elkészítését:
- A halat megtisztítjuk
- Vastagabban kb. ujjnyi, félujjnyi távolságokra beirdaljuk a haltörzset
- Kívül, belül alaposan sózzuk
- Egy órát a sóban állni hagyjuk
- A sótól kimossuk, fél órát egy tál vízbe tesszük (a hal kiizzadja a magába szívott sót)
- A halat még egyszer átmossuk
- Citromlével főleg a csuka esetében kissé meglocsoljuk
- A tepsibe szalonnaszeleteket helyezünk, később erre fektetjük a halat
- A hal irdalásaiba fokhagymaszeleteket és szalonnaszeleteket, esetleg erdei gombát helyezünk
- Ha kiadósabb étket szeretnénk készíteni, a halat megtölthetjük sima, vagy akár erdei gombás töltelékkel is, vagy akár szimpla kockára vágott paradicsommal, paprikával, hagymával
- A megtűzdelt, megtöltött halat a szalonnaágyra fektetjük, ízlés szerint fűszerezzük. Én egy kis borsot, rozmaringot szeretek a halra szórni, kevés szárított lestyánnal, sózni nem sózom, hisz a szalonnától kap egy kis sós-füstös beütést
- A tepsit lefóliázom, 180 fokra előmelegített sütőben 25 percet párolva sütöm, majd a fóliát levéve 10 percet 200 fokon rápirítok, esetenként olajjal, zsiradékkal, vagy egy kis száraz fehérborral a halat meglocsolom.
Igazából ennyi az egész! Jó étvágyat kívánok, s ízelítőül néhány kép.....
Sima tepsis csuka szalonnaágyon |
Rozmaringos süllő |
Tűzdelt csuka burgonyás-répa körettel |
Töltött csukatörzs |
Fóliás sültpisztráng |
Erdei gombás töltött csuka |
Kelt: 2019. év Álom havának 14.-ik napján
Szia!Mit gondolsz balint is meglehet ilyen módon sütni?Még sosem kóstoltam balint.
VálaszTörlésDe meg ám! Nagyon jó ízű, bár inkább keszegre hajaz. A szálkákra két megoldás van. A kisebb példányokat nagyon sűrűn irdalni, jól sózni, citromozni. A nagyobbakat ritkábban irdalni, hogy a nagy Y szálkák egészbe kivehetőek legyenek.
TörlésSzerintem igen. Bár balint sose ettem még. Mindig elengedtem. Sűrűbben kell irdalni, a több szálka miatt. Próba-cseresznye...😉
VálaszTörlésEz a kaja így bíz rendben van.
VálaszTörlésA balint próbáljátok meg fasírozottnak elkészíteni ugyan úgy mintha sertéshúsból lenne,csak kétszer kell átdarálni a húst. Isteni higyjétek el.
Boldog Karácsonyt kívánok.
Csak egy kis zsiradékot kell hozzáadni, ne legyen túl száraz a fasirt. Hejj de finom is az. Legutóbb vaskos bodorkafilékből és paducfiléből csináltam.....
Törlés