2021. november 11., csütörtök

AZ ÉV HORGÁSZBLOGJA DÍJ 2021 / Kiveszőben vagyok

Az "év horgászblogja díj" idén tíz esztendős jubileumi születésnapját üli. Nagy szó ez az internetes világban, hogy egy nemes kezdeményezés értékállóan ennyi évet megéljen, hogy egyáltalán talpon, immár kissé patinásan  megmaradjon. A díjat szinte az őskorban internetes szemmel nézve 2011-ben alapította Erdélyi PuPa Balázs, s a díj vándorserlegként sok arra érdemes horgászbloggernél megpihent már egy-egy év erejéig. A díj  értékéhez minden díjazott az eltelt évtizedben hozzátette saját értékrendjének egy szeletét, gazdagítva ezzel a horgászvilágot. Az alapító talán csak remélte, hogy néhány évig életben tarthatja ezt a ragyogó kezdeményezést, eme nemes gesztust, ám az túlélte szerintem a legmerészebb reményeket is, s engem büszkévé tesz, hogy a díj 10 éves születésnapján tavalyi győztesként én adhatom a díjat tovább! 2020-ban Gilányi Barnabás és Jeszenszky Zsolt által vezetett fishingeverywhere blog döntésének jóvoltából a díj nálam pihenhetett meg egy évet..  

A blog írók népes táborának egy rendkívül összetett, s nagy tudással felvértezett szegmensét alkotják a horgászbloggerek. Mind megannyi értékkel bíró ember, kik az általuk megszerzett ismereteket tárják a nyilvánosság elé. Hogy divat e még blogot írni? Érdemes-e egyáltalán? Mi is a blog? Egy saját internetes napló, amelybe bárki beleolvashat, informálódhat? Kinek ez, kinek az. Egy biztos. A megszerzett, felhalmozott tudás és tapasztalat akkor ér valamit, ha azt tovább lehet adni, s azt tovább is adják..

Színes kavalkád a blogvilág, amelyek közt válogatva mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A szakmaibbat, az irodalmiasabbat, az élménybeszámolósat, a tavi, a folyami, a vadvízi, a modern, az oldscool horgászatot, a horgászeszközök ismertetőit, egyéni, egyedi gyártmányú felszerelésekről, csalikról kaphat részletes tájékoztatót az erre tévedő... S vannak, kiknél szakmaibb, alaposabb, részletesebb, élménydúsabb, vagy épp érdekesebb  hosszabb, vagy rövidebb írások jellemzik a blogokat. 

Nem szaporítom tovább a szót. Eljött végre a november 11.-e,  az "Év horgászblogja" díj továbbadásának hagyományos időpontja. Bevallom, a tavalyi díj átvétele óta tépelődtem, kinek is adjam majdan azt tovább. Nagy feladat. Próbáltam minél szélesebb körben felkutatni horgászblogokat a már évek óta jelen levők mellett, hogy nagyobb rálátásom lehessen a blogvilágra, hogy a döntésemet megelőzően kellő részletességgel tájékozódhassak. Sajnos nem hogy nőtt volna a tábor, inkább elsorvadófélben találtam, ami lényegében mélységesen lehangolt. Hát ennyire kiszorult a kulturális érték a horgásztársadalomból? Ennyire nincs már igény az igényességre? Sokan felhagytak a blogírással, noha rendkívül tehetségesek voltak, s bizony értékes tapasztalatokat, érdekes élménybeszámolókat adtak közre. Sokan veszítettek aktivitásukból, s noha a blogjuk még él, de már alig pislákol csak a láng, nekik üzenem, tegyenek a tűzre! Bízom benne, virtuális tollukból csak időlegesen fogyott ki a tinta, a hamvába hunyt horgászblog világ főnixmadárként feléled, s újfent dicsfényben tündöklik!

Három ember közt kellett döntsek a végén. Nem volt egyszerű a feladat, hol az egyik, hol a másik felé hajlott a döntés, majd a harmadik került előtérbe, szinte hetente változott az elképzelés, a képzeletbeli versenyen még a célegyenesben is fej fej mellett haladtak, egymást előzgetve tudtukon kívül. Döntésem kizárólagosan szakmai és nem egyéni szimpátia alapon zajlott. Emiatt is voltam nehéz helyzetben. Legszívesebben mindhármukat díjaztam volna, de nem akartam elosztani a fődíjat, hisz elődeim sem tették ezt. Végül letisztult a kép, billent a mérleg nyelve, s megszületett a döntés. 

Arra az emberre esett a választásom, aki mindamellett hogy kiváló író, sokrétű a tevékenysége a horgászat terén, sokoldalú, s elszánt közösségépítő, mindemellett szerénységével, visszafogott példamutatásával bizton állíthatom, benne megvan az elhivatottsága, tettrekészsége, a remény arra, hogy a horgászblogger társadalmat erősítse, s továbbvigye a lángot! Az sem elhanyagolható, hogy  a PuPa által a díj alapításakor megszabott keretbe is nagyszerűen belefért.


“Ezt a díjat egy magyar nyelvű blognak
fogom adományozni, mely blog még további két blogot kell,
hogy kitüntessen ezzel a címmel.
Az odaítélésnél a blog tartalmát, a bejegyzések kellő hosszúságát,
a magyar beszédnek megfelelő stílusát,
a halak és a természet tiszteletének meglétet kell figyelembe venni
mind ezeknek megfelelő képi tartalommal.”

“A kitüntetetteknek a díjat a főoldalon kell elhelyezniük,
legalább fele méretben és még egy évig
ez eddigi minőségben kell blogjukat fenntartani.
A következő években, a díjat mindig az első díjazott adományozza tovább,
melyről egyeztet a díj alapítójával, a Horgászó Séf bloggerével.

A díjalapító nem részesülhet a díjban.” (Erdélyi PuPa Balázs-2011)


Tehát a döntés értelmében a "2021 év horgászblogja" díjat egy évig Bors Csaba, a Bodorcompó Horgász Közösségi portál írója, szerkesztője tudhatja magáénak 2022. november 11.-ig, amikor is a díjat majd tovább kell adnia. 

Felhívom a díjazott figyelmét arra, hogy két másik mellék díjazottat is nevezzen meg a napokban, a díjat ő is, valamint a mellék díjazottak is jelentessék meg blogjukon, viseljek büszkén, s méltón, mutassanak példát az olvasóknak, az esetleges követőknek! Hirdessék, hogy van még tartalom, melyet nem söpör el a közösségi médiumok naponta változó, formálódó szele, van net élet azokon kívül is, s virágozzék továbbra is az írás szeretete, s kezdjen bele bárki, aki egy kis késztetést érez eziránt a műfaj iránt!

Hiszem, hogy a díj még sok-sok évet megél, egyre inkább értékesebb, s patinásabb lesz, s a horgászbloggerek tovább viszik ezt az "olimpiai lángot", mert én már a legendás P.Mobil szavai szerint is Kiveszőben vagyok ...

Gratulálok a díjazottnak!












Kelt: 2021. év Enyészet havának 11.-ik napján



1 megjegyzés: