2018. november 1., csütörtök

Potypinka és a laska

Egy éve ilyenkor javában zajlott a szezon. Roskadásig szedett kosarak nyögték a gombák illatos súlyát. Most minden léptem nyomán szárazra aszott avar törik ezer darabra, s szinte porzik a szürkévé száradt talaj. Nyoma sincs. Ez lenne a jövő? Hetekkel ezelőtt naponta szedtem fél kosár ízletes csiperkét, erdőszéli csiperkét, nyári laskát, na meg a sárga gévagombát! Azóta aszályosra fordult a világ.

Árgus szemekkel figyelve az időjárásjelentést, szomorúan fittyed le a szájszél, az eső megint elkerül. A hajnali pára és ködfoltok a túléléshez kapkodó erdőnek is fonnyadt remény, a gombáknak semmi nem jut. Talán a vízpartok mentén nagyobb eséllyel bóklászhatok. Sok helyen rég levágott, vagy egy hónapja fent száradó gévagomba száraz porhüvelye mutatja, eltelt a gombák ideje.

Ez már csoportos tuskógomba egy példánya a javából, bandanagy....
Néhány nap múlva hírt kaptam, apukám a Vértesben kiloszám szedi az őszicsoportot!  Fellelkesedve a hír hallatán még aznap végigvizslattam a bevált helyeim, ám a száraz erdő alján semmit nem leltem, vigasz volt, hogy egy part menti fűzön néhány leöregedett példány mellett találtam majd fél kilónyi még friss laskagombát.

Tojás alá egy kis erdei laska

Egy gombástojás elkészítésére pont megfelelt! Micsoda zamat...

Felvillanyozott. Néhány nap múltával megérkezett az eső, s örömmel vettem észre, hogy elkezdett kibújni a kedvencem, a potypinka, másnéven a gyűrűs tuskógomba! No gondoltam pár nap múltával visszatérek majd a szüretre!


Két rokonfaj, csoportos tuskógomba (őszicsoport) és fiatal gyűrűs tuskó

Lassan indult meg a növésben, így a gyűrűs tuskógombából csak alig két maréknyit vittem haza levesbe, míg egy másik szakaszon csodafinom őszicsoport, másnéven csoportos tuskógombát találtam! Volt is biza rántott gomba és gombaleves. S miközben jóízűen falatoztam az erdei gombákból, mosolyogva néztem az ablakból, hogy második napja esik!

Aki látja a békát a képen, na annak jó szeme van


Ott bújik a potypinka, három nap múlva megnézem

Friss gyűrűs tuskó

A hétfő délutánt kivárni nehéz volt. A kis gyűrűs tuskógombák a két esős napot követően megnőttek, sőt, a közelben újabb telepeket fedeztünk fel, amelyekért érdemes lesz majd visszatérnünk. A hétfői napot csak úgy tudnám jellemezni, hogy A SZÜRET! Két kosárra való gomba!

A fa kérgén mint megannyi kis hasadékban végigcsurog a pára, az esővíz, s az táplálja a törzset ölelő gombatelepet

2  x 2,5 kg

3 nap után visszatértem.....

A sikereken felbuzdulva új helyeket akartam felderíteni. Közel a folyóhoz egy kis irtás mentén gombaország kapuja tárult szemeim elé.... Alig győztük szedni. Szinte félhomályban, mert az óraállítás miatt hamarabb sötétedett, úgy járt fürgén a kezünk, s bizony az újonnan ajándékul kapott vesszőkosár is fel lett avatva, a több évtizedes csontnyelű bicska pedig fiatalkorára emlékezve szaporán nyeste a gombakalapokat.


Fiam fedezte fel ezt a telepet (is)

4 kg gombával

Hogy mi mindenre jó ez a fajta gomba? Egyszóval mindenre! Na jó, felsorolok pár példát, hátha megjön az étvágy is!

  • Tojás alá petrezselyemmel szórva
  • Kirántva burgonyapürével
  • Tepsiben sütve tört krumplival
  • Pörköltnek nokedlivel
  • Tejfeles gombának
  • Levesnek önmagában
  • Húslevesbe betétként
  • Pizzára rásütve
  • Melegszendvicsre gombakrémnek
  • Hallal megsütve
  • Töltelékbe reszelve (halat, húst tölteni)
  • Gombafasirtnak
  • Ízesíteni vad és marhahúsból készült ételeket....stb.




Tart még a szezon, egy-két hétig eséllyel lehet keresni őket! Kosár a kézbe, irány az erdő!




November első napja 6 kiló gombát termett



                                          (Mosoni Gombász)


Kelt: 2018. év Enyészet havának első napján



6 megjegyzés:

  1. Szép kis szüret. Jó a teríték. Szerintem még nem futott le ez a gomba szezon.5*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esszük. Fagyasztjuk, szárítjuk. Szedjük....
      😉🍄

      Törlés
  2. Huuuu de ìnycsiklandozóan néznek ki 😊 januárba ha megyek haza egy finom gombapörit iktassunk be nokedlivel tejfölösen .. ha marad persze 🤣🤣

    VálaszTörlés
  3. Szepsegek, kedvet is kaptam egy kis hetvegi gombaszashoz.
    Mi a gyerekekkel 2 hete a lajta parton zedtunk egy nagy kosarnyi gyapjas tintagombat. Rantottaba isteni, a fiatalabb peldanyok meg rantva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt találtam én is. De azóta annyi és annyi gombát, feketehátú laskát és gyűrűs tuskót is, hogy lett belőle még egy bejegyzés, csak sorban állítom, mert most egy pecást rakok majd ki...

      Törlés