2024. május 12., vasárnap

Idő-rend

Mély színek a sekély Lajtából

Nehezen indult a tavaszi idény. A késő téli part menti úsztatásokat lassanként rendre felváltotta a pergetés időszaka. A tilalmak keszekuszaságában bizony figyelemmel kellett lenni mikor, mivel, mire is dobáljon az ember. Az időjárás is megtekerte rendesen az ébredő, hirtelen melegedő folyóvízeket. A hirtelen felmelegedéseket szanaszéjjel rugdaló erősen betörő hideg léghullámok, fákat tépdeső szélviharok, visszatérő hajnali fagyok nem tették könnyűvé eldönteni azt, milyen évszakot is írunk. Mindezek ellenére alkalmazkodnunk kellett a megváltozó, sőt, folyamatosan változó körülményekhez akkor is, amikor a sikerre vajmi kevés esély is mutatkozott. 



Az év első csónakos pergetésének első csukája

Vajon hogyan is alakultak a dolgok? Aki a folyóvizeken horgászik, tudja, hogy nehéz jókor, s jó helyen lenni, bele lehet futni egy örömpecába ugyanúgy, mint egy totális betlibe. Áprilisban szabadult a csuka. S eljött az ideje, hogy a négyárbócos fregatt, vagyis a kis csónakunk idén először vízre kerüljön. Az elmúlt év végén a csónakmotor is új akkumulátort kapott, s nem is volt mód, hogy leteszteljük. Szóval az idei első csónakos bevetés több szempontból is fontos volt. A kis csónak szépen szelte három fővel is a lassú folyású mellékágrendszer egyik szélesebb ágát, s az indulást követő tizedik percben be is köszönt az első krokodil. Egy part menti, vízbe dőlt fa vaskos ágai alatt lapult, s lassan vontatott, pöcögtetett woblerre fájdult meg a foga. Jól indult a csukaszezon. 

A "fregatt"


A következő pergetés part mellett, gyalogban a Lajta folyócskából történt. Néhány kisebb domolykót követve egyszer csak elnehezült a kis wobbler, hát bizony szerencse volt, hogy jó helyre akadt a csukának, ha torokra kapja, simán elrágja a zsinórt. Apropó! A pergető horgászataim 80%-át egy, a karácsonyra édesapámtól kapott Predator UL bottal végeztem. Először csak tesztelni akartam, hogy mégis mik a határai, összeszokunk-e, avagy sem, aztán valahogy a kezembe ragadva maradt. Igazi élmény vele a testesebb vadabb csukákat, domolykókat, balinokat is fárasztani. Hát még a kapások pillanata. Elementáris erő. Tetszik. 

Dominak szánt wobbler tetszett meg neki

Volt még egy emlékezetes kis másfél óra. Egy szigetközi csavargós alkony, néhány dobással itt, meg ott. Ez volt a terv. Inkább turizmus, mint peca, na de ha az ember víz mellé megy, elfér az UL bot is, meg a pergetőtáska. Egy bokor alatt, lassan vontatott wobbler keltette fel az érdeklődését a következő csukának. Nagyon élvezetes volt a fárasztása, a tiszta vízben szépen látszott a tipikus lekiflizős támadás, majd a küzdelem. Néhány kilométerrel arrébb nem is akartam már dobálni, a nagy Dunához értünk. Viszont a kocsiból kiszállva, mintha rablást láttam volna. Na jó, egye fene, kiveszem a botot, dobok hármat. Nem kellett. Az elsőre ráment a csuka, ami azért is volt nagy öröm, mert a Duna fő ágában pergetve még sosem fogtam csukát. Öblökben, mellékágakban rengeteget, de a főágban még sosem. Most ez is sikerült.  Emlékezetes marad, mégha nem is volt kapitális.


Megpihenve

Bokor alatt állt lesben


Első csuka a Duna fő ágából

Egy alkalommal mélyretörő wobblerrel próbálkoztam egy bokor alján, meglepetésemre egy tilalmas balin rontott rá elemi erővel a csalira. Mire ráeszmélt, mi is történt vele, már úszhatott is tovább.


Bokor alatt megbújva csukának képzelte magát


Még tilalom előtt megpróbáltam, mit is gondolnak a kis UL botról a Lajta domolykói. Nem volt nagy a lelkesedés, talán majd a nyáron, ám így sem panaszkodom, néhány testesebb telény így is ki akarta ragadni a kezemből a botot. 


"Zöld-sárga, zöld sárga, Hangyák lejárata, Tollasgyík szemében, áll egy kis leányka" (KEX / Földes László "Hobo")

Igazi folyóvizi bulldog



Vaskos darab


Legszebb domim idén

Sikerült egy-két este bepróbálkozni a harcsákra is, sajnos nem igazán jött értékelhető méret, a tilalom viszont gyorsan lezárta a próbálkozásokat egy jó időre. 


Harcsaifjonc

Eljött viszont az, ami hagyománnyá vált, a balatoni majális. Na ekkor van az a ritka alkalom, amikor klasszikus fenekezős, parti pontyozós, vagy úsztatós horgászat a fő irány. Az áprilisi nagy hidegbetörés nyomot hagyott a balatoni fogásokon is, a korábbi évekhez képest kevesebb pontyot sikerült fogni, bár így sem volt okunk panaszkodni, hiszen a Balaton teljesen magával ragadott, s a part mentén eltöltött napfelkelték, naplementék kápráztatóan szépek voltak, melyekre nagyon szívesen gondolunk vissza bármikor. A pontyok válogatósak voltak, a korábbi évek bevált csalijai, ízei nem igazán mozgatták meg őket. folyamatosan próbálkoztunk különféle ízesítésű csalikkal, míg eredményt nem értünk el. Minden nap más volt. Sőt, a napszakok is váltogatták, mikor, milyen íz tetszik a halaknak. Aki a Balaton partján él, horgászik, annak megszokott, hogy az idő, a szélirány, s annak erőssége a nap folyamán sokszor változik, teljesen kiszámíthatatlan módon. Ott is van még mit tanulni, noha 2008. óta, idestova 16 éve rendszeresen lejárunk ilyen időszakban békéshalazni. 

Az alkony általában meghozza


Naplemente

Reggeli potyka


Ami nekem nagyon tetszett, a keszegívás. A nádas folyamatosan csörgött, feketlett a víz a keszegektől, éjjel, nappal ment a ramazuri. Egy alkalommal még én is elképedtem, nagyjából tizenöt egyedből álló compó raj kereste a helyét a nádas egyik nyiladékában. Voltak köztük bő kiló felettiek is. Ritkán fogok compót, de még nem láttam ennyit egyszerre, sőt, talán összesen ennyivel nem találkoztam még. Örülök, hogy a 30 centis tükörtiszta vízben megcsodálhattam ezeket a szép halakat. 

Ívni járnak a keszegek, csörgetik a nádat rendületlen

Megdöbbentő volt, hogy gardát most nem sikerült fogni, viszont törpeharcsa jött néhány darab. Remélem, nem ez lesz a tendencia.

 
A Balatoni kiruccanásról hazatérve azon kaptam magam, hogy felszabadult a balin is a tilalom alól. Egy laza másfél órácskám akadt a minap, s éreztem, meg kellene próbálni nyakoncsípni egy őnt. A megérzés jó volt, első dobásra beadta egy híd alól. Szeretek olyan helyeken horgászni, ahol nincs kitaposva a part, agyonfésülve a víz. Olyan, mint a gombászat. Ahova más ember nem szívesen megy be, bokrok alá, csalánosba, ingoványba, kúszva, mászva, oda én bemegyek. Mert rögös út vezethet a sikerhez. 


Szép őn egy eldugott, omladozó kis hidacska alól



Gyalogtúra a vizek partján ellát nem csak hallal, de gombával is

Kis folyó, kis csali, kis balin


Kelt: 2024. év Ígéret havának 12-ik napján

2 megjegyzés:

  1. az elvárt minőség (y) profi karc... küsz: Novi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, úgy vélem, ideje volt egy rövid szösszenetnek, s néhány képnek a megismertetésére.

      Törlés