2016. október 23., vasárnap

Sügér borsos sörbundában

Akárhogy is próbálom elhessegetni a gondolatot, be kell lássam, a karácsony bizony itt van a nyakunkon hamarosan. Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is a karácsonyi időszakig olykor áldozok a gasztronómia oltárán, ami azt jelenti, hogy megosztok néha egy-egy bevált halétel receptet itt a blogon. 

A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét a sügér, mint az egyik legfinomabb hal, amit valaha is ettem kerül a színre, s remélem osztatlan sikere továbbra is szárnyal majd. A sügér, mint egyik legkisebb ragadozóhalunk csodálatos fehér húsú, páratlan, szinte parádés ízű, sütve lemezes szerkezetű, szálkátlan hal. Gasztronómiai, horgászati értéke még felfedezésre vár, az ínyencek azonban már tudják, nincs finomabb édes vízi hal a sügérnél!! Jöjjön hát a saját recept, a 

SÜGÉR BORSOS SÖRBUNDÁBAN, RIZI-BIZI KÖRETTEL

Hozzávalók:

8-10 darab sügér
25 deka liszt
1 tojás
2,5 dl sör 
bors
a körethez rizs, borsó
díszítéshez paradicsom, zöldfűszer (petrezselyem, zellerzöld, vagy lestyán)

Elkészítés:
A sügereket én megnyúzom, fejüket levágom, a haltesteket megtisztítom, átmosom. A halakat besózom, egy órát követően a sótól kimosom, kiáztatom. 
Megtisztított, megmosott, sózott sügér
A bundát elkészítem, a liszthez folyamatosan adagolom a sört (a felbontott doboz másik felét az étel elkészítése közben szintén adagolom, lefelé a torkomon...:)...), beleütök egy tojást, sózom, borsozom. A tésztának olyan állagúnak kell lennie, mint a nokedlitésztának. Sűrű legyen, csomómentes, de ne betonkemény. Akkor áll meg a halon. A kész tésztába a sügereket beforgatom, majd 160-170 fokra hevített olajban 8-10 perc alatt kisütöm. 

A sörbunda
Sügér a sörbundába merülés előtt......
Közben a rizst megpirítom (így ízletes és pergő lesz, mert rühellem a tapadós mancsos rizst), borsóval felturbózom, majd készre párolom. 
 
...és a merülés után
A megsült sörbundás sügéren a bunda jobban ropog mint a chips!!!! A hal mégsem szárad ki, szaftos marad belül, a sügér pedig hófehér húsával igazi csemege!!!! Megkockáztatom, az ünnepi asztalt is megkoronázná! Elkészítése egyszerű,. könnyed, mégis pazar, fejedelmi étel......

Jó étvágyat!
Természetesen mivel minden hal szeret úszni, a sügér, mint ragadozó pedig kifejezetten hódol ennek, így ehhez az ételhez most Pilsen-i típusú sört ajánlok!
:)

Kelt: 2016. év Magvető havának 23-ik napján


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki! Azt hiszem valamelyik nap el kell mennem sügért fogni. :)
    Ezt megcsinálom én is.

    VálaszTörlés
  2. Érdemes kipróbálni, rabul ejt az íz!
    :)

    VálaszTörlés