2020. december 4., péntek

Gombák országútján

Gombamániám szövi szorgos pókként álmaim szövetének szines köpönyegét. Ott motoszkál minden nap, s ezerszer felteszi a kérdést, hogy mikor, merre megyünk gombákat keresni? Oly csodálatos a természet, mindig mást mutat, s én folyton kíváncsiskodom, vajon most mi lesz a következő meglepetése? Megfigyeltem, hogy a horgászok, a vadvizeken horgászók jelentős része gombászik is. Nálam is igy van ez. Emlékszem, gyerekként, s fiatal koromban is, mennyit eljártam édesapámmal erdőkre, mezőkre. Azt, hogy mennyit tanultam akkor tőle a gombák, a mezők, az erdők világáról, csak most értem meg igazán. A gombászat nálam már olyan szenvedély lett, hogy fenntartások nélkül mondhatom, már-már beelőzte, bekebelezte magát a horgászatot is. Rengeteget bóklásztam az erdőkön, mezőkön az idei esztendőben is. Vaskos kilométerek gyűltek a cipő, illetve a csizmatalpam képzeletbeli kilométeróráján. Magam sem tudom, hány féle gombával találkoztam a kóborlásaim során. Sok, számomra új fajjal kedveskedett az erdő, s a mező, mérgező, halálos (☠) fajokkal is megismerkedhettem, igaz, csak a fotózás erejéig. Ezzel a bejegyzéssel szeretnék tisztelegni a természet előtt, s ebben az idei gyűjtések ("hasgombák", amelyek konyhára kerültek..) alanyait is bemutatnám időrendben, ahogy találkoztam velük az év kezdetétől.......

Jöjjön tehát egy kis betekintés Szigetköz gombavilágába a teljesség igénye nélkül....


1. Téli fülőke 

(Flammunila velutipes)

Januárban, februárban itt-ott megtaláltam vízpartok mentén füzeken, tölgytuskókon. Aztán eltűntek, hogy novemberben és decemberben újfent előbújjanak. Jellegzetes fagytűrő faj, a kalap ragacsos nedve is ezt a célt szolgálja, hogy védje a termőtestet a fagyoktól. Nagyon finom levest készítettem belőlük. A téli időszakban, mikor a természet álomba szenderül, ő éberen vigyázza az erdők nyugalmát. A gombaszedés hiányától elkeseredett gombászok egyik jelentős mentsvára a téli fülőke!






2. Kései laskagomba 

(Pleurotus ostreatus)

Az egyik kedvenc gombánk. Igazi erdei ízvilága, nagy mennyiségben történő előfordulása a család kedvencévé tette. Az enyhe télnek köszönhetően, a január-februári időszakban is szedhető volt, de a dömping igazán október közepétől indult be. Tölgyön, fűzön, nyárfán is megtaláltuk. Csodás csokrokban nyújtotta át a természet az ajándékát. Rántva, sütve, levesbe, pörköltnek, gombakrémnek...stb.. nem győztük szedni, enni....

Szégyentelenül arcpirítóan sokat szedtem belőle.....

Elképesztően sokat...






3. Osztrák csészegomba 

(Sarcosypha austriaca)

Bakancslistás gombám volt. A tavaszt, a megújulást szimbolizálta nekem. Itt-ott láttam, hogy képeket posztolnak gyönyörű találatokról, s magam is nyakamba vettem az erdőket, annak reményében, hogy talán találok én is. S láss csodát, március közepén egyszer csak a lábam előtt termett. Levesbe nagyon finom gomba volt. 


4. Júdásfülgomba 

(Auricularia auricula-judae)

Egész évben jelen van. Tölgyfán, bodzán előszeretettel foglalt helyet. s nagy helyet foglalt el nálunk is a gyűjtésének szenvedélye, bizony tetemes mennyiségben fogyasztottuk, szárítottuk. leszárítva majd a tizedére esett vissza a térfogata, ám amikor az ember vízbe dobta, egy óra múlva visszanyerte eredeti állagát, alakját. Igazi csodagomba, ahogy itthon megjegyezték.  S valóban, felsorolni is nehéz lenne a jótékony gyógyító hatásait. Nem véletlenül ismert a magyar népi gyógyászatban, s Kínában több ezer éves termesztési kultúrára tekinthet vissza. Elképesztő finom levest készítettünk belőle több alkalommal is. 

Belőle is rengeteget szedtem. Kosárszám, minden hónapban. A szárítógépnek sok-sok dolga akadt, de gyakran száradt a radiátorokon is tálcán.





5. Rőt fagomba 

(Neolentinus schaefferi) 

Egy ritkább gombafaj, amely minden év áprilisától júniusig szokott megörvendeztetni. kivágott tuskókon nő, árnyék kedvelőgomba.  A tavasz első nagyobb termetű gombái közé sorolom. fiatalon rendkívül ízletes, finom gomba. Idősebb korában rágós, élvezeti értékkel nem bír. Tojás alá nekem  a fiatal példányok kiválóak voltak..




6. Sárga gévagomba 

(Laetiporus sulphureus)

Egy másik nagy kedvencem a sárga gévagomba. fiatalon lédús, zsenge taplófaj. Vízparti füzeken, vadcseresznyén, öreg nyárfán előszeretettel terpeszkedik. sokszor elég megközelíthetetlen helyeken jött elő. Bizony előfordult, hogy a 12 fokos vízbe combközépig beállva tudtam csak szedni, vagy éppen csónakból horgászat közben fordultunk rá a csemegére a csónak orrával. Április végén szokott felénk megjelenni, s május végéig nagyon sok szedhető belőle. Azt követve csak hébe-hóba jön elő a nyár folyamán, hűs, árnyékos vízhez közeli helyeken. Nem egyszer a legközelebbi folyótól 2 kilométerre is találtam egy árnyékos sötét erdőben. Szeptemberben aztán újra erőteljesebben beindul a növekedése, s október végéig jó eséllyel szedhető ez az ajandék csemege. Csirkehús gombának is nevezik sok helyütt, mert kirántva hasonló az állaga a csirkehúséhoz. Az idősebb példányok kesernyésebbek, a fiatalok illata rendkívül erős, jó gombaillat, ám az ízében ez nem jelenik meg. Kiváló levesbe, rántva, hússal együtt sütve, tejszínes gombapörköltnek. Ja, a borsot nagyon kedveli, természetesen fogyasztás előtt 20 perc előfőzést igényel!....






7. Ízletes csiperke

 (Agaricus bitorquis)

Áprilistól jó eséllyel botlottam beléjük, s szinte októberig előfordultak a nyárfa-fűzfaerdőkben. A nyár közeledtével sajnos nem tudtam felvenni a versenyt a kukacokkal és a csigákkal, így túl sokat nem gyűjtöttem belőlük, de egy-egy séta alkalmával mindig volt annyi, amennyi egy reggeli tojás alá éppen elég volt. Rendkívül finom illata, erőteljesen finom ízvilága az egyik kedvenccé tette. 






8. Pisztricgomba 

(Polyporus squamosus)

Bakancslistás gomba volt ő is. Idén sajnos csak egy alkalommal találkoztam vele egy kivágott tuskón, s sajnos már ő is öregecske volt, így csak fotóztam. Talán jövőre időben elcsípem...


9. Nyári laskagomba 

(Pleurotus pulmonarius)

Az egyik nagy kedvencem. A nyári laskagomba. vékonyabb, gyengédebb húsú, ízletesebb mint rokona a téli laska. Fűszeres íze, illata miatt az egyik legkeresettebb gombánk. júniustól sikerrel barangolhatok az erdőkben utána, s egészen október végéig fellelhető, mielőtt átveszi helyét a kései laskagomba. tölgy, bükk, nyárerdőkben egyaránt előfordul. Levesnek, tojás alá, pörköltnek, gombakrémnek melegszendvicsre fantasztikus. Néhány kosárral belőle is sikerült gyűjteni...





10. Mezei szegfűgomba

 (Marasmius oreades)

Erről a gombáról egy szó jut eszembe! Imádom! friss, zsenge, átható illatú, s maga a gomba, amely a legjobban fel tud dobni egy tojásrántottát reggel, egy levest délben, s egy melegszendvicset este! Legelőkön, mezőkön jó eséllyel megtalálható májustól októberig, s sokszor elég a reggeli harmat is neki, hogy előbújjon! Szedése mindig eszembe juttatja, gyerekként a bokodi legelőn történő családi gombászatokat. Sokat szedtem belőle idén, s szárítottam is le belőle télire. Nem bántam meg. Rendkívül jól szárítható! Télen sem kell nélkülözzem zamatát, s levesbe, pörköltbe ízesítésül néhány szem mindig belekerül.



11. Akáccsiperke

 (Agaricus bresadolanus)

Alig két, két és fél hét. Amíg találkozom vele szeptember közepétől. De akkor aztán valóban úgy nő mint a gomba. Vegyes erdőkben sokszor csoportokban üti fel a fejét. Elképesztő finom illatú és jóízű gomba. Kissé pikkelyes a kalapjának közepe, emiatt sokan félnek, idegenkednek tőle.  Sebaj, több jut nekem. Nagyon szeretjük, étkezési felhasználása igen szerteágazóvá vált addig, amíg tömegesen szedhető volt. Néhány hét alatt viszont lefut a dömping, s ezt követve már csak hébe, hóba jött elő egy-egy megkésett példány.






12. Gyapjas tintagomba 

(Corpinus comatus)

Májustól egészen október végéig gyakori gombafaj, amely fiatalon, amíg nem kezd el lilulni a kalapjának alja, étkezésre alkalmas. vízparti gátak kavicsos talaján, erőszéleken gyakori faj. Vaskos párától terhelt hajnali sétákon, mint útjelző bóják, úgy sorakoztak a gáton. Kedvelem eme fura alakokat... Gyorsan romlik, ezért azonnal javasolt elkészíteni. Tölteni a kalapja kiváló.


13. Nagy őzlábgomba

(Macrolepiota procera)

Sok helyen gyermekgombának is nevezik, mert messziről is jól látható, s igazi örömöt jelent a megtalálása főleg a gyerekeknek, kezdő gombászoknak, akiknek még nem áll rá jól a szemük a gombára. Eddig hiába kerestem a környéken, nem leltem rájuk. Hanem aztán idén rám mosolyogtak az erdő tündérei, s elém tárták az erdő kincseit. Tömegesen nagy mennyiségben előforduló faj, ha megjelenik, egész gombamezők vehetik körbe az embert, ameddig a szem ellát. ez az év nagyon jó volt nekik, szeptember végén beindultak, s óriási mennyiségben termettek. Hogy mire is jó az őzláb? Mindenre! még szárítani is, gombapornak! Az ízére egy szó van: katarzis....






14. Bimbós pöfeteg 

(Lycoperdon perlatum)

Elképesztően gyönyörű gomba. Október elején tömegesen jelent meg, szinte lépni sem lehetett tőle az erdőben. Jómagam nem szedtem fel őket, de sokan szeretik, s nagyon finom ételeket készítenek belőle, míg fiatal, s nem kezd el sárgulni belül. 



15. Szürkéslila pereszke 

(Lepista sordida)

A pereszkefajok egyik étkezésre alkalmas faja. októberben jön elő ligetekben, erdőszéleken. Ízletes és szép kinézetű gomba, ám nagy tömegekben nem találkoztam velük, mindig csak néhány maréknyi, vagy néhány példány került elém, így volt, hogy le sem szedtem őket. 


16. Sárguló pereszke 

(Tricholoma scalpturatum)

Az egyik kedvenc pereszkefajom. Törékeny kemény húsú kis gombafaj, amely októbertől december elejéig van jelen vegyes erdő kivágott tuskói körül. nevét onnan kaphatta, hogy az idősödő példányok lemezei sárgulni kezdenek. Levesbe, pörköltbe nagyon finom gomba, bár jellegzetes erőteljes ízvilág nem jellemző rá. Mégis előszeretettel gyűjtöm. Valahogy közel áll hozzám. Az őszt jelentik nekem.




17. Szemcsésnyelű fenyőtinóru

 (Suillus granulatus)

Bizarr kinézetű gomba. Októbertől néhány héten keresztül szedhető fenyőerdőkben. Tömeges jelenléte, felismerhetősége nagy létszámban  vonzza a gombászokat is. Ebben az időszakban a fenyvesek környékén igazi népvándorlás tapasztalható. Elkészítési módja sokrétű. Kalapbőre fiatalon lehúzható. Idén először találkoztam vele, rengeteg példányt találtam, de nem vettem még rá magam arra, hogy meg is kóstoljam. Valahogy olyan idegenkedést éreztem vele kapcsolatban. Barátkoznunk kell még. Sokan kifejtették ezzel kapcsolatban a véleményüket: Hiba volt....





18. Gyűrűs tuskógomba

 (Armillaria mellea)

A család kedvence emberöltők óta. Október elejétől nagy mennyiségben gyűjthető tuskók, élő fák tönkjéről. Csoportosan előforduló faj. A fenyveseken kívül bárhol előfordulhat. Szigetközben rendkívül elterjedt, ha megjelenik, lépni nem lehet tőle. Jellegzetes illata, a kalap alatti sárgás gyűrűje egyedi. Sokan idegenkednek tőle a nyálkássága miatt. Előfőzéssel ez eltüntethető. Felhasználása nálunk a legsokoldalúbb. Szinte mindent is csinálunk belőle. Szárítani is jó. Az őszi dömping ideje alatt gyakori ebéd. Természetesen fogyasztás előtt 20 perc előfőzést igényel!....






19. Petrezselyemgomba 

(Hericium coralloides)

Az erdei túráimon néha belefutottam a petrezselyemgombákba. Haza sosem vittem, noha azt mondják ehető, finom gomba. a szépsége annyira megfogott, hogy csak fotóztam élőhelyén, rothadó tölgytuskón....




20. Fenyőpereszke

 (Tricholoma terreum)

Az idei évben is találkoztam velük október végét követően. ízletes finom gomba, a pereszke fajok közül az egyik nagy kedvenc. mégis, alig pár marékkal szedtem csak, hiszen az idei ősz olyan gombadömpinggel zúdult ránk, hogy értelmetlen lett volna minden fajból kosárszám gyűjteni, hiszen azt elis kellett volna fogyasztani. a friss gombánál nincs jobb, szárítva, fagyasztva, savanyúságnak már nemolyan az ízélmény. Márpedig én ínyenc vagyok, szeretem a friss üde ízeket. a Fenyőpereszke fenyvesek szélén, belsején elég gyakori faj. Jellegzetes illata, megjelenése az egyik kedvenc gombánkká teszi őt. Levesbe, pöribe egyaránt megfelel.




21. Lilatönkű pereszke

(Lepista personata)

Az egyik legkedveltebb gombafaj a környéken a lilatönkű pereszke. Októbertől a keményebb fagyokig mezőkön, erdőszéleken füves részeken gyakori faj. Jellegzetes lila tönkje könnyen felismerhetővé teszi. Felhasználása rendkívül sokoldalú. magam néhány példányt gyűjtöttem csak belőle, az íze kedvéért, ahogy mondani szokás.



22. Ízletes rizike 

(Lactarius deliciosus)

Fenyvesekben élő bizarr kinézetű gombafaj. Nevét a valóban kellemes ízéről kapta. kalapja mintha penészesedne, lemezeit megvágva fura rózsaszínes levet ereszt. Mégis, az egyik legfinomabb gomba, amelyből néhány példánnyal fokoztam az ínyenc gombaimádó mivoltom létét!




23. Lila pereszke 

(Lepista nuda)

A lila pereszke a pereszkecsalád egyik legnagyobbra növőfaja. Októbertől erdőkben, ligetekben szívesen búvik meg az avar közt, ám lilás színe könnyen megtalálhatóvá teheti. Ízletes mivolta miatt néhány darabbal színesítettem az itthoni konyhát, ám nagy mennyiségben nem szedtem, noha voltak napok, amikor akár két kosárra valót is gyűjthettem volna, de inkább csak fotóztam.



És most kedves olvasók, jöjjenek a nálam "egyéb" kategóriába sorolt gombák, amelyek megfogtak egy-egy fotó, a megismerkedésünk erejéig. Bizony vannak benne mérgező fajok is. Ők csak fotózásra kerültek, véletlenül sem hoztam haza belőlük. azt mondják,minden gomba ehető. Igen egyszer. Itt csak egyszer lehet hibázni. Senki szavára nem hallgatok, kizárólag csak a GOMBASZAKÉRTŐÉRE!

Ez lebeg szemem előtt akkor is, amikor az átlaghoz képest jóval több gombafajt ismerek. Nem szabad kockáztatni, egy pörkölt, egy leves, nem ér annyit......

Az alábbi gombákat csak a fényképezőgép lencséje gyűjtötte....



1. Csészés álkorallgomba

(Artomyces pyxidatus)

Tölgyerdőben nyújtózkodott egy kidőlt fatörzsön a nyáron, míg a kánikula, s a szárazság nem végzett vele.



2. Cafrangos galóca 
(Amanita strobiliformis)

Nyárfaerdőben pillantottam meg, ismerős volt, mintha valamelyik évben futólag már láttam volna. Egyedi kinézete, megjelenése ezúttal fotózásra sarkallt.



3. Tüskés galóca 
(Amanita echinocephala)

Nem a legjobban sikerült fotó, de örültem a találkozásnak, s megjegyeztem, merre is szeret lenni. Jövőre talán jobb képet készíthetek róla.



4. Deres tapló 
(Ganoderma applanatum)

Megfogott  eme taplófaj szépsége. Tölgyfa oldalába kapaszkodott. A színezete, a tapintása.... Művészi elhelyezkedése, a moha és a zuzmó felett...



5. Galambgombák
(Russulales)

Vannak ehető fajok is köztük. A lemezét megcsípve nyelvheggyel kóstolva ha nem csip, általában jó lehet. Sokat nem kísérleteztem. Nem erőltetem. Inkább csak fotóztam őket tölgyesben, vegyes erdőn, s fenyvesben is. 






6. Fehér tarlógomba
(Leucoagaricus leucothites)

Ez a gomba amúgy ehető gomba, egy időszak van, amikor teljesen nagy tömegekben lepi el a réteket, a gátoldalakat. Valahogy nekem mégsem volt szimpatikus. Sokak szerint nem igazán van étkezési értéke. Hát lábon maradtak...





7. Karbolszagú csiperke 
(Agaricus xanthodermus)

Félelmetes tömegben jött elő októberben. Jellemző, ha megvágják karbol, fenol szagot áraszt, valamint megsárgul a sérülés nyomán. A sok eső viszont elfedte sok esetben ezen jellemzőit. Megvágva nem sárgult, s vegyszer illatot sem árasztott. A mikró próbán viszont nem ment át! Egy kicsit megmikrózva érezni lehetett a kellemetlen szagot, s előjött a sárgulása is. Ahogy hallottam, olvastam, a gomba szakellenőrök iszonyatos mennyiségeket koboztak el, boríttattak ki. Nem lehet vele játszani. Amúgy a kalap formája a kissé szögletes forma, a csiperkék közt eltérően vékonyabb szár is árulkodó jel volt. 




8. Lilásburkú pókhálósgomba
(Cortinarius balteatocumatilis)

Vegyes erdőkben októbertől előszeretettel túrta fel az avart ez a gomba, amely formára, alakra, s színezetre is egy szép gomba, de ennyivel meg is kell elégednünk. Apraja falva alkotta telepeket alkotott, oda is képzeltem a kis törpöket alájuk..




9. Nyárfa tőkegomba 
(Pholiota populnea)

Igazi díszgomba faj. Beteg, vagy kivágott nyárfákon előszeretettel terpeszkedik. Fura ívelt szára mint egy fali lámpa karja... nekem annak tűnik. 



10. Szarvasagancsgomba
 (Xylaria hypopoxylon)

Idén találkoztam vele először. Először meglepődtem, mi is van a lábam előtt. Extravagáns kinézete a fenyőerdő aljzatának kellemes megjelenést adott. Szívesen fotóztam.




11. Karcsú papsapkagomba
(Helvella elastica)

Alig egy méterre a  nőtt ki ez a fura kinézetű gomba. Meglepetések napja.  Naná, hogy fotóztam..Remélem, megcsodálhatom őt majd a következő években is.



12. Barna csészegomba 
(Peziza badia)

Az előző év novemberében is láttam már őkelmét, csak akkor elmentem mellette. Most viszont lencsevégre kaptam. Kidőlt tölgyfán meredezett, bizarr kinézete több hasonlatot is eszembe juttatott...





13. 

Legvégére maradt az a faj, amelyet mindenkinek ismernie kell! Amit messze elkerülve ki kell kerüljünk, s ezt az életünk során észben kell tartani! Az első gombafaj, amit meg kell tanulnia minden gomásznak!

Ő a hírhedt 
GYILKOS GALÓCA 
(Amanita phalloides)







A következő évre minden kedves gombásztársamnak kellemes erdei, mezei túrákat, gazdag gombászatokat kívánok az utolsó alábbi két fotóval!




Szigetköz gombavilága ennél sokkal gazdagabb, egy szeletét kívántam itt bemutatni, s nekem is van még mit tanulni, talán beiratkozom majd egy tanfolyamra is.... ki tudhatja....

(S.Cs.)


Kelt: 2020. év Álom havának 4.-ik napján



4 megjegyzés:

  1. Nagyon vàrtam màr ezt az ìràsod!
    Jó gombàsz èv volt...ès forog tovàbb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, s ez csak a felszíne...
      S nem is mondom, de most szombaton is súlyos kosárral caplattam ki az erdő alól! 😀

      Törlés
  2. A karbolszagú csiperkét egy életre megjegyeztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Intő jel! S még mindig jobb, mintha a gyilkos galóca lett volna...

      Törlés