2021. szeptember 2., csütörtök

Horgászat hagyományos csalikkal

Félelmetes. Merre tart a világ? Érdemes megtorpanni kissé, s elgondolkodni. Behunyja az ember a szemét, s visszagondol, 30-40 évvel ezelőtt mivel is fogtuk a halakat, s mi az, ami a jelenkori fősodratú médiumokból, "neves" teszthorgászoktól, cégektől kelletlenül is a képünkbe ömlik akaratlanul. Nem leszek népszerű a szemükben ezzel az írással, de nem is akarok, s eddig sem voltam a szívük csücske, hiszen rontottam az üzleten, hogy a csilli-villi pénztárcába nyúlós csalétkek helyett az egyszerű, mégis hatékony, s olcsó, vagy épp ingyenes csalétkeket népszerűsítettem, vagyis csak fenntartottam az érdeklődést irányukba. Kezdem is, egy kis felsorolással...




Álljunk meg először is otthon, a konyhaszekrény a spejz elött. (Már aki szokott főzni, s nem étteremből rendelget). Bizonyára kezünkbe akad egy kis búzadara, vaníliáscukor, jobb esetben harmadnapos szikkadt kenyér, esetleg a hűtőben megmaradt levestészta, nokedli, sajt, a fagyasztoban némi gyümölcs.....stb. Izgalmasnak tűnhet, mit is kezdjünk ezekkel....


Kenyér

A legsokoldalúbb halcsali. Nagyobb mennyiségben krumplis zsákba rakva, egy kővel nehezítve, kötéllel rögzítve a parton, vagy kikötött lemacskázott csónakhoz megteszi a hatását. A halak a sodró víznek köszönhetően megjelennek a zsák alatt csipegetni. Olcsó, hatékony csali a folyón. A paducok, keszegek, compó, ponty, márna, jász kedvence....

Etetőanyag mellé gyúrva, vagy agyagos földdel, sóderrel begyúrva ideális etetőanyag folyóra. Van nálunk egy folyószakasz, egész évben kenyérrel etetik a kacsákat. Oda nem sokat kell kivigyek etetni, a halak rendszeresen odajárnak a maradékra. Megszokták a kenyér ízét, s keresik is azt. Így szinte nyert ügyem van...

Bordás kosárba nyomott kenyérbél is nagyon fogós, rövid előkével mellette bármilyen csali nagyon fogós. S hogy hogyan is áll meg a bordás kosár folyón? Horgásztunk mi a feederkosarak megjelenése előtt is. Egy 15 cm-s botdarab keresztbe rakva a bordás kosáron, s az etetőanyaggal rögzítve bizony jó szolgálatot tesz.. 




A kenyér mint csali:

Kenyérhéj darabbal csalizni is érdemes, igaz, nem sokáig tart a horgon, de korlátlan mennyiség rendelkezésre áll, s a sodródó úsztatós módszerre jelentkező kapás nem marad el rend szerint. 

Kenyérrózsa vezetése a sodrásban úszós módszerrel is hatékony, a folyami keszegek versengenek érte.

Kenyérpolenta

Gyermekkorom kedvenc csalija. Gyúrt kenyérbél, amelyet izésíthetünk paprikával, vaníliás cukorral, aromákkal... horogra formázva egy csepp alakú golyó, amely rejti a horgot igen fogós, folyón és tavon is egyaránt, keszeg, ponty, compó, amur kedvence...







Cupizás. 

Szikkadt kenyérhéj lebegtetése a víz felszínén. Ez a módszer különösen nyáron nagyon fogós, amikor a pontyok, amurok a víz felső rétegében hesszelnek. A kenyérhéjból egy gyufaméretű darabot vágok, azt tűzöm horogra, 2x átfűzve, majd ólom nélkül a víz felszínére ejtek. Nádi horgászatoknál a Bokodi-tavon is annak idején számolatlanul fogtam vele a pontyokat, amurokat. A kenyérhéjat a kishalak találjak meg először. Elkezdik lökődni, csipkedni. Amint megszülik a kishalak mutatványa, na akkor kell kézbe a bot, mert ott a nagy hal alatta. S csak megjelenik a száj, s alulról lecuppantja a kenyérhajat horoggal együtt. Gyorsnak kell lenni, ez nem önakasztós.módszer, de rendkívül eredményes. A kapás pillanatában jellegzetes cuppanó hangot ad a hal szája a víz felszínén, innen a neve, cupizás.


Nádlevél, s egyéb növények

Az amurozás egyik legfogósabb csalijaként tartják számon. A nádlevél legfrissebb, zsenge hajtását kb 15 centis szárral le kell vágni. A száron 2-3 alkalommal kell átfűzni a fonott zsinóros előkén levő horgot. Az előke ne legyen hosszabb. A nádlevelet kissé meg kell törni, hogy jobban menjen az illata. Kukorica etetésre, vagy letört nádlevelek mellé a nádfalhoz kell bevetni. Fenekező, vagy úszós készséggel. Ha van amur, a nyári melegekben bizonyos, hogy elragadja. S kezdődhet a tánc. 

Kiváló csali a zsenge hüvelyes zöldborsó, lucerna, főtt kelbimbó.


Gyümölcsök

Patakok, kisebb, nagyobb folyók domolykó csapatainak kedvenc csemegéi. Zseniális csali az egészben feltűzött, úsztatott meggy, cseresznye, eperfa termése, málna, ribizli. Nálunk lassan annyian pergetnek domolykóra, főleg most, egy meghirdetett egész nyáron zajló házi verseny miatt, hogy a domik lassan kiismerik a kis wobblereket, körforgókat, már azok hangjáról, ahogy a vízbe érnek. S ilyenkor jöhet az alternatív peca, visszatérni a régi jó kis gyümölcsöző pecákhoz. Szóval nem volt rossz napom, mikor próbát tettem az agyonvert, agyonpergetett szakaszon, ahol pillanatok alatt két darab negyven centi feletti telényt is elcsábítottam a meggyel. Bizony élvezet volt halat fogni így, egy kicsit magamnak is elégtétel volt. 








Sajtok

Füstölt sajtok általában. A márnák kedvencei. De néha a sajtkockát felkapja a nagyobb szilvaorrú, s a harcsa is. Ha van márna a közelben, akkor biztos, hogy a sajt nem kerüli el a figyelmét. Ha úsztatok sajtkockával, sajtgolyóval, egy keveset mindig reszelek az etetőanyagba is. Hagy érezze az ízét, zamatát. A sajtot minden esetben a mederfenéken vezetem pattogtatva. Otthon kockára vágom, szikkasztom kicsit, hogy jobban tartson a horgon, s mehet is a móka. Úsztatva is élmeny vele a peca, hát még csúszóólommal fenéken feederezve. Jajj de le tudja csavarni a botot a márna. Felénk a  füstölt Karaván, az Anikósajt, s a Füstölt Edami a kedvencük.








Tojásos nokedli

Van, hogy nem fogy el. Csak ott van a hűtőben. Etetni nagyon jó, nem egy nagy ponty, márna jelent meg a tojásos nokedlire már. Volt, hogy 40 percig fárasztottam egy pontyot finom cuccal, amelyik az etetésre érkezett. 4x áthúzott a Mosonin a túlpartra, én meg vissza. Meg se bírtuk szákolni, nem volt akkora szákunk. Végül egy kisebb száknál való szerencsétlenkedés okán meglazult a szerelék, s a hal megugrott, lefordult. Bő húszas vad töves volt. Szóval a nokedli, nem nokedli...


Csirkemáj, szalonna, zúza, giga és bél

Az ember azt gondolná, kivonult a húsüzem mintaboltja a partra. A csirkemáj a harcsák nagy kedvence. Frissen, véresen feltűzve a folyóban messziről szagot kapnak a bajszosok, s már hajlítják is a pálcát cefet mód. Hátránya, hogy hamar lefosztják a horogról, mert lágy csali. A feltűzésnél ezért is kell figyelmet fordítani arra, hogy a hártyás részét az inast is tűzzük meg, az nem engedi leesni a májat, amit szívvel, zúzával lehet is ütköztetni. Bevált módszer a klasszikus harcsázó felül nagyobb egyágú horog, alatta kis drilling. Erre tűzve, s a drillinggel megpatkolva biztosabb tartást ad a májnak, s ha odanyúl a haresz, azt nem kapja le a horogról. A zúza, a csirkegiga és a csirkebél is klasszikus harcsacsalik, partról, vagy csónakból leengedve.

A szalonna a füstös, zsíros mivolta végett főleg a téli időszakban adja a menyhalat, amely szintén messziről kiszagolja a jónak tűnő falatokat. Félhüvelyk ujjnyi darabbal több halat is.lehet fogni, s igen jól tart a horgon is.








A csimasz és a szöcske

A csimasz, más néven májusi cserebogár nem.mindig elérhető, ám a szöcske gyűjtése nem okozhat gondot. Egy dobozkába, vagy nagyobb gyufaskatulyába többet is gyűjthetünk. Egy hídról a víz sodrával lassan eresztve egy szál horgon szinte biztosak lehetünk, hogy egy-egy szebb jász, domolykó, vagy esetleg balin leszedi, sekélyebb kavicsosabb szakaszon viszont a márna is rámarhat! Nagyapám a Sajón előszeretettel horgászott velük, s ha neki sikerült halakat fogni, nekünk miért ne menne?


Gumicukor

Egy alkalommal egy helyi pecástól láttam, hogy piros gumimacit rak a horgára. Azt hittem, hülyéskedik. Fél óra alatt három izmos márnát parancsolt ki a nagy Dunából. Ennek a fele se vicc. A horgon tart, aromás, s ha éhes a hal, ráveti magát. Mindig tanul az ember. Lehet bepróbálkozom a bocskorszíjjal is...


Dippek

Vagyis szagos, illatos, ótvar büdös levek.

Kiválóak a kis egységekben élelmiszerboltokban fillérekért kapható nevesincs, vagy a "doktor V. Ker." fémjelezte aromás folyadékok. Ám ezek mellett készíthetünk is otthon saját leveket. Közismert a tejsavó, amibe kukoricát, búzát rothasztunk, de ott az olajos hal leve, amibe halszeletet mártva megnövelhetjük süllő és menyhalfogasaink esélyét, a felbontott gyümölcskonzervek leve, amelyeket mind megmentve kiválóak arra, hogy a bevetni kívánt csalit egy kicsit megmártogassuk bennük.


Giliszták, csonti

Nem kell bemutatni a trágyagiliszta, az iszapgiliszta fogósságát, ezt mindenki ismeri. Ám a vaskos harmatgilisztánál jobb élő csalit mifelénk el se lehet képzelni. Mindent lehet vele fogni. Ha tudunk gyűjteni, egész évben fogós csali, márna, menyhal, ponty, harcsa, dévér, kárász, domolykó...stb kedvenc csalija. Olyan nincs, hogy kapás nélkül szedje ki az ember a szereléket. Egy jobb eső után este halovány, vagy vörös fejlámpa fényében több száz akár 20 centit meghaladó centi vastag gilisztát is lehet gyűjteni, s nedves mohában, nedves kartonpapír, vagy újságpapír közt hűvös helyen akár hetekig is eltarthatóak.

Csontit szeretem egy kicsit feltuningolni, reszelt sajtot teszek a csontis dobozba, s másnap már jó sajtszagúak a csontik. A gébek jobban elkerülik az így felcsalizott horgot, míg a márna, a paduc, a karika, a bagoly, a szilvaorrú keszeg csemegének tartja



Szóval bizony rengeteg természetes, ősi, alternatív módszer létezik a halfogásra, s nem kell bedőlni a reklámoknak, "nagy" neveknek, s bizony nem kell mélyen belenyúlni a bukszába sem annak érdekében, hogy sikert érjünk el álló, vagy folyóvízi horgászataink alkalmával. S nem kell idegen szavakkal gyaláznunk szép nyelvünket sem, ha már arra sem hajlandó a a gyártó, a forgalmazó, hogy a "marketing" elősegítés érdekében valami hangzatos nevet adjon a csalijának. Megteszi ezt a magyar pecások többsége.

 "Az a zöld lebegő bizbasz"

Az az olvadó miafene"

"Az az ótvar büdös lötty, a szmötyi"

"Az a hálóban szétmálló sz@rdarab"

"Az a kutyatápszerű narancssárga valami"

"Adj abbó' a szagos gyurmábó' e!"

"Döglött gunyec is jó gunyec, nem baj a' ha szaglik!"

"Az a sárga színű angyalbögyörőnyi műbogár"....

stb...


Kedvem lett kipróbálgatni ezeket az "ősi" módszereket. Nosza, indulok is...

(S.Cs.)


Kelt: 2021. év Földanya havának 2.-ik napján






5 megjegyzés:

  1. Eddig azt hittem, csak én csalizok manapság ezekkel. Gyümölcsel még nem próbáltam, a gumicukorral meg nem fogtam eddig. Tűztem már fel bundás kenyeret is, olajoshal levében áztatott kolozsvári szalonnát és sajtot is. Kukorica mellé zöldborsót is próbáltam már.

    VálaszTörlés
  2. Teszem hozzá a fentiekhez, kenyér esetében, márkát nem reklámozva, a hagyományos kenyerek, tapasztalataim szerint, fogósabbak.

    VálaszTörlés
  3. Bizony hogy. A jó erős tömör kenyér, ami nincs felfújva, súlya van! Na az a horogra való! Gyümölccsel horgászni nagyon mókás, s élmény, ha hal is akad rá!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is van néhány eperfa a parton. Éréskor van alattuk szinte minden... jövőre nem leszek rest és rápróbálok... :)

    VálaszTörlés