2016. július 3., vasárnap

Recept paducra! ;-)

Kedves olvasó!
Meg kell valljam, bármennyire is kedvelem, néha már kifejezetten unom a keszeget paprikás lisztben olajban kisütni. Nem mintha nem ízlene, de néha jobb egy kis változatosság. Ezért van az, hogy olykor felturbózom a bundát egy kis fűszerrel, de van, amikor valami másra vágyom, más ízeket is szeretnék kipróbálni. Biztos sokan ismerik azt, amikor hirtelen, minden alapos előkészület nélkül hamarjában akarunk elkészíteni egy kis sült halat, felhasználva hozzá éppen azt, amit hamarjában otthon találunk. Így esett ez velem a minap is, amikor egy jó kis esti paducozásból tértem haza.

Gyors elhatározást tett követte, s már terjedtek is a finom illatok! Megszületett a 

LILAHAGYMÁS PARADICSOMOS PADUC SZALONNAÁGYON!
elnevezésű recept!

Első lépés, találjuk meg, hol élnek a paducok
Higgye el nekem mindenki, ennél finomabbat ritkán eszik az ember! Jöjjön hát a híres nevezetes, ám végtelenül egyszerű recept, amely nem csak paducra, hanem bármilyen folyami keszegre is sikeresen alkalmazható:

Csak annyit vigyünk haza, amennyit meg is eszünk
Hozzávalók:

1,5 kg tisztított paduc
1 fej lilahagyma
2 darab paradicsom
20 dkg szalonna
5 dkg zsír
5 gerezd fokhagyma
bors
zöldfűszer (petrezselyemzöld, vagy maggilevél)

A hal a fix, a többi simán változtatható, bármire, gombára, sajtra, zöldségre, répára....Csak a fantázia szabhat határt. 

Amit feltétlenül megteszek minden alkalommal, az az, hogy a paducokat alaposan megtisztítom, két oldalt beirdalom, sóval alaposan bedörzsölöm. Állni hagyom a sóban másfél órát. Ezt követően a halakat bő vízzel a sótól kimosom, majd fél órát áztatom tiszta vízben, hogy a halhús is kiizzadja a beszívódott sót. (az apróbb szálkák már ilyenkor eltűnnek). Még egyszer átmosom, (még 1-1 pikkely ha marad, leszedem), aztán lecsepegtetem a víztől.

Beirdalva sózás előtt
A szalonnát vékony szeletekre vágom, a tepsiben szétterítem. Lehet kakastaréjra is vágni, én most nem akartam annyit sz@rozni! :-) A lilahagymát megtisztítom, vékony szeletekre felszeletelem, a paradicsomot és a fokhagymát szintúgy.
Szalonnaágy
Némi hozzávaló zöldség
A halakat a feldarabolt lilahagyma és paradicsomszeletekkel megtöltöm, majd a szalonnaágyra fektetem. A fokhagymát vékony szeletekre vágom. Az irdalásokba helyenként belehelyezek egy vékony szelet fokhagymát, majd kevéssé sózom a halat és borsozom. 
sütés előtt
A tepsit lefóliázom, előmelegített légkeveréses sütőben 180 C fokon 20 percig a fólia alatt párolom. A fóliát leveszem róla, majd meghintem egy kis apróra vágott petrezselyemmel, vagy maggilevéllel, de használhatok szárított változatot is. Ezt követően a fólia nélkül a halat 220 C fokon 10 percig pirítom.
Hát nem ínycsiklandó?
Leginkább száraz fehérbor illik hozzá!
Egyszerű étel, laktató, és rendkívül finom. A halnak szép fehér izmos húsa van, ugyanis életmódjából adódóan szereti a folyók sodrását, nincs iszapíze, mint a tavi halaknak! Hideg házi (!!!) kovászos uborkával, friss ropogós héjú házikenyérrel fenséges ízvilágot ad, nagyon finom, s mint minden hal, a paduc is szeret úszni, ezt ne feledjük!

Egy kellően behűtött pohár száraz, félszáraz fehérbor, vagy fröccs felteheti az "i"-re a pontot! Ez esetben száraz, részben oxidatív "férfias" fehérbort, alacsony 11-12%-os alkoholtartalmú somlói juhfarkot ajánlok a hal mellé!


Ne feledjük, a halat nem szabad agyoncsicsázni, agyonfűszerezni, mert elnyomja az ízét, minél egyszerűbb, annál jobb! Volt, hogy egy horgászatra csak sót és fokhagymát vittem. A fogott keszeget sóztam, fokhagymáztam, nyársra tettem, s megsütöttem, szabad tűzön a Duna parton. Na annál nemigen ettem még jobbat!!!

Végezetül jöjjön egy nyári vers, miközben ízlelgetjük a halat, ízleljük meg a nyarat is ezzel a saját költeménnyel:

Nyár

Madárdal köszönti a hajnalt
Hangosan zúgva, mióta itt járt a kikelet
Akácvirág erdőben sétálva nevetek

Nézd, ott a felhő siratja az erdőt, 
Ott viszi a szél kezemből a kendőt
Nem bánom már, hisz messziről integet 

Nézd milyen vidám a reggel
Kacagva nyílik minden nyári virág,
Hallod te is, hogy derül a világ?

Vidám zenét lüktet a szívem
A nyár íze írja az akkordokat
Virágba fonja a dallamokat!




Bízom benne, a recept is és  a vers is felidézte a nyár hangulatát!



Jó étvágyat!



Kelt: 2016. év Áldás havának 3.-ik napján

6 megjegyzés:

  1. Feljelentelek emberkínzásért!!!:)))))))))
    Alig várom, hogy menjen a haverom úsztatni a Dunára!:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És paducban mérjük a büntetés tételét!
      :)
      Jó eséllyel lehet fogni őket, a Dunán mellettem egy srác 2,5 kg-at is szákolt! :)

      Törlés
  2. Na persze. Paduc mi. Dunábòl. Persze
    180c° sütöbenpe Ááááá
    Na jò megyek pecázni. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem is mondom, hogy a múlt héten fogtam egy majdnem ponty méretű másfeles kárászt, amelyet frissen felpatkóztam, paníroztam, ropogósra megsütöttem és FELFALTAM!
      :))

      Törlés
  3. Nem semmi kipróbálom! Köszi!!!

    VálaszTörlés
  4. Csak bátran, ígérem, nem csalódsz az ízvilágban!
    :)

    VálaszTörlés