2018. július 13., péntek

A patuc, a tomoly és a laamli


Messze a főváros lassan vonuló széles folyójától, a távoli vadnyugat darabokra szaggatott szigetei rengetegében, az ország északnyugati csücskében levő tündérkertben esett meg a történet...

Egy nap kissé elszemtelenedett a patuc, a tomoly és a laamli! Nem, nem én írok helytelenül! Ezen elnevezések eredetét nem kutatták még a nyelvészek, s félő, hamarosan el is tűnnek, s nyomokban se marad utánuk semmi. Grétsy tanár úrnak jussa lenne a kutatás.... Talán a 13. században idetelepített kunok másították meg kissé az akkor még magyerinek nevezett beszédet. Leszármazottaik néhány szóban és Kunsziget nevű településük nevében őrzik talán a múltat. De az is lehet, hogy a Habsburgok által a rebellis magyarok ellen a nyugati végekre telepített horvátok, saját elnevezésük szerint krobótokhoz köthető mindez. Az is valószínű, hogy az ősi magyeri nyelvet beszélő egy nemzetségünk utódai, kik sikeresen vészelték át a századokat Szigetköz és a Hanság lápvidékén, s ők őrizték meg ezen elnevezéseket idáig. Nincs sok jelentősége, mindenki büszkén használja ezen elnevezéseket itt Szigetközben, s természetesen magának érzi azokat.

De térjünk vissza a három gazfickóhoz. A patuchoz, a tomolyhoz és a laamlihoz. Utóbbinál a két 'a' betűvel az öregek szájából oly sokat hallott elnyújtott 'a'-t akartam érzékeltetni.

Mielőtt kel a nap

A helyi sheriff régóta szerette volna kézre keríteni a triót. Ismerte a helyeket, ahol garázdálkodni szoktak. Ismerte a szokásaikat is. Úgy vágott útnak, hogy nagyon is jól tudta, kit hol talál meg.....

Nem, ez nem alpesi vidék

















A Laamli:
Szélhajtó küsz, vagy pöstiesen sneci
Szinte bárhol rálelt, s elég volt egy kis kenyérdarabot dobnia a vízre, máris ott körözött körülötte társaival, s itt-ott elárulta a jelenlétét az, ahogy a napfelkeltekor szedegetett. Nem is került túl nagy erőfeszítésbe megfognia. A legértékesebbnek tartotta a sheriff őt mind közül. Hisz a laamli, vagy ahogy újabban divatosabban nevezték a lames volt az, amely elvezetett más, nagyobb gazfickókhoz, olykor balinhoz, csukához, harcsához, süllőhöz..... Hiába, neki mindig megérte árulónak lenni.



A Tomoly:
Fejes domolykó, egérfogó, vagy telény
Rettenetesen óvatos, félénk, de egyben mohó kis fickó, akiről szó van. Van, hogy a füle botját sem mozdítja semmire, van, hogy egy kis ügyességgel kézre keríthető. Egy alkonyon a sheriffnek sikerült is rábukkannia. A telény, vagy ahogy itt nevezik a tomoly a folyó kanyarulata mentén kígyózó hínárszőnyegbe bújva néha kinyúlt egy-egy vizipók, vagy szitakötő után. Szóval megint itt garázdálkodsz. Szinte az első próbálkozásra sikerült kézre keríteni. A hínárszőnyeg mentén a sodrással eresztett műbogár felkeltette a tomoly figyelmét. S mikor a bogár megállt, s kissé elindult sodrás ellenében, lecsapott rá. Rátört, s a kezdeti zavarodottság után tudatosult csak benne, hogy csapdába esett. Némi ellenállást letörve sikerült is kivarázsolni a vízből őt is.






A Patuc:
Paduc, tintafosó vagy jászpaduc
Ha a Nagy-Dunáról lenne szó, ott könnyen meglelhető lenne, hisz ugrándozásaival elárulja magát. De itt az ágakon, kisebb folyókon bizony nehéz a nyomukra akadni. Igazi nyomolvasónak kell lenni, s érdemes hallgatni az őslakosok tanácsaira is. Egy sekélyebb, de kemény kavicsos aljzatú (ami a Mosonin igen ritka) szakaszon, ahol cefetül felgyorsult a folyó, ott próbálkozott a sheriff. A kenyér itt sem maradt el. Némileg megvizezve, vakondtúrásfölddel és folyómenti sóderrel megnehezítve próbálta léprecsalni a vésettajkú, folyton vigyori alakot. Állandóan mosolyog. Honnan ez a folyton derű? Nem ment gyorsan. Mindenféle más kis gazfickó próbálta elvenni a sheriff figyelmét. Szilvák, marcik, küllők, gébek, karikák, bagolykeszegek..., mígnem a patuc nem bírta tovább, s csak elcsábult ő is a felkínált csalira. 




3 grammos "dugó" kissé visszatartva akcióban

Ahogy az úszó, vagy ahogy itt nevezik a "dugó" araszolt a sodrással, jött a tipikus ritmus, a "titi-tá", avagy a "tik-tik-durr", ami folyóvizi úsztatós horgászok nyelvén azt jelenti, hogy két rendkívül gyors belepiszkálás után a harmadik hosszabbat üli meg egy pillanatra a patuc. Az egész két másodperc alatt lezajlik, ha nem gyorsabban. Na akkor kell bevágni. A harmadik ütemre. A rutinosabb úsztatós horgászok az úszó ritmusából szinte száz százalékra megmondják milyen hal is kapta el a csalit. Olyan ez mint egy zenemű. Az első akkordokból bevillan az egész darab! Noha még nem látták azt ki pengeti a húrokat, hisz a fárasztás épp megkezdődött., mégis.... Valóban, egyértelműen elkülönül a szilva, a márna, s a paduc kapása, nem beszélve a jászról, koncérról, a pontyról, s a küszökről....

típuspatuc a Mosoniból


Egy falásra való patuc

Babamarci a bölcsődéből
Kölökmarci az óvodából
Siheder marci a Mosoniból, ő már sajtevő

kicsit fura nekem ez a sikló
Szilvórium

S hogy mit üzen a sheriff? Mindegy, hogy Browning, Parabellum, Magnum, az ellenfelet a kilőtt golyó magja teríti le, azaz a hal nem a botot nézi, nem az orsót, a zsinórt, hanem azt, ami a horog végén van. Mondjuk a legjobb a -gunyec-. Hogy az mi? Máshol gilisztának nevezik, itt gunyec. Egy szintén veszélyeztetett faj. Maga a szó.

Na meg jó ha tudjuk, hol keressük a vadnyugati banda tagjait, mert ravasz alak ez

a Patuc, a Tomoly és a Laamli.....





Kelt: 2018. év Áldás havának 13.-ik napján



21 megjegyzés:

  1. Helló!
    Javaslom beszerzésre ezt:
    https://www.libri.hu/konyv/A-magyar-nyelv-halnevei-A-Magyar-Nyelvtudomanyi-Tarsasag-kiadvanyai-205-szam-2.html
    Az egyik legjobb ebben a témában.
    Üdv,
    Levente

    VálaszTörlés
  2. A siklo azert fura mert az egy labatlan gyik amennyire meg tudom allapitani a fotorol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán nem derül ki soha. Meg volt meredve, élettelenül....☹

      Törlés
    2. Na megneztem monitoron is nagyban es szinte biztos labatlan gyik.
      Szegenyek eleg szerencsetlen mozgasuak, zomok a testuk, viszont nagyon szep a "bundaja"

      Törlés
    3. No akkor mégiscsak azért volt ilyen fura a fickó. Remélem nem egy gólya csőrei közt végezte!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Helló :)

    Nekem ez a kedvencem. https://www.libri.hu/konyv/A-Szent-Laszlo-patak-kihalt-halai-5.html

    A Szent László patak halai ábécé sorrendben: Antennás Genyó, Bajszos Rampilló, Bamba Pudróc, Barna Panyó, Bendős Kolca, Bojtos Piszkuc, Botos Szőttcsabus,
    Böszmeterbesz, Ceruzahal, Cserepes Vágyhal, Csillagfarkú Dinamithal, Csíkos Nyekrenc, Csodálkozó Lépes Bambac, Csomolygó, Csőrös Cumbulla, Csőrös Ganygó, Csúcsos Pöcköcs, Csücskös Sompi, Damilrágó Geci, Dárdás Szamolykó, Degeci Galléros, Degeci Spermala, Egyenes Lejtőce, Egyszerű Gemerszörce, Elvetemült Petrenke, Erszényes Pérce, Fehér Finnyó, Fekvő Zubbantó, Fenékleső Lapulló, Finnyás Pepecke, Folyami Anonima, Folyami Jelentéktelen, Frufrus Puncilla, Furfang Punty, Füles Kunyka, Galléros Tuburna, Genyamva, Genyuvo Góca, Hercegszürke Gevelle, Héttüskés Penyőce, Húros Bengec, Íves Mocskó, Ízelt Muckó, Karós Konkorca, Könnykerti Lapac, Kövi Dermeteg, Kövi Dinkahal, Közönséges Kocki, Kockás Gábics, Kockafejű Préshal, Kopasz Nyelvele, Lapockás Pocó, Lapos Sunnyogó, Laposhasú Lapce, Larzongó, Lépcsős Pinkebec, Lencsés Kucó, Leső Harcsina, Lócafejű Kancsa, Mádi Vityó, Magyar Csavarka, Meredekk, Míves Koska, Nevi Kibóca, Nyelves Vanca, Nyelvlapóc, Okos Kodolkó, Ormányos Könce, Orrcsőrmus, Partmenti Sompolygó, Pataki Kitinka, Pataki Malachal, Patakmenti Böszméte, Pettyes Pimpiri, Pillás Rötty, Piskóca, Rabló Lepence, Redvás Kamionhal, Réti Undorka, Rovátkolt Csokolló, Sebes Buggyanó, Sonkahal, Sörényes Zugyva, Sötétedő Csavart Paplanhal, Sötétedő Magyar Csavarhal, Sűrű Tücskölőcs, Sunyi Lavírhal, Szarvas Kuszpic, Szivárványos Lacpak, Szolid Menycece, Térdes Zagyvalló, Tintuskanci, Tokás Ducó, Torpid Gemercsekkintyű, Tubushal, Vidékjáró Pampula, Világosodó Csavart Paplanhal, Világosodó Magyar Csavarhal, Vivicimbó, Vízi Torla, Zászlós - Fürge - Kölle, Zehernyés Szunnyogó, Zehernyelló, Zserborzi, Zsugorlábú Ugrantyú, Zubbantott Gecselle, Zubbonya"

    Mindezek képekkel illusztrálva. BeXarás gyerekek :)
    üdv rapa

    VálaszTörlés
  5. Érdekes. És így leírva, tán meg is marad...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A föld legszebb, legösszetettebb, mégis legegyszerűbb, legkifejezőbb, szókincsében az egyik legszéleskörűbb nyelve a magyar. Mondom ezt úgy hogy ismerek pár nyelvet...
      S milyen kifejező is tud lenni a magyar nyelv. Igaz, a mai világban sajna ezt is folyamatosan rombolni szándékoznak, minden területen, s "menővé" teszik azt, ha valaki folyamatosan káromkodik, ocsmányságával szennyezi a nyelvet. "Mert az milyen csávó má' he? Az aztán megmonggya a tuttit!"
      Holott létezik alternatíva a kifejezésekre, s szinte mindent helyettesíthetünk más szavakkal is. Akarat kérdése...
      Üdv

      Törlés
  6. A magyar nyelv ápolásában élen jársz, sok egyéb mellett ezért is szeretlek olvasni. Mindig felragyog a nap, mikor itt olvasgatok. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Igyekszem. S örülök ha a visszajelzések megerősítik azt, hogy jó az út, amelyre ráléptem lassan három éve....

      Törlés
  7. Nagyon jó kis írás Tőled.
    Úgy ahogy megszoktuk. Köszi 5*

    VálaszTörlés
  8. Csatlakozom előttemm szóló Rapa bácsihoz! Mindíg különös élvezettel ízlelgetem a szavaidat. Kis színes oázis ez a virtuális sivatagban.

    VálaszTörlés
  9. Patuc :D Isten bizony ezentúl így hívom :D

    VálaszTörlés