Fogj egy harcsát |
HARCSAPAPRIKÁST JUHTÚRÓS SZTRAPACSKÁVAL KÖRÍTVE
Ez az étel nagyon finom, igazi ínyenceknek való fogás. Elkészítése nem igényel óriási szaktudást, nem bonyolult, tehát érdemes nekivágni.
harcsapaprikás alapja |
Hozzávalók:
1-1,5 kg harcsafilé
10-15 dkg füstölt szalonna
1-1,5 fej hagyma
2 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 kevés vargányagomba (ínyenceknek)
só
bors
paprika
liszt
tejföl
A szalonnát apró kockákra vágom, üvegesre sütöm, kissé megpirítva a széleit. A szalonnadarabokat kiveszem a zsírjából. A szalonnazsírba apróra vágott hagymát szórok, üvegesre sütöm, majd hozzáadom a két paradicsomot amelyet szintén összevágok a művelet előtt. mikor megfelelően összesült, a tűzről lehúzva pirospaprikával hintem, sót, borsot adok hozzá, majd kevés víz hozzáadogatásával szafttá főzöm. Amikor ezzel elkészültem, hozzáadom a harcsafilét, a gerezd fokhagymát belenyomom, vagy reszelem, hozzáadom a vargányagombát, majd kevés vizet hozzáadva tovább főzöm. Figyelem a hal hamar megfő! Négy-öt perc főzést követően hozzáadom az időközben kevés liszttel megfuttatott tejfölt, s amint megrottyan a pöri, két percet várok és tűzről levéve félreteszem.
Galuskára való feltét |
JUHTÚRÓS SZTRAPACSKA
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró
1/2 kg liszt
1 tojás
só
víz
kapor
sült szalonna
Pár fej krumplit apró reszelőn lereszelek, liszt, só, tojás kevés víz hozzáadásával tésztát keverek belőle. Nokedliszaggatóval forró vízbe dolgozom bele, majd ha megfőtt, leszűröm. Van aki tepsiben megsüti a kifőtt galuskát, ez tájegységenként változó, én sosem alkalmazom, s nem öntöm le forró zsírral sem, hisz itt egy könnyed ételről van szó.
TÁLALÁS
A tányérra kiszedem a sztrapacskát, juhtúrót teszek rá, az előzőleg félrerakott pirított szalonnakockákkal megszórom, valamint a juhtúróhoz elmaradhatatlan kaporral (ha nincs friss jó a szárított is) meghintem, majd mellészedem a harcsapaprikást.
Az ízek harmónikusan passzolnak |
BORAJÁNLÓ
Ehhez az ételhez száraz, vagy félszáraz testes, részben oxidatív fehérbor illik. Én személy szerint a Badacsonyi Kéknyelűt ajánlom.
Kelt: 2015. év Enyészet havának 15-ik napján.
Azt hiszem a nyáron beeső harikból egyet elkészítek így!
VálaszTörlésJó kis recept!
Gratulálok! :)
Köszi Jimmy!
VálaszTörlésÉrdemes néha a gasztropecának is áldozni, természetesen csak alaposan és megfontoltan, hogy a végeredmény a maximumra törekedjen!
:)