2015. október 23., péntek

Riport egy lelkes wobblerkészítő sráccal



Kedves olvasóim! Szándékomban áll esetenként közreadni olyan bejegyzést, ami nem rólam, hanem olyan emberekről szól, akik maguk készítik horgászatukhoz szükséges felszereléseiket, kiegészítőiket.
Vannak, akik nem elégszenek meg a piacra dobott botokkal, úszókkal, ólmokkal, műcsalikkal, wobblerekkel, hanem maguk próbálják saját és a halak szája íze szerint megalkotni azt a felszerelést, kiegészítőt, amellyel sikeresek lehetnek.

Szerencsés vagyok, hogy a virtuális világban összeakadtam egy sráccal, akinek a munkái lenyűgöztek, s megfogott az, hogy lelkesen újabb és újabb műcsalikat készít magának, s nem rest azokat kipróbáltatni az uszonyosokkal, akik igen is szépen díjazzák, megbecsülik a fáradtságos órákat. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy beszélgetőpartnerem megmaradt a maga szerény stílusában, s nem ragadta el egyetlen gyártó cég, se csillogó-villogó horgász show, s sikerein felbuzdulva nem rugaszkodott el a talajtól, egyszerű kedves srác maradt!
 
Egy a legszebb munkák közül


Az, hogy rávettem erre a riportra annak köszönhető, hogy világosan megfogalmaztam a célokat, s ezzel egyet is értettünk mindketten, miszerint ez a riport-bejegyzés ugyanolyan lelkes amatőr wobblerkészítő srácoknak, és minden más érdeklődőknek szól, akik átérzik mindennek a lényegét. Ha csak egy olvasó is hasznosnak tartja eme beírást, ha csak egyvalaki is ennek a beírásnak köszönhetően elkezdi ezt a szép feladatot, s ha csak egy ember is örömmel olvassa e sorokat, úgy véljük, eme beszámolót már megérte elkészíteni.

S jöjjön a beszélgetésünk magával Somogyi Lászlóval, akit Lacinak szólítok majd kérdéseim feltevése során:

Mosoni Horgász (Mh): Mikor kerültél először kapcsolatba a horgászattal és hol horgásztál először?
Laci: 8 éves korom óta pecázom. Vidéki gyerek vagyok Tóalmási, a falu végén van 1 kispatak ott kezdtem, illetve a Balcsin kaptam fatertól az első zsebpecát. Azóta, a katonaságot leszámítva folyamatosan tolom!

Mh: A horgászat melyik ágát művelted, mielőtt a pergetésre helyezted a nagyobb hangsúlyt?
Laci: Feederezek még néha (nagy szerelem volt) bojliztam is, de se időm, se kedvem napokat méla lesben várni 1-2 nagyobb pontyra. Az elektromos jelző igen hasznos dolog, de a f@szom kíváncsi az állandó csipogásra! Ehelyett inkább a spiccet vagy az úszót nézem.

Mh: Hogy szeretted meg a pergetést?
Laci: Pergetni szerintem úgy 28-30 évesen kezdtem el igazából. Ám mellette ment minden más módszer is. Aztán kb. 5 éve tele lett a cerkám a rengeteg motyóval amit cipelni kellett 1-1 pecára, sátor, vödör, de mi van ha süllőzés lesz vagy úszózom vagy mit tudom én. Tehát 95%-ban átálltam a pergetésre. Megtaláltam magamnak az Ipolyt és az UL pecát és vele a mini wobbikat. Közben csatornákon, tavakon és a mi tengerünkön kergettem a ragadozókat.






Mh: Mi adta az első lökést, amely a ragadozóhalak irányába térített, s mi volt az első ragadozó, amit elejtettél?
Laci: Az első lökést egy Erdélyi barátom adta meg, még az őskorban. Vele mentem először csukázni úszóval. De hamar rájöttem, pergetve sokkal élvezetesebb megfogni az ivadék gyilkosokat. Csukákkal kezdtem a pergetést aztán jöttek a balinok, sügérek, domik, stb. De ha végig gondolom, a Zsámboki öntözővíz tárolóból fogtam úszóval az első méretes csukámat, nagyjából 10 évesen.

Mh: Mi volt az, ami még a pergetés mellé állított a többi horgászmódszerrel szemben?
Laci: A viszonylag kevés motyó és a kalandvágy. Illetve a szép színes csalik, csillogó izék. ;) A viccet félretéve sokkal izgalmasabbnak, sportszerűbbnek gondolom a saját ügyességem révén becsapni a halakat, mint jól beetetni és várni a csodát. Ami persze nem rossz, de ahogy öregszem egyre nagyobb az igényem a minőségi pecákra. Ez persze szubjektív, kinek mi a jó peca. Szeretek egyedül bóklászni az Ipolyban vagy a csatornákon.

Mh: Miért, és mikor készítetted el az első műcsalidat?
első prototípusok

Laci: Az Ipoly adta meg a kezdő lökést. Volt pár jó pecám, eldobtam kb. 10-15e Ft értékű wobblert egy-egy jobb napon. Besírtam! Feltettem a kérdést magamnak. Akarom én ezt??? Hazafelé a kocsiban kitaláltam, faragni fogok 4-5 wobbit. Ha működik közülük akár csak egy is, akkor belevágok rendesen. Összeszedtem némi netes tudást + anyagokat. Belevágtam, készült 5db ronda, de finom csali. Hétvégén vittem őket az Ipolyra. 3 db-al fogtam halat. Kettővel többet is. Ha még láttál vidám horgászt, indián szökdeléssel jöttem mentem a parton! Valaki ha látta, biztos azt gondolta bolond a csávó. Azóta folyamatosan faragok, fejlesztek, kísérletezek. Most pl. a csalik szebb külső bevonatának érdekében csali forgatót szeretnék fabrikálni.

Mh: Hova jártál pergetni és melyik víz, vizek kerültek a kedvenceid közé és miért?
Laci: Az első pergető helyem a Kiskunsági Öntöző csatorna volt, már a csukák okán. Próbálkoztam tavakon, de a Balatonon kívül nem igazán szerettem bele egyikbe sem. Aztán szembe találtam magam az Ipollyal, akkor és ott szerelem volt első látásra. Ahogy „megismertem” a vizet, a vonzódás fokozódott. Képes vagyok nyáron hajnali 4-től késő estig bóklászni a partján vagy magában a folyóban: benne!! Sokszor úgy lenyűgöz, hogy este jut eszembe, nem ettem semmit.

Mh: ezek után meg sem merem kérdezni, melyik a kedvenc vized, de azért felteszem, mert olyan szeretettel beszélsz róla, hogy jó olvasni és hallani is!
Laci: Ne viccelj, ez egyértelműen az Ipoly!:)

Mh: Melyek a célhalaid amelyekre horgászol, akiknek a csodacsalikat gyártod?
Laci: Szinte minden ragadozó. Csuka, sügi, domi, balin, köves. Harcsát, süllőt sajna ritkán látok.

Mh: Mekkora a kapacitás, mennyi műcsalit gyártasz le egy hónapban?
Laci: Ez változó. Mivel csak magamnak esetleg ajándékba készülnek a csalik nem vagyok berendezkedve komoly mennyiségű gyártásra. Pl. a héten 3 délután alatt összeraktam 7 db különböző csalit. Mivel panellakó vagyok igazán nincs itt műhely csak 1 kiszuperált számítógépes asztal. Mivel minden kézzel készül nincsenek komoly gépek bevetve. De van minden, ami kell.

Mh: A család hogy viszonyul ehhez a hobbihoz?
Laci: Juj-juj, ez kemény kérdés. Elviselik… De van, hogy az asszony ki akar nyírni, főleg ha festem, vagy lakkozom a csalikat.  A pecát igyekszem valahogy mindig beosztani főleg a hétvégéken lépek le.
Mh: Ez kicsit ismerős nekem is, amikor én úszókat csináltam, erőteljesen megcsappant a körömlakk készlet itthon….
   
igazi domi "gyilok"
Mh: Melyik műcsalidra vagy a legbüszkébb, és melyik volt az a hal, amelyiknek a legjobban örültél a saját készítésű műcsalival történt fogás alkalmával?
Laci: Az összesre amivel halat fogok. De igazán a domis csalikra vagyok a legbüszkébb. Azok közül is van egy, a „zőődbigyó”!! Egyszerű de nagyszerű. Neki köszönhetem a legnagyobb domimat, ami tekintélyes 51cm Velük kezdtem és velük fogtam a legtöbb halat. A wtd csalijaim is igen fogósak.
   
felejthetetlen fogás
Mh: Mikor kerültél kapcsolatba az internetes horgásztársadalommal, s mi a véleményed erről?
Laci: Kb. 3 éve. Nem rossz dolog az internet peca. Csak sok a nem odavaló ember, akik szándékosan rombolnak, mocskolnak.

Mh: Ezzel egyet tudok érteni, saját magam is megtapasztaltam, hogy egy kialakult jó légkört hogy tud elrontani egy-két olyan ember, aki nem is a horgászat, hanem a balhé miatt jön fel az oldalra, semmi más célból, csak hogy magát szórakoztassa a valós, vagy a kreált balhékkal, persze bekészítve ilyenkor a sör-bor pálinka, chips a gép elé…
Laci: Pedig ezeknek a fórumoknak nem a balhékról kellene szólnia. Sokkal inkább a tapasztalatok cseréjéről, jó értelembe vett kapcsolatkeresésről, infó cserékről, szakmázásról. Igazán nem találtam olyan oldalt amin felhőtlenül jól éreztem magam. De azt hiszem nem is kerestem. Inkább blogokat olvasok, még ha nem is tudok mindenhol hozzászólni az írásokhoz. Megértem, ha a blogger tiltja vagy szabályozza a kommenteket. Nekem elég ha jókat olvashatok, tanulhatok, faja képeket nézegethetek.
Lacinak a fenekeszegek sem állnak ellen

 


Mh: Hosszabb távon mik a terveid ezzel a tevékenységgel kapcsolatban?

Laci: Talán, egyszer csinálok erre egy vállalkozást. De addig még sokat kell tapasztalnom, tanulnom. Fejlesztenem kell a csalik esztétikáját, taróságát. Mondjuk eddig a tartóssággal nem volt gond, már ha csali nem veszet oda valami akadóban. Csukák sem tettek nagy károkat bennük, főleg mióta dupla, vagy tripla epoxy réteg van rajtuk. Lehet, csinálok egy kísérleti árusítást. Már csak a visszajelzések miatt is.
Mh: biztos vagyok benne, hogy a siker nem fog elkerülni!

Mh: Akkor most térjünk a szakmai rész velejéhez! Néhány szóban összefoglalnád, milyen eszközök, alapanyagok szükségesek a wobblerkészítéshez?
Laci: Természetesen. Kezdjük az alapanyagoknál.

- A wobblereim balsa v abachi fából készülnek, illetve találtam egy faragható műanyagot, a jerk baitek ebből készülnek mostanában. A szükséges fa anyagok beszerzése eleinte nem volt egyszerű de a Google jó barátom segített és megtaláltam a lakóhelyemhez közeli beszerzőhelyet ;)

- A drótozás rozsdamentes drót nagyobb barkács áruházakban beszerezhető. A wobbi méretéhez igazítom a drót átmérőjét. 0.6; 0,8; 1 mm; Kb ezek a méretek lefednek minden méretet amit készítek.
- Az ólom beszerzése szintén egyszerű, pálca és lapólom a peca boltból. De ólomcső beszerzése sem lehetetlen.
Ez a súlyozás a legegyszerűbb, de működik :)))

-  A wobbler első védelmi rétege, 3 réteg nitró lakk. Az első mártás alkalmával hagyom ázni kb. 20 percet, csiszolás, mártás…….. A jerk picit másképpen készül, az első réteg 2 kompenesű műgyanta, már ha az új szerzemény műanyagból készül. Ha abachiból faragom akkor ugyanaz mint a többi Wobbi, lakk.
A külcsínt sokféleképpen el lehet készíteni, festés, fóliázás stb. Eleinte ecsettel festettem a csalikat, később spray-vel, mostanra beszereztem egy airbrush pisztolyt + kompreszort. Ezzel sokkal egyszerűbb a díszítés, igaz sokat kell vele gyakorolni, tapasztalni. Folyamatosan okulok, keresem a saját utamat. Látom, hogy sok magyar és külföldi faragó csávó milyen fantasztikus munkákat rak az asztalra, van hová fejlődni. 

Ezt nagyon élvezem, minél bátrabban fogom a festő pisztolyt annál szebb darabok kerülnek a kapocsba. Igaz a tapasztalat azt mutatja, hogy nem kell ezt túl spirázni, mert a halak az egyszerű, természetes színeket díjazzák, illetve a rikító bevonatok is menők. Szerintem a túlzottan élethű, részlet gazdagra készített motyók igazán a nagyérdeműnek készülnek, nem a halaknak J

Na az elkészült terméket két réteg műgyantával vonom be, ha csukáknak készül akkor 3 réteget kap.
- A szerszám igény nem nagy befektetés. Lombfűrész a minta vágásához, kombi fogó, szemhajlító fogó, fűrészlap, egy kisebb satu, kések a faragáshoz, csiszolópapír, talán nagyjából ennyi. A festéshez kinek mi, lehet spray-vel szép wobbikat festeni de az igazi az az airbrush pisztoly, kompresszor kombó. Nagyjából ennyi.   
    
Mh: Hogyan súlyozod? Milyen festékkel fested a wobbikat? Milyen típusú lakkot használsz?

Laci: A súlyozás nehéz kérdés. Ki kell kísérletezni a különböző típusokat. Erről lehetne írni pár oldal tudományos értekezést. Szerintem mindig az egyszerű a nagyszerű.
- A lakk legyen nitró! Büdös, de jó.
- A festék most már Alder airbrush festék. De lehet akár akril spray is.




Mh: Mi a menete a wobbler gyártásának?
Laci: Az első és legfontosabb az álmodozás, tervezés. Ki kell találni pontosan mi készüljön a fadarabból. Ha meg van az elképzelés, akkor jöhet a papír és ceruza. Addig rajzolgatok, amíg nem látom magam előtt, amit szeretnék. Utána sablont készítek, lemezből. Aztán  lombfűrésszel kivágom a képzelt formát, jelölöm a középvonalat, utána faragom, csiszolom, amíg kell, bevágom a terelőnyelv helyét, drót hajtogatás, súlyozás, ragasztás 5 perces műgyantával, amíg köt a ragasztó, plexy-ből kivágom a terelő lapkát, a véglegesre csiszolt wobbit úsztatom a  lakkban, utána kádban úszáspróba, ha ok akkor jöhet a festés, műgyantázás, oszt kész.  


Mh: gondolom, ilyenkor alig várja a MEO (Minőség Ellenőrzési Osztály:)) közönség, hogy kipróbáld az újonnan készített formákat, színeket! Végezetül: Mit tanácsolsz azoknak, akik az általad már kitaposott de rögös útra lépnének a műcsalik házi barkácsolása területén?
Laci: Bátran vágjanak bele. Kérjenek segítséget. Akár tőlem is. Legyenek kitartóak. Merjék vállalni a csalódásokat és örüljenek a sikereiknek. Nincsenek titkaim, szívesen kiadom a tapasztalataimat, másoknak nem kell elkövetni az én hibáimat viszont élhetnek a tapasztalataimmal.

Mh: Aki szeretne veled kapcsolatba lépni, az hogy teheti meg? Hol érhet el?
Laci: bicska69wobbler@freemail.hu ide írhat bárki, ha kérdése van.


Laci! Köszönöm neked ezt a riportot! Leköteleztél! Most a riport végén meg kell valljam, ez az első riport, amit készítek, s emlékezetes marad a számomra, ebben biztos lehetsz!

Végül azt javaslom, örvendeztessük meg az olvasókat a munkáidról és az egyedi műcsalijaiddal fogott halakról készült fényképekkel!
  



























  
No comment! A képek önmagukért beszélnek!

Kelt: 2015. év Magvető havának 23.-ik napján



2015. október 18., vasárnap

Pergetés Kisbodakon meglepetéssel

Hosszú esős napokon vagyunk túl, mintha már novembert írnánk, ám a szombat derengő reggellel, bizakodó napsütéssel köszöntött. Az ebéd elfogyasztását követően tervezgetni kezdtem, hova is menjek horgászni, mire is horgásszak. Mivel az elmúlt héten bolognai bottal véletlenül fogtam egy kiscsukát, arra az elhatározásra jutottam, hogy megvallatom a kis patakot, de ezúttal pergető felszereléssel. A bot, amelyet magammal vittem, egy 210 cm-es két részes ARNO Elite Spin Medium könnyű kis pergetőbot volt, amely tökéletesen megfelelőnek ígérkezett a kis patak megdobálására.
Hátha van domi is a patakban

Csalik tárházát cipeltem magammal oldaltáskámban, de leginkább a kisebb körforgókban, bogarakban (domolykóra is számítva) illetve támolygókban bíztam. gondoltam néhány kis csuka, balin, sügér, vagy esetleg domolykó lapul a nádfal, vagy a zsombékok mentén.



kisebb csukáknak ínycsiklandó falatok
Persze mire kiértem a kiszemelt helyszínre, elkezdett borulgatni, s néha meg is cseperedett az eső. A kis patak egy pár száz méteres szakaszát sikerült átvizsgáljam egy jó óra alatt, minden különösebb eredmény, még egy odavágás, utánaúszás nélkül. Sejtettem, hogy valami nem lesz oké, mert az elmúlt héthez képest jó húsz centivel kisebb volt a víz a patakban, amelyen csodálkoztam, hisz az elmúlt napok esőzései nem ezt indokolnák.

Az eső ismét cseperegni kezdett, ekkor úgy döntöttem, nincs meg bennem a kellő kitartás, feladom. Össze is raktam a botot, beszálltam a kocsiba, s indultam, ám átvillant egy gondolat, hogy ide már csak néhány kilométer Kisbodak, s legendák szólnak a kisbodaki ágrendszer félelmetes csukáiról. Nem veszthetek semmit alapon, hamar arra fordítottam a kocsi orrát, s néhány percen belül a helyszínen voltam. A víz a reméltekkel ellentétben rendkívül átlátszó és tiszta volt. Összeraktam a botot, s felraktam egy sima rézkanalat.

A part mellett álltam meg, ott volt egy kikötött csónak. A meder a csónak orráig nem érte el a 60 centis mélységet. A víz fenekén láttam a faleveleket, illetve egy bent fekvő ágat. Magam elé lendítettem a kanalat, nagyjából a csónak orráig, hogy megnézzem, hogy mozog a vízben. A lassú bevontatás felénél járhattam, mire egy sötét árny kijött a csónak alól, egy szinte nem is érzékelhető időre megtorpant, ezt követve egy pillanat alatt ott termett a vízben haladó kanál mögött, majd habozás nélkül rávetette magát. Akadt! Szinte fel sem fogtam az eseményeket, ösztönszerűen történt a bevágás, ami inkább csak beemelés, vagy zsinórmegfeszítés volt, nem is emlékszem...

Ami ezt követte, az elképesztő volt. Egy akrobata ügyességét túlszárnyalva jöttek a fordulások, fejrázások, tripla szaltók, és még nem látott mozdulatok, megspékelve néhány kitöréssel. Az egészben az tetszett a legjobban, hogy mindent láttam, a víz tisztaságának köszönhetően. Az elejétől, a végéig. Ilyen még nem volt, máskor csak a víz felszínén látható harcot érzékelem szemmel, s a bot viselkedéséből, a rángatásból, húzásból következtetek arra, mi is történik. De most nem így volt, most láthattam mindent, s minden mozdulat bevésődött az agyamba, örök élményt adva ezzel. A harc eközben tovább folytatódott, miközben lassan a partra kényszerítettem az elképesztő méretű csukát, mert hisz ő volt a tettes. 
tarkófogás

Egy tarkófogással (alig bírtam átfogni, oly vastag volt) partra emeltem a krokodilt, hisz ekkora méretben már ráfogható, hogy szinte az, s szinte fel sem fogtam a történteket, oly gyorsan történt minden. Szinte még nem is gyönyörködhettem a tájban, a folyóban, meg sem nézhettem, hogy hogyan is mozog a rézkanál, máris eredménnyel, és micsoda eredménnyel alakult a horgászat.

Ritkán pergetek, ritkán jut rá időm, s természetes vízen nagy öröm minden pergetve fogott hal. Ez a csuka pedig nálam a 2015. ragadozója címet nyerte el, és nem csak a tekintélyes méretei miatt 75 cm hossz, 4,8 kg súly, az elképesztően gyönyörű színek, hanem maga a körülmények, a látvány és a harc miatt is, nem beszélve az első dobásról. 
Épphogy, de erősen akadt

Egyéni rekord is született, hisz az első dobástól számított 5. másodpercben már hal is akadt. Szinte hihetetlen, de volt idő, hogy más horgászoldalakon támadásoknak voltam kitéve, hogy csak menyhalazok, meg "értelmetlen" halakat fogok, nem értek a ragadozóhalas horgászathoz, a pergetéshez meg pláne nem, meg ugyan már, mit is akarok én. Csupán csak ezért, mert nem hangoztattam a ragadozós fogásaim, vagy mert nem fogtam nagyokat...
Természetes vizeken nehéz nagyot fogni, és ritka is, de nem lehetetlen..

Hát annyit tudok mondani így utólagosan, hogy tévedni emberi dolog......


csodás mintázat, vörösbe átfutó farokszín, tekintélyes méretek

Egy túrázónak köszönhetően sikerült ez a kép, ahol mindketten mosolygunk

Tény, hogy jókor voltam jó helyen, működött a megérzés, illetve az, hogy a természetes vizeken élő ragadozók ha éhesek, nem igen válogatnak, s bizony jók még az egyszerű rézkanalak.....


Kelt: 2015. év Megvető havának 18.-ik napján

2015. október 15., csütörtök

Recept csukára, azaz a csuka és a gomba esete

Ígéretem szerint havonta közreadok egy kedvenc halreceptet, s most úgy gondolom amúgy is szezonja van a csukának, hát akkor jöjjön a kedvenc csukás receptem.

Mint minden recept, ez is úgy kezdődik, hogy végy egy csukát. Én inkább azt mondanám, hogy fogj egy csukát! Hogy hogyan, a lehetőségek tárháza végtelen, én mégis inkább a legsportszerűbbet a pergetést ajánlom. Persze megfogható kishallal, élővel, döglöttel, reggel, napközben, alkonykor, sőt éjjel is. A csuka fogásáról a későbbiekben írok majd, lényeg az, aki teheti, megfogja maga, aki pedig máshogy nem jut hozzá, megvásárolja vagy ajándékba kapja valahol, valahonnét, valakitől, szinte mindenkinek akad egy horgász ismerőse...
1.Fogj egy jó csukát!


No kérem tisztelettel, akkor szeretném elmondani, a legjobb a másfél, két kilós csuka. Se nem nagy, se nem kicsi, a nagyokat sajnálom hazavinni, a kicsiket elvből nem viszem el, a 48-60 centisekkel pedig a gasztronómiai érzékem van jó barátságban egy évben vagy kétszer legfeljebb. Amit most szeretnék közreadni, az a gombás töltelékkel töltött szalonnás sült csuka, azaz ahogy itthon nevezzük, 


A Csuka és a gomba esete

No itt a csuka szezonja, milyen recepttel is szolgálhatnék, mint egy általam igen kedvelt csukás-gombás recepttel- Aki készített már csukát, az tudja, hogy az állatnak van egy jellegzetes illata, egyesek szerint szaga. Szerintem minden halnak más szaga van, a tapasztalt horgászok akiknek jó orruk van ehhez, azok bizonyára egyet értenek velem. Szóval, van akit eleve taszít ez a halszag. Na most ők jobban figyeljenek, mert van ám ez ellen megoldás!

A konyhakészre pucolt csukát mindkét oldalon centinként beirdalom, (mindig rajtahagyom a fejét, hagy vigyorogjon még egy utolsót, s a fogai közé szeretek betenni egy fél almát, vagy citromot), ezt követően a szerencsétlen sorsú csukát (hisz az asztalon kötött ki) egy fél citrom levével alaposan bedörzsölöm kívül és belül, s ebben a citromleves pácban hagyom két órát állni. Mikor letelt az idő, bő vízzel kimosom, majd alaposan besózom, kívül belül. Ebben a sóban egy órát áll. Egy óra elteltével a csukát bő vízzel átmosom, majd egy tál vízbe teszem, s jó 40 percet a vízben állni hagyom. A hús ekkor kidolgozza magából a beszívott sót. Na ez volt a neheze, ezt követve már egyszerűbb és élvezetesebb, sőt látványosabb lesz az elkészítés. 

2. Már sütés előtt is ínycsiklandó
Több szelet szalonnával (jó a kenyérszalonna, de jobb a húsos, a kolozsvári) kipárnázom a tepsit, ott, ahová a csukát szeretném majd fektetni.A vízből lecsepegtetett csukát a tepsiben a szalonnacsíkokra helyezem. 

Töltelék elkészítése:
Akár a csirkéé, hasonló ez is, némi kis különbséggel. A zsemle (2db) kinyomkodva, só, bors, tojás (1db), vegeta, ízlés szerint, petrezselyemzöld apróra vágva. Ezeket összekeverem. Na most jön a csavar! Néhány fej gombát apróra vágok, vagy reszelek. (Az én esetemben egy kis vargányagombát, mivel édesapám a Vértes hegység lankáit járva sikerrel gyűjt be belőlük minden évben.)
A gombát kevés zsíron apróra vágott vöröshagymával együtt megfuttatom. Ezt aztán belekeverem a töltelékbe. Figyelem! Bármilyen gombával meg lehet ezt csinálni, jó a csiperke, azaz a Sampion, a szegfű, vagy más néven a harmatgomba, de jó a laska, azaz a tuskógomba, esetleg az őszi csoportgomba, kinek mit sikerül beszerezni! El kell azt hinni, hogy a megfelelő ízhatás az nem marad el.
A csukát lehet díszíteni citrommal, vagy narancsgerezdekkel.


3. Itt már elkészült
No megtöltöttem a csukát, majd az irdalásokba vékonyra szeletelt szalonna és fokhagymacsíkokat helyezek.Ha maradt gomba, vékony gombaszeleteket szintén el lehet helyezni az irdalásokba. Sóval nem, de egy kis rozmaringgal, borssal, maggi levéllel megfűszerezem a már tepsiben levő töltött csukát. A csukát lehet díszíteni citrommal, vagy narancsgerezdekkel.
A csuka köré kockára vágott krumplit helyezek, sózom, meghintem petrezselyemzölddel, majd az egész tepsit lefóliázom. Előmelegített sütőben 170 fokon légkeverős üzemmódban, vagy 190-200 fokon sima sütő üzemmódban 30-35 percig sütöm, majd lekapom a fóliát, a csukát egy deci száraz fehérborral meglocsolom és 10 percet pirítom. Kiváló étel és fantasztikus látvány.


Ne feledjük, a hal szeret úszni, még a gyomorban is!


A töltött sült csuka mellé félszáraz vörösbort, vagy száraz fehérbort, ez esetben Somlói Juhfark -ot ajánlok.

Jó étvágyat!







Kelt: 2015. év Magvető havának 14.-ik napján