2018. december 9., vasárnap

"Kiscsónakom lenn a Duna vizén" -Fizess!!! /aktualizálva/ 2019-01-11

Nem egyszerű a horgászok élete mostanság. Szinte minden éven változik valami szabályozás, s szegény horgász csak kapkodja a fejét, hogy lépést tartson a változó világ öles ugrásaival valahogy. Megváltozott a törvény néhány évvel ezelőtt. Újra megtanulni a halfajokhoz tartozó méret és fajlagos tilalmi szabályozást. Aztán jöttek a vizek, a természetes vizek újra kiosztásai, melyeket követni, kié, melyik folyóág, ma sem egyszerű feladat. S szinte már ismét ekezdtek letisztulni a felkavart vizek,  megnyugodott mindenki, mire berobbant az új ötlet, a horgászkártya. Szigetköz nagyrészén használhatatlan, ugyanis térerő hiányában csak egy darab műanyag, semmi más. De gondolom az ország többi határmenti térségét járó horgászok véleménye ugyanez. Az egyesületnél pedig pont az ellenkezőjét mondták a meghirdetett egyszerűbb és gyorsabb engedélyváltásnak a jövőjéről.



Szinte el sem csitultak azok a képzeletbeli hullámok a víztükrön, mikor döbbenten álltunk, s állunk az újabb változás előtt, amely így karácsony közeledtekor ismét felborzolta a kedélyeket.

2019. január elsejétől Szigetközben, a horgászathoz szükséges engedélyek kiváltásán túl, plusz csónakos "kiegészítő" jegy megváltására kötelezik azon horgászokat, akik csónakból merészelnek horgászni. Ha minden alkalommal csónakból horgászik akkor is, ha csak havonta egyszer ül ladikba valaki vendégként, akkor is.

Elviszi az ár a tagság érdekeit Szigetközben?

Vajon mi célból történik meg mindez? Kis közvéleménykutatást tartottunk Felső-Szigetközi horgászok körében reprezentatív módon. A keserv mellett megmaradt némi fanyar humor is.

Megpróbálni a véleményeket csokorba gyűjteni nehézkes, de nem lehetetlen:

A kérdés így hangzott:
"-Mi indokolja azt, hogy 2019. évtől azon horgászoknak, akik Szigetközben csónakból szeretnének horgászni, 5 ezer forintos kiegészítő jegyet kell vásárolni?"

  • Megfelelő csónakkikötőket, csónak csúzdákat helyeznek el Szigetköz szerte, s ez pénzbe kerül. Ezért.
  • a robbanómotort használó csónakok okozta esetleges környezetszennyezés felszámolásának költségei miatt. De akkor mi van az elektromos csónakokkal, az evezős csónakokkal, a csáklyát használókkal?
  • A kikötött csónakokat ezentúl biztonsági őrség, online kamerarendszer vigyázza a rongálásokat, lopásokat megelőzendően.
  • Plusz díjat fizetnek a rendőrségnek, hogy többet járőrözzenek a vizeken, kiszűrve a tilosban járókat, új csónakos kommandót állít fel a MOHOSZ a rapsicok ellen, s erre kell a pénz.
  • A Mosonmagyaróváron az 5km/h sebességkorlátozással védett szakaszon a nyári időszakban ennek a sebességnek a többszörösével száguldozó Jet Skí-seknek, vízisízőknek ebből az összegből biztosítják a büntetés kifizetését, ha netán méltóztatná őket megbüntetni valaki, vagy megkérdezni, mit keresnek ezen a vízen? 
  • A tengerjáró motorcsónakok (mit keresnek itt a Mosonin??) által keltett majd fél méteres hullámkeltés miatt történő természetkárosodást (vízi madarak tojással, fiókákkal teli fészkeinek elpusztulása okán keletkezett kárt) kívánják ebből az összegből fedezni, s a part kibetonozásával megelőzni hogy több ilyen ne történhessen, a motorcsónakok továbbra is rodeózhassanak a természetvédelem alatt álló szakaszokon is.
  • A folyópart megközelíthetőségét akarják biztosítani, amely a törvény által elő van írva, mert a csúnya újgadagok mégis beépítették a partot, ezért üzemeltetni kívánnak néhány kisebb kompot, amely biztosítja ezen vízpartok megközelíthetőségét, ha máshonnan nem, hát a vízről.
  • De a legesélyesebb az, ha már felső-Szigetközben a Megyei Szövetség nem jeleskedik a telepítésben, ellenőrzésben, szemben az Ásványi ágrendszerrel, ahol bődületes halmennyiséget helyeznek ki évente többször is, ebből az összegből még több halat tesznek oda, hátha a gátakon és a zsilipeken átugrálva felúszik belőlük néhány ide is. 
  • A plusz költség egy részét biztosításra költik, akinek ellopják a csónakját, annak a Szövetség vásárol egy teljesen új két légkamrás motorcsónakot, full extrás felszereléssel, három évig ingyenszervízzel, saját betonozott kikötővel, térfigyelő kamerával a kandeláberen.
  • A megkérdezettek egy része kajakra, kenura, sárkányhajóra, tutajra cseréli a csónakját, vagy egyszerűen csak egy sodródó fatörzsbe kapaszkodva próbál majd horgászni. Az nem tartozik bele a csónakos kategóriába.

Vagy mégsem ez lesz a befizetett pénz sorsa? Hogy ezért nem jár semmi? Na neeee. Beszolgáltatni ellenszolgáltatás nélkül? Kinek mi, s milyen korszak jut eszébe erről?

Kivel történtek egyeztetések ebben az ügyben? Megkérdezte-e valaki a Megyei Szövetséget, a Megyei Szövetség a horgászegyesületeket, azok pedig összegyűjthették-e a tagság véleményét? Aki minket képvisel, az már nem minket képvisel? Kik szavazták ezt meg? Mikor? Volt-e javaslat, ellenjavaslat? Jogorvoslati lehetőség?

Felmerül a kérdés, ha a MOHOSZ vagy a Megyei Szövetség szembemegy a horgászok véleményével (amelyet meg sem kérdeztek), érdekeivel (amely eddig sem volt elsőrendű), akkor hogy is működik a rendszer? Vannak egyesületek, ahol nem nyelik le egykönnyen a fejünk felett hozott szabályozást. Vannak kik hasonló gondolatok mentén megfogalmazták nemtetszésüket, felháborodottságukat. S vannak kik csöndben maradtak. Hangtalanul kiszolgáltatva tagságukat az új szabályok vasszigorának. "Mert bűnösök közt is cinkos aki néma"....

Arról ne is beszéljünk, hogy a területi jegy 2019-től majdnem 12%-al emelkedik a megyében. Azért mert gondolom a jó Isten ennyivel több márnát, paducot, menyhalat, dévért szaporított a természetes vadvizeken.

Tudom, 5000 forintos csónakjegy egy évre nem a világ vége. A 2000 forintos területi jegy emelkedés sem az. sőt, a 2200 forintos műanyag horgászkártya sem vágja taccsra a háztartás költségvetését. Mindösszesen 9200 forinttal emelkedik a sarc, s ezért egy gramm hallal sem kap többet a horgász. Igaz, ha bemegy az ember egy boltba, ezért az összegért ki is hoz valamit. Egy szegény kisnyugdíjasnak, diáknak viszont komoly érvágás lehet ez az összeg is. Így támogatja a szövetség a horgászokat, a horgászni vágyókat, s így népszerűsíti ezt a szép hobbit, amely kezd egyre inkább pénz centrikussá válni itt is... Így lesz a következő évi engedély az idei 24.200 forint helyett 33.400 forint. Ja ez csak a természetes vizekre (GYMS megye folyói) szól. Nincs áremelés. ááá, nincs is.....

Nem sok ez az ötezer forint. De. Itt az elvekről szól a fáma. Mert mit is sugall ez a diszkriminatív szabályozás? Hogy valakik, valószínűleg a csónakot használók több halat vesznek ki a vizekből, mint amennyit feltüntetnek a fogási naplóban, nosza, sarcoljuk meg őket a kollektív bűnösség elvén, hogy ők többet tegyenek be a közösbe. A kollektív büntetés alkalmazása törvénytelen és elfogadhatatlan, jogállamban meghökkentő és tűrhetetlen.

Köszönjük a Karácsonyi ajándékot a MOHOSZ-nak s az "érdekeinket" képviselő/figyelmen kívül hagyó Megyei szövetségnek!
Boldog Karácsonyt!



Friss hír:

Mi sejthető volt az év végén az aljas terv a sarcról, a mai nap bebizonyosodott, íme a hivatalos megerősítés!
2019-01-02:

Ezt kiemelném:

"Új, a megyére érvényes szabály, hogy a szövetség kezelte vizeken a csónakos horgászathoz kiegészítő jegyet kell váltani. A parti folyóvízi jegy így 20 ezer, a csónakos folyóvízi (a kiegészítővel együtt) 25 ezer forintba kerül. „Jegyáraink országos viszonylatban így is nagyon olcsók" – mondta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a sporthorgász-egyesületek megyei szövetségének ügyvezető elnöke. A csónakos jegy kapcsán úgy indokolt: a halgazdálkodási területeik jellemzően folyóvizek, ennek teljes felülete csónakból horgászható, míg a parti pecás annak csak harmadán tud hódolni szenvedélyének. "

Teljes cikk:
Katt ide!


2019-01-11
A csónakos jegy éves, valamint a npi díja, valamint a területi jegyek árainak változásai is megjelentek a megyei szövetség honlapján:

http://www.horgszovgyor.hu/arak/



Teljesen mindegy, hogy ugyanannyi halat foghat az ember csónakból, mint partról. Teljesen mindegy, hogy vendégként csak néhányszor ül csónakba az ember. S mi van akkor, ha a csónakot csak a horgászhelyszín megközelítésére használja az ember??

S nem került említésre az új árszabási táblázat sem, ahol a MOHOSZ felső vezetése ingyen és bérmentve V.I.P. jogosultságokhoz jut a tagság kontójára, s emellett a hajók 20m-es körzetében is tiltva lesz a horgászat.......stb....stb.....







Kelt: 2018. év Álom havának 9.-ik napján


15 megjegyzés:

  1. Szép.... !!! Aki meg távoli vidékről menne 1-2 napra. Egy kis csónakos/kajakos pecára annak 5000 plusz? vagy lesz napijegy? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon úgy néz ki...
      Sajnos ha pénzbeszedésről van szó...
      nincs kegyelem...

      Törlés
    2. A napijegyen felül? Szépen kigondolták!
      Kajakra is? Vagy az olcsóbb?
      Hihetetlenül bosszantó..

      Törlés
  2. Én abban sem lennék biztos, hogy a horgászkajak nem rartozik bele, ugyanis a jogszabály nem tesz különbséget kajak és csónak között. Kizárt, hogy ne kelljen fizetnem! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 43 kört megtettem a nap körül. Mégis naívan hittem, s bíztam abban, hogy a horgászokat "képviselő" elvileg a horgászok által megválasztott emberekből álló szervezeti vezetők azon törik a fejüket egész évben, hogy hogyan tehetnék könnyebbé a tagság életét, nem pedig fordítva. Kígyót melengetnek a keblükön a sporik. Tisztelet a kivételnek, mert biza itt Szigetben is van azért nem egy egyesület amely tiltakozik a bevezetésre kerülő csónakos kiegészítő jegy miatt. Sajna a többség kussol mint car a fűben. Tipikus....

      Törlés
  3. "2019. január elsejétől Szigetközben, a horgászathoz szükséges engedélyek kiváltásán túl, plusz csónakos "kiegészítő" jegy megváltására kötelezik azon horgászokat, akik csónakból merészelnek horgászni"

    Hol van ez leírva /ezen bejegyzésen kívül/?

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. 2018. November 30.-án a megyei szövetség informális levelet küldött a megyei egyesületeknek a következő évi árakról. Abban benne van. Sok helyen kiverte ez a biztosítékot, így december első napjaiban tiltakozó válaszleveleket is megfogalmazott néhány egyesület vezetője, s azt továbbította is a megfelelő helyre.

      Törlés
  4. Én két egyszerű számításra hívnám fel a figyelmet:

    1. a csónakosok száma szorozva 5000Ft-al

    2. a 2200 Ft-os műanyag kártya szorzatát a horgászok számával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A matematikai művelet eredménye rohamos vérnyomásemelkedést mutat....

      Törlés
  5. Az áremelések fixek és véleményem szerint indokolatlanok. (tényleges teljesítés hiányában) A kesze-kusza vizterületi halászati hasznosításról ne is beszéljünk... Erről szőrmentén írtam már privátban is. Nem érzem a helyes irányt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos csalódás ért nagyon sok horgászt az egykori HTSZ helyére lépő Megyei Szövetségben hittek, bíztak, s megfelelő érdek képviseletet is reméltek. Kár volt. S amikor a szövetség "vezetője" vigyorogva mondja be a kamerába az áremelkedést, hát, fura gondolatokat ébreszt, az bizonyos.....

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Sokan egyetértenek. Mégis keresztülvitték hogy fizetni kelljen. Jövőre már el is felejtjük, "beépül" a köztudatba. Ahogy 40%-al kevesebb halat vihet haza a horgász egy évben ugyanazért a pénzért, amit a megyei szövetség művel a dévérrel és az amúrral az valami elképesztő....
      S ugyan kit kérdeztek meg mielőtt döntést hoztak? Egyesületi vezetőket? Titkárokat? Tagságot?
      Nem hittük hogy visszasírjuk a HTSZ-t. Főleg ilyen hamar nem....

      Törlés