2018. május 3., csütörtök

Gombák a vízpartokon

elbújik az aljnövényzet közt
Folyóparton járva gyakran találkozni gombákkal. A halak becserkészése közben közvetlen a vízparton, az ártéri erdőkben sokféle gombával lehet összeakadni. A kora nyárias április, az esők, a hajnali pára és a dús aljnövényzet kedvezett a gombáknak, s jártamban keltemben bizony szedtem is belőlük



Ízletes kucsmagomba. Sajnos a szezon végén lettem csak figyelmes rá. Jövőre biztos, hogy hamarabb kezdem a kutatást eme valóban rendkívül ízletes ínyencség után. Sajna a vaddisznók is előszeretettel túrják, s sokan is keresik őket, sok helyet pedig nem ismerek, így komoly feladat begyűjteni ezt a finomságot. 

Nyárfagomba
Nyárfagomba. Az idei év felfedezettje. (nálam legalábbis )
Egy alkalommal kisebb példányokat találtam, s idehaza utánanéztem a gombászkönyvemben, miféle szerzettel van dolgom. Ehető, ízletes gombaként aposztrofálták. Legközelebb, mikor egy jó fél kilónyit találtam belőle, leszedtem, s elvittem gombavizsgálóhoz. Áment mondott rá. Nosza, utánanéztem a neten, hogyan is kellene elkészítsem egy finom ebédre. találtam is egy kiváló receptet, s tejfölösen, kicsit pörköltszerűen tésztával...
Hmmmm! S ha minden igaz, novemberig találkozhatok még velük. Megmondom őszintén, alig-alig várom!



Recept nyárfagombára:

A gombát megmosom, csíkokra vágom. Hagymát dínsztelek, majd ráteszem a gombát. Só, bors, kevés lestyán hozzáadásával puhára párolom, majd mikor a gomba megpuhult, tejföllel sűrítem. tésztát főzök ki hozzá, s már kész is! Egyszerű nemde?



Reggeli gyűjtemény, lehet gondolkodni az ebéden!

Sok ismeretlen gombafajjal is találkozok, nem kockáztatok, nem szedem fel őket! Ha sok van, esetleg igen, de minden esetben igénybe veszem a gombaszakértő véleményét! Biztos, ami biztos. Itt csak egyszer lehet hibázni, többször nem!
Tehát csak óvatosan!

Ismeretlen gombafaj (talán májusi pereszke??)





Kelt: 2018. Pünkösd havának 3.-ik napján





6 megjegyzés:

  1. Mert ahogy nagy bölcseink is megmondták:
    "Minden gomba ehető... Egyszer."

    Gratulálok Uram! Egy újabb remek írás érdeklődési köröd széles palettájáról!
    Sándor

    VálaszTörlés
  2. Ha november,december tájékán járod az árteret amikor már elkezdett fagyni, rengeteg téli fülőkét(csoportos) találhatsz. Álltalában nem szedik,mert enyhén ánizsos és nyálkás a kalap teteje(a fagy ellen védekezik). Az íze,állaga,eltarthatósága(szárítva) viszont fenomenális. Gyerekkorom óta szedem. Próbáld ki.
    Az írásod 5*. Köszi

    VálaszTörlés
  3. Alig várom!
    Ha esetleg van fotód, a mail címemre küldhetnél, hogy megismerjem majd a gombát!
    Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Milyen változatos, milyen ízletes, milyen érdekes növények.....és milyen buta vagyok hozzá... :) sajnos..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan! Nem késő gombásznak tanulni. Leszeded, gombaszakértővel megnézeted és már oké is....
      Persze jobb az óvatosság!
      Üdv

      Törlés