2016. január 21., csütörtök

Horgászbarkács riport, avagy felszerelések készítése házilag

Akik mostanában kezdtek el horgászni, talán nem is emlékszenek már arra az időszakra, mikor a zsinórokon, botokon, horgokon kívül a horgászathoz nélkülözhetetlen többi kelléket a horgászok bizony maguk készítették el a felszerelésük tárházának gyarapítására, s így rengeteg ötlet, rengeteg egyedi termék készült el, s bizony a közös horgászatok jó részének fontos momentuma volt, mikor a vízparton egymás készítményeit vizslattuk, azok használatát, elkészítését vitattuk meg a kapástalan időszakokban, vagy a horgászat előtt, illetve az azt követő időszakban. Eközben születtek új ötletek, s volt, aki be is fejezte a horgászatát aznap, s  lázasan sietett a garázsba, műhelybe, ahol azon nyomban nekiállt barkácsolni.

A mai világban nehéz propagálni ezt az egykor szorosan a horgászathoz kötődő tevékenységet, hisz mindent ellep a reklám, a vedd ezt, vedd azt, s mire a kezdő horgász észbe kap, elgondolkodik belevágjon-e e szép hobbi űzésébe, hisz a tömérdek gyártó által felsrófolt árak láttán a bukszája igen csak ellaposodna. Nem kell elkeseredni, s nem feltétlenül kell az olcsó tömegtermékekre (made in china) ráfanyalodni, hisz sok mindent el lehet készíteni házilag, otthon, a hideg téli időszakban, mikor a tavak, folyók befagynak, az idő a lakásba kényszeríti a természetszerető horgászt, aki ha gyakorlatban még nem is horgászik, de fel tud készülni a következő évadra. Itt szeretnék bemutatni egy olyan srácot, aki nem rest újabb, s újabb ötleteken agyalni, s azokat olykor meg is valósítja, s igencsak egyszerűen elkészíthető, ám tartós és hasznos horgászfelszereléseket készít:

Ő Huszár János. Most pedig vágjunk is a téma velejébe:

Mosoni Horgász (Mh): Szia. Egy országosan ismert patinás horgászoldalon ismerkedtünk meg, ahol már feltűnt a barkácsolás iránti szenvedélyed, de kezdjük az elejével! Hol és mikor kerültél először kapcsolatba a horgászattal?
Huszár János (HJ): Már egész kiskoromból van emlékem a horgászatról, amikor is cérnára kötött meghajlított gombostűvel és galambtollal úsztatott kenyérgalacsinnal hajtottam a sneciket, a falu határában folyó csatornában

Mh: Emlékszel-e az első kifogott haladra, ki inspirált arra hogy horgássz?
HJ: Egy A Duna-Tisza csatornában 1989 nyarán egy 10-12 cm-es vörösszárnyú keszeg volt az első zsákmányom, amit egy majdnem másfél kilós compó követett. Akkoriban még volt hal a vizekben.Szerencsére körülöttem sokan szeretnek horgászni, szüleim és én is Tisza parti faluban láttuk meg a napvilágot. Az lett volna a csoda, ha nem szeretem meg a horgászatot

Mh: Hol horgászol, s mik a célhalaid?
HJ: Mostanában már csak nyaranta van alkalmam 1-2 napot vad-vízen tölteni, ezért egy vidéki horgászegyesület taván horgászok szabadidőmben  Pilisen a Gerlye forrás közelében. Halak terén így sok választásom nincs: ponty, amúr, kárász, szerencsésebb napjaimon csuka is.
  
Mh: Melyek a kedvenc helyeid, s melyek a legemlékezetesebb fogásaid?
HJ: Természetesen a jó öreg Tiszában szeretek horgászni, ide kötődik az egyik legemlékezetesebb fogásom is, amikor még kb13 éves koromban fenekezve mind a két horgomon 1-1 alkar méretű törpeharcsa csinált jó nagy ramazurit (mi meg paprikástJ
  
Mh: Mikor és hol készítetted el az első házilag barkácsolt felszerelésed, s mi volt ez?
HJ: Gyerekkoromban unokatesómmal készítettünk egy bottartó villát mogyorófa vesszőből, amire egy cipőfűző segítségével volt rákötve egy kindertojásból és rézdrótból készített kapásjelző. 

Mh: Röviden leírnád hogy készíted házilag az úszókat?

Nem is egyszerű átszúrni
HJ: Szükség van parafadugóra, bambusz saslik-nyársra, pillanatragasztóra fúróra, smirglire (finom szemcsés), és néhány féle körömlakkra. (előnyben a házasok :) Mh) A nyársat átszúrjuk a parafadugó közepén hosszában (nem is olyan egyszerű mint gondoljuk) utána a kívánt helyen beragasztózzuk a nyársat és egy határozott mozdulattal ráhúzzuk a dugót. Ezután a nyárs egyik felét befogjuk a fúrógép tokmányába, nagyobb fordulatszámon (a nyárs másik végét egyenesben tartva) a smirgli segítségével a kívánt alakúra „esztergáljuk” a parafadugót. Már csak festeni és színtelen lakkal vízállóvá kell tenni az úszónkat. 1 vagy 2 szelepgumi segítségével lehet a zsinórra rögzíteni. A lakkok száradásával együtt kb fél nap az elkészítése érdemesebb egyszerre többet készíteni. Költsége ennek minimális.

A kívánt forma esztergálás után

Színválaszték

A végeredmény
Mh: Amikor a tavalyi év elején megláttam a barkácsolt felszereléseidről készült képeket, én is kedvet kaptam farigcsálni, s sok jó úszót készítettem. Annyival módosítottam az úszókat, hogy én inkább a folyami cseppúszók formáját választottam, s két ponton rögzített példányokkal kísérleteztem. Az átszúrást én helyettesítettem az átfúrással, majd pillanatragasztó segítségével rögzítettem az úszó szárát a testhez, ezt követve a száradás után jött az esztergálás. Az úszótestbe egy "U" alakúra meghajlított drótot szúrtam, s máris kész lett a zsinórvezető gyűrű, az úszó alsó szárát természetesen szelepgumidarabbal láttam el. 

Két ponton rögzíthető folyóra való egyedi úszók
Az újonnan készült úszók mellett sikerült több törött, hiányos úszómat is felújítanom, s ismét hadrendbe állítanom. Sok folyami hal tesztelte az úszókat, s bevallom, kellemes érzés futott át rajtam, mikor azt láttam, hogy működik a dolog!
Kipofozott úszók

Egykor szebb időket megélt rokkant harcosok újra hadrendben
Innen senki nem gondolná...

Mh: Igen ötletesnek tartottam és megtetszett a borotvahabos flakonból készített úszótartód. Elmondanád hogy készíted el?
HJ: Az üres borotvahabos flakont egy konzervnyitó segítségével óvatosan felnyitottam a belső perem mellett, öblítés és már készen is van az úszótartó. Könnyen nyitható-zárható. Ez a módszer költségmentes. 


....hogy egy borotvahabos flakon
Mh: Láttam, hogy ötletes kapásjelzők is készültek a kezed alatt. Ezekről mesélnél kicsit? Beváltak?
Egyszerű alapanyagokból...
HJ: Nagyon egyszerűen egy műanyag csipeszt a rugó alatt elvágok, majd ráragasztom egy kindertojás tetejére az egyik levágott csipesz szárát pedig a kindertojás aljára. A ragasztást ragasztópisztollyal végzem. Ennek a kapásjelzőnek az előnye, hogy nagyobb szélben súlyokat lehet elhelyezni benne. Éjszakai horgászatnál pedig világító rudat tehetünk bele.  

....kész jelzők :)
Éjjeli üzemben
Mh: Láttam, hogy a késeid is magad készíted el. Mondanál erről néhány szót?
HJ: Nagy vonalakban az elkészítéséről: Egy nagyobb papíron körbe rajzolom a fűrészkorongot- ez adja a keretet. Kettő-három kést szoktam berajzolni, amit ráragasztok a korongra. Flexxel  és  multi-szerszámmal  kivágom őket. Durva és finom köszörűvel kialakítom az élet, a markolatot paracord zsinórral tekerem be. 
Egyedi formák
Mh: Van esetleg még a tarsolyodban valami hasznos ötlet?
HJ: Bicikli küllőből egyszerű hajtogatással kiváló szájbilincset lehet készíteni.

Mh: Mit mondanál azoknak a kedves horgász olvasóknak, akik kacérkodnak a barkácsolással?
HJ:  Nyugodtan belevághatnak, veszítenivaló nincs. Viszont, ha sikerül megalkotni elképzeléseiket az nagy sikerélmény.

Mh: Ha esetleg valakinek kérdése, ötlete, hozzászólása van a fent leírtakkal kapcsolatban, hol tud téged elérni?
HJ: Ezen az email címen: wesco9750@gmail.com

Mh: végezetül üzensz-e valamit az érdeklődőknek?
HJ: Számomra a horgászatban az egyik legnagyobb öröm amikor a saját magam készített eszközöket használhatom és ezek  juttatnak a sikeres halfogáshoz.

Mh: Sok sikert a további barkácsolásokhoz és köszönöm szépen a riportot!


Kelt: 2016. év Fergeteg havának 21.-ik napján


3 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis bejegyzés, igazi "mezei" horgászoknak szól, nekik ad jó ötleteket!

  Egyet tudok érteni nagyon az utolsó mondatokkal, miszerint:

  "az egyik legnagyobb öröm amikor a saját magam készített eszközöket használhatom és ezek juttatnak a sikeres halfogáshoz."

  Ennél jobb érzés valóban nincs!

  Mondjuk idén Csabától, magától a Mosoni Horgásztól kapott házi úszókkal horgászhatok. Az is majdnem ugyanolyan jó érzés. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm.
   Van még a tarsolyban néhány ötlet, februárban írok folytatást...
   :-)

   Törlés
 2. Szuper cikk,extra kreatív horgàszok!Gratulàlok!Mindig èlvezet olvasni!

  VálaszTörlés