2018. október 2., kedd

Harcs(uk)a

Nagy fej, vékony hosszú test,
 nem csoda a sodrásból szedtem elő
Megsértődtek. Bizonyos. A békéshalak. Igen. Mert Bokod (augusztus eleje) óta hanyagolom őket. Por fedi a feeder és a matchbotokat. Azóta csak pergetek. Mit tegyek, ha annyi a ragadozó, s ha csak 1-1 órám van egy-egy nap? Nyilván semmire se elég, csak pergetni egy kicsit. De a fogási naplóba húzott 'X' ugyanolyan súllyal bír az egy órás peca alatt, mint a 24 órás alatt. Egy óra mire elég, van ki össze se rakja azalatt a versenyládáját a parton. Azalatt számtalanszor összenyálkázható az ember keze ha perget. Egy óra peca. Élmény? Arra viszont bőven elég....


-Hova mész már megint?
-Hogy-hogy hová? Hát, izé,  Harcsukázni!!!
-Mitcsinálni?
-Amíg világos van csukázni, ha besötétedett harcsázni!
-Ez nooormális????


Talán az. Harcsuka. Hehe fura kifejezés. Mit is takar? Mindent ami a petgetésbe beleüti az orrát, vagy épp a fogát. Megannyi élményt írhatnék, hisz rengeteget átéltem, ám most beszéljenek a képek, a folyók, s a halak helyettem ezegyszer....

Dominak szánt bogárra

Végre ezzel a wobblerrel is fogtam valamit

A felturbózott wobblert eszi a tüsi is

Szürkületi szürke

Darabosabb 55 centis csux a Mosoniból

A kisöccse is érdeklődött

Szürkületi 30+-os vérbucó

Darabos csux, sajna torokra vette..


Aprók vezére

Hajnali torkos alig méretes Mosoni

Harcsa helyett ollós vendég

Azért a Lajta is szeret néha, 70 +-os ifjonc

Kisöccse ennek is van

Támad a csukaovi

Ki a nagyobb?

Na ne már!!!!

Testes Mosoni pizsis

30 cm faroktőig, idei csúcstartó a Mosoni városi szakaszáról

Kissé álmosan, de harciasan támadt napkelte után

Benézte a domcsi a csukacsalit


Szüleid nincsenek itt valahol?

Talán itt rejtőznek?

Vagy esetleg itt a sás tövében?

Esetleg a túlparti növények közül lesnek?

A pirkadat jobb?

Vagy az alkony mozdítja meg őket


Színesedik a túlpart

Inkább hosszú, angolnának is elmenne

Harmatgilu a kedvence

Kisballer is agresszív

Megjött a csukamama, nem sokkal 2 kiló felett

Morcosan vigyorog

Idill


Pinnyédi pecás barátom ajándék gumiját hamar elrendezték Moson csukái

Ez a wobbler mindent visz.
 Pici óccó ész kínai, de naon baba ész fogósz, cak hatszász, magának cak otkilencven....
Adjon az Isten feszes zsinórt mindenkinek! Aki nem rest, s olykor a folyópartra téved, lásson is ne csak nézzen, nyissa fel a könyvet, lapozzon bele a víz alatti élet könyvébe, olvasson a sorok közt is!





Kelt: 2018. Év Magvető havának 2.-ik napján


2018. szeptember 26., szerda

Kiszakadó gombaputtony

Évek óta ennyi gombát nem láttak. Mindenfelől jönnek a hírek, kaszálni lehet az erdők alján a vargányát, óriás pöffetegek fehér labdaként vigyorognak a bozótban, csiperkék, galócák, s megannyi gombafaj.....

Néhány nap csupán, van amely fajnál ennyi sem, s máris életük alkonyának útjára lépnek. Azt az időt me6gfogni, mikor ifjúságuk delén tündökölnek az őszi napsütésben, na ahhoz kell a művészet. S hogy mi köze a gombáknak a horgászathoz? Ahhoz a horgászathoz, amelyet én űzök, nagyon is sok. Hiszen a természetjárásról szól mindkettő, a körülöttem levő világ és élőlények megismeréséről, felfedezéséről. Egyik összefonódik a másikkal, van köztük kapocs kint az erdő alján, vagy épp a gasztronómiában. Ennek bemutatását célozza a blog is immáron 3 éve, több kevesebb sikerrel. Mivel még számottevő érdeklődésre tart számot a mutatvány, talán van jövője, létjogosultsága. (Ma szeptember 26.-án 3 éves a blog)

 - Lehajolsz-e értem??
-Hogy a pitlibe ne!!!

A vízparti erdőket járva magam is sokféle gombával találkozom. Bizony minden napra jut egy fél kosárnyi csiperke, nyári laska, s a varázslatos csirkehúsgomba, más néven sárga gévagomba. Roskadoznak a fűzek a gévák súlyától, tálcán kínálva a mennyei étket...

Hétfő este, csiperkék és nyári laska

Elképesztő méretek. Az eddigi legnagyobb példányt, a gévák helyi császárát mikor megláttam, azt hittem káprázik a szemem. Bizony elérte a 4 kilós súlyt ez az elképesztő tünemény. Ráadásul friss és ehető állapotban volt. Ami meglepő, ez nem is számít olyan nagynak! Utánaolvastam, s el se hittem a több 10 kiló súlyú gombákról készült fotókat, beszámolókat...


Méretek, döbbenet

Leapasztották Szigetköz folyóit. A csukák visszahúzódtak, egy-egy kismárna fityegett csak a horog végén mostanság.Eltévedve néhány csukácska.... Elkedvtelenedve tekintettem körbe. Nem volt hiába..... Gombatelepek vigyorogtak rám a fatörzsekről...

Kedvencem a gombás tojás

Seperc múlva rotyog a gombapöri, készül a tojásos gomba, sül a rántott gomba, fő a leves, sül a hús mellett, s ellepi a tepsiben terpeszkedő csukákat is, beleszőve az erdő zamatát a mindennapok étrendjébe.

Újra kezd telni a kosár

Szeptember. Földanya hava. S Földanya bő kézzel ontja javait, csak látni kell, s érezni a természet szíve dobbanását!


színek

Csütörtök este

Vasárnap reggel

Vasárnap délután

3 kg

Gombarekord 4 kg

Nincs vége, egy tőről 7 kg


Rántott csirkemell, akarom mondani csirkehúsgomba, vagyis sárga gévagomba....

S itt van a híres Blaierou (Horgász a pácban / Louis de Funes), kinek szavait gyakran ismételgettem mikor az erdőt kajtatva megláttam a lábaim előtt fehérlő fínomságot, ekképp szólva:

"Itt a fínom sampipi a sampinyon a sampipipipi, a sampipi a sampípíí a sampion!"

               
    
(Mosoni Gombász)


Kelt: 2018. Év Földanya havának 26.-ik napján



2018. szeptember 21., péntek

Harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskával - II.

Az elnevezés is! Betűk, az ízek harmóniája. Mire az agy felfogja a szavak jelentését, rabbá is válik, hisz ellenállhatatlan vágy bűvkörébe kerül, amely arra ösztönzi a testet, hogy csak hagy kóstolja meg, csak egy falatot ebből a fínom ételből..... csak egy falatot.... Igazi ínyenceknek való étek! Elkészítése nem túl bonyolult, nem kell hozzá mesterszakácsnak, vagy ahogy manapság mondják "masterchef"-nek lenni! Az alapanyagok beszerzése okozhat inkább kisebb fejtörést, hisz kiváló minőségre van szükség minden hozzávalóból!


Lássuk:

  • Először is harcsát kell fogni. Folyón, tavon, kispatakon, épp mi van a legközelebb. Pergetve, fenéken kishallal, giluval, nadállyal, partról, csónakból, de ha nem megy, lehet a boltból is. Nekem a Lajtából sikerült. Nem kell nagy, egy 3-5 kilós kölökharcsa megteszi.

Lajtai betyár
  • A másik fontos hozzávaló a jó minőségű juhtúró. Na ilyet idehaza az áruházakban nem találni. Ehhez ki kell menni a Felvidékre. Volt szerencsém ott is megfordulni kétszer is az elmúlt hetekben. Így a juhtúró is adott volt. 5,9 euro volt kilója, ami igazán kedvező ár, s a minőség, na kérem az páratlan!

Dévény, Magyarország kapuja (volt, 1920-ig), ma szlovák várromként mutogatják

Szerencsére a piacon kaptam még friss kaprot is, így nekiállhatam ennek a mennyei éteknek...

  • A halat filéztem, a harcsafilét felkockáztam. Két fej hagymát (makói) zsíron (rábapordányi) üvegesre pároltam. Apróra vágtam egy paradicsomot és egy paprikát (szabadföldi), majd az üvegesre párolt hagymához adtam. Mikor sűrűre főtt, egy kevés pirospaprikával (kalocsai), csipet sóval, borssal megfuttattam. Hozzáadtam a halat, majd óvatos kevergetést követve kevés liszttel és tejföllel sűrítettem. Ez kész is volt.
  • A juhtúrós sztrapacska. (Bryndzové Halušky). Krumplit meghámoztam, a legapróbb reszelőn lereszeltem. Liszt, tojás, só hozzáadásával kikevertem a tésztát. Forró vízben kiszaggattam, kifőztem.

Kevés szalonnát eközben megpirítottam.

Tálalás. A juhtúró barátja a kapor. Igazi harmónia van köztük, igen jó a barátság, s szépen kiegészítve egymást páratlan ízvilágot alkotnak. Aki nem hiszi, járjon utána!

  • A sztrapacskára hidegen rátördeltem a juhtúrót, megszórtam pirított szalonnával, kevés tejfölt tettem rá, majd apróra vágott kaporral hintettem meg. Mellészedtem a forró harcsapaprikást, majd az utolsó falatig felfaltam mindent!




Jó étvágyat!






Kelt: 2018. év Földanya havának 21.-ik napján



2018. szeptember 16., vasárnap

Ha itt az ősz, itt a gomba!

Nyárfagomba, isteni finom tejfölösen
Gyakorta előfordul velem főként a tavaszi, illetve az őszi időszakban, hogy horgászni indulok, s a végén gombászás lesz belőle.... Nem volt ez másként most sem. A hirtelen az esőktől megáradt vízben elhalkultak a csukák és domolyok. Viszont az eső jótékony hatása azonnal szembeötlött, amint az erdőbe érkeztem....

"S ki lába elé néz, ki orrát fennen nem hordja, az olykor kincset talál! Ha csak egy fotóra megállsz a természetben te vándor, már megérintette az a lelked, hidd el nekem, megérte fújnod egy percet, mesevilág terül el a lábad előtt, láthatod"....



Páratlan látvány, de ki álcáz kit? 

Csigarágta erdőszéli csiperke

mint megannyi kagyló...

A csigák őt sem kímélték

Erdőszéli csiperke, rám vártak...:)

A Mosoni-Duna partja mindig gyönyörű, itt csukák laknak a gyökér alatt, ők most aludtak, de akadt más a fa tövében...

Fura alak, galóca féle, féltem hozzáérni....

Vasárnapi ebédre erdőszéli csiperke egy kis nyári laskagombával (jobbra a tálcán)

Mennyei ízek, az erdő zamata a tányéron. Páratlan aroma, emlékezetbe vésődő, igazi csemege. Szeptember, szeptember, Földanya hava, én így szeretlek!





Kelt: 2018. Év Földanya havának 16.-ik napján